• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kovačević: Srpska više neće čekati Srbiju!

Autor mondo.ba

Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević izjavio je da prijem Kosova u Evropsku fudbalsku federaciju (UEFA) daje selekciji Republike Srpske pravo da nastavi borbu da što prije odigra susret sa nekom reprezentacijom.

  Prijem tzv. Fudbalskog saveza Kosova u UEFA, odjeknuo je i u Banjaluci...

"Nećemo biti robovi i čekati selekciju Srbije, koja očigledno iz nekog razloga ne može da prihvati odigravanje meča, ali ćemo pronaći drugu selekciju, državnu, a ne regionalnu. Nismo prestali sa međunarodnim aktivnostima i one još uvijek traju, a sada ćemo ih intenzivirati", rekao je Kovačević za "Glas Srpske".

Nezvanično, FSRS ima ponude da odigra zvaničnu prijateljsku utakmicu sa selekcijama Kipra, Bugarske, Grčke, Češke, Slovačke i Rumunije, a još odranije ima dozvolu FS BiH za odigravanje utakmice.

POVEZANE VIJESTI



Odluka UEFA da mimo svakog reda i prava prihvati Kosovo mogla bi da bude okidač za mnoge da traže svoju šansu.

"Sigurno su porasle aspiracije mnogih, pa ćemo i mi tražiti svoja prava, koja su do sada bila zaustavljana nestatutarno. Ovakva odluka pokazala je da pravila nisu ista za sve. Očigledno je da se prilikom odlučivanja nije poštovao statut UEFA i FIFA".



Prvom čovjeku FSRS nije jasno zašto je prilikom glasanja delegacija FS BiH, koju su predstavljali predsjednik Elvedin Begić i generalni sekretar Jasmin Baković, ostala uzdržana.

"Stav FSRS o prijemu Kosova je bio više nego jasan i bili smo čvrsto protiv toga. Međutim, ono što upada u oči je da niko nije pokrenuo to pitanje, nego su prećutno otišli u Budimpeštu na Kongres UEFA i tamo bili uzdržani. Nije jasno kako u delegaciji nije bio potpredsjednik FS BiH Darko Ljubojević, koji je do sada bio redovan na ovakvim sastancima. Da li je on prećutno preskočen ili ne, ostaje nepoznato. Jedno je jasno, sve ovo što se dešavalo je još jednom pokazalo da vlada neslaganje na relaciji FSRS - FS BiH", istakao je Kovačević.

"Srpska da traži prijem u UEFA"

Proslavljeni fudbalski trener Ljupko Petrović izjavio je za "Kurir" da Republika Srpska sada ima puno pravo da traži isto što i samoproglašeno Kosovo u UEFA i po istom postupku da dobije punopravni status u toj organizaciji. "Bilo bi lijepo da neki jak savez stane iza ove ideje, osim ako jedni aršini ne važe za Srbe, a drugi za Albance", rekao je za Petrović, koji je sa Crvenom zvezdom 1991. godine postao prvak Evrope.

Njemu je jasno da bi, i da je delegacija BiH glasala protiv prijema Kosova, odluka čelnika UEFA ostala ista.

"Taj glas ne bi ništa promijenio, jer su evropski i svjetski moćnici još ranije zacrtali ono što je odlučeno u Budimpešti, ali bi pokazao jedinstvo u zajedničkim organima FS BiH. Ne tako davno donijeta je zajednička odluka ko će biti naš kandidat za predsjednika UEFA i to je ispoštovano, a sada je praktično Fudbalskom savezu Republike Srpske i njegovim delegatima u FS BiH onemogućeno da odlučuju o, po meni, mnogo važnijem pitanju", dodao je prvi čovjek FS RS banjalučkom listu.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Rodoljub Petković izjavio je agenciji "Srna" da priča u vezi sa prijemom samoproglašenog Kosova u UEFA još nije definitivna, jer je Fudbalski savez Srbije najavio žalbu sudu u Lozani.

Petković je istakao da je UEFA prijemom samoproglašenog Kosova prekršila svoj statut, a da je Fudbalski savez Republike Srpske proteklih godina bio njen talac.

"Mi smo htjeli da igramo prijateljske utakmice kao što to rade selekcije Baskije, Katalonije, Andaluzije. Nisu nam dozvolili jer nam se spočitavalo da nismo međunarodno priznati, što nije tačno. Kada sud u Lozani donese presudu, onda ćemo moći da razgovaramo o implikacijama njihove odluke. Istrajaćemo na utakmici sa Srbijom i drugim `A` selekcijama, sigurno", dodao je Petković.

Fudbalski savez samoproglašenog Kosova primljen je u članstvo UEFA poslije tajnog glasanja na kongresu u Budimpešti.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Reče Kovačević

Reče Kovačević i prespava naredne dvije godine, kao i prethodnih 10. Šuplja retorika i ništa drugo, a sutra će na bilino polje da bodri zelene nemani. Kovačeviću kolika ti je plata, za taj nerad, jel je i ti primaš iz Sarajeva?

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC