• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Partizanove bebe" bile na korak od sna (VIDEO)

Autor mondo.rs

Tačno je 50 godina od velikog uspeha FK Partizana, igranja u finalu Kupa evropskih šampiona. Navijači Partizana moći će da kupe repliku dresa iz 1966. godine. Pogledajte kako izgleda.

 "Partizanove bebe" bile na korak od sna (VIDEO) Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Malo, vrlo malo je nedostajalo Partizanu da pre 50 godina piostane šampion Evrope. Vodio je 1:0 protiv velikog Real Madrida u Briselu, na stadionu "Hejsel", ali je madridski klub uspeo da preokrene i osvoji svoju šestu evropsku titulu.

Dugo godina je to bio najveći uspeh srpskog i jugoslovenskog klupskog fudbala. Do 1991. godine kada je Crvena zvezda uspela da se domogne evropskog trona.

Ali, ni to što je Partizan uradio nikada ne sme da padne u zaborav. Jer, bila je to sjajna generacija fudbalera, takozvanih "Partizanovih beba", koji su igrali za publiku, koji su igrali lepo, šarmantno, dopadljivo i onako kako je Partizan bio i ostao prepoznatljiv - napadački.

Šoškić, Jusufi, Bečejac, Vasović, Rašović, Hasanagić, Mihajlović, Pirmajer, Kovačević, Bajić, Galić.

"Ranije pre tog finala imali smo pohode ka finalu Kupa evropskih šampiona... Te godine smo bili sazreli i kao tim i kao pojedinci i očekivali smo da možemo nešto da uradimo. Mi smo nacija siromašnih, ali ponosnih ljudi. Nas su zvali bebe, ali mi nismo bile bebi. Imali smo sklop karaktera u Partizanu, a mi koji smo ponikli u Partizanu mi smo bili kolovođe tog optimizma", priča legendarni golman Partizana Milutin Šoškić u dokumentarnom filmu "Partizan 1966", koji će biti prikazan u sredu od 18 časova na radio-televiziji Srbije.

ZANIMLJIVOSTI IZ BRISELA

Dan pre utakmice, rukovodstvo Partizana je dozvolilo fudbalerima da ceo dan provedu u šopingu sa svojim devojkama i suprugama! U najmanju ruku čudan potez rukovodstva kluba, da igračima dozvoli "špartanje" po gradu dan pre utakmice karijere! Ali, čak i u tim okolnostima, Partizan je stvarao šanse u finalu, šanse koje je bilo teže promašiti nego iskoristiti...

Njegovi saigrači iz te, zaista, sjajne generacije, saglasni su da je ta 1966. godina trebalo da bude "ta godina", iako niko o tome nije stvarno razmišljao. Bio je to neverovatan pohod generacije "Partizanovih beba" kroz Kup šampiona. Redom su padali - šampion Francuske Nant (2:-0 u Beogradu, 2:2 u Nantu), šampion Nemačke Verder (3:0 u Beogradu, 0:1 u Bremenu), šampion Čehoslovačke Sparta (1:4 u Pragu, 5:0 u Beogradu), i u polufinalu šampion Engleske Mančester Junajted (2:0 u Beogradu, 0:1 u Mančesteru). Sve sami tadašnji fudbalski giganti, iz fudbalski najjačih evropskih zemalja.

Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić Kovačević, Hasanagić, Galić, Pirmajer. Igrali su pred 46.745 gledalaca u finalu protiv Reala, vodili od 55. minuta golom Velibora Vasovića, ali je Real preokrenuo rezultat golovima Amansia u 70. i Serene u 76. minutu.

Partizan - Real 1966
Izvor: YouTube



"Jesmo gajili nadu, ali niko nije mogao da predvidi ovaj uspeh. Imali smo mnogo razloga da budemo optimisti, jer je nas devet iz te generacije igralo za reprezentaciju Jugoslavije", priseća se Mustafa Hasanagić.

Fahrudin Jusufi: "To se pripremalo deset godina, nije to došlo preko noći. To je bilo planirano i nije bilo slučajnoMi smo se pojačavali dok nismo sazreli. Ne možete da tražite od dece, od momaka koji imaju 18-19 godina da igraju u finalu KEŠ-a...".

Branko Rašović kaže da je Partizan imao odličan tim, ali da niko nije mogao da pretpostavi da će dogurati do finala, a Ljubomir Mihajlović se nadovezao: "Nismo ni mislili na finale Kupa šampiona. Nismo se prilagođavali protivnicima, imali svoj sistem i stil igre".

Sadašnji predsednik Partizana, takođe golman, Ivan Ćurković sažeo je sve misli u jednu rečenicu: "Hvala Partizanu, najpre na tome što nas je doveo u klub i što nam je pružio priliku da dođemo do tih nesvakidašnjih visina".

Zašto Partizan nije uspeo?

Prema svedočenjima igrača, klub i stručni štab nisu bili dorasli zadatku.

"Abdulah Gegić autoritet? Ma jok! Sećam se da sam ga na poluvremenu pitao kako ćemo da igramo, a on mi je odgovorio: 'Radite šta hoćete!'. On je bio dobar čovek, gospodin, ali falilo mu je 'štofa sa ulice'. Bio je profesor, ali s nama je trebalo raditi kao sa vojskom. Mi to nismo bili. Krivica nas igrača je bila što se nismo okupili u jednoj sobi i dogovorili se da odigramo hrabro, muški, ponosno u finalu", seća se Šoškić, u izjavi za "Informer".

Dodaje: "Iskreno, mi smo u Brisel otišli kao turisti. Neko je išao kolima, neko vozom, neko avionom. A onda, na dan utakmice, počeli su da nas prodaju. I ja sam bio među tim igračima, iako nisam razmišljao o odlasku".

Slično kazuje i Branko Rašović: "Nismo bili spremni za takav meč. Niko iz stručnog štaba nije otišao da odgleda nijedan meč Reala. Mogli su barem da nam kažu kako da igramo. U nekim stvarima se nije znalo ko pije, a ko plaća".

JOŠ ZANIMLJIVOSTI

Pred finale je u svlačionicu Partizana ušao bivši nemački reprezentativac, a tada predstavnik "Adidasa" Uve Zeler, koji je izjavio da se sa Veliborom Vasovićem dogovorio da nosi kopšačke tog proizvođača i da će svako, ko to isto učini, dobiti po 100 dolara. Pristalu su svi osim Šoškića, koji je zadržao kopačke koje mu je napravio klupski obućar Krtinić, ali da bi se slagao sa ostalima, na njih zalepio nalepnicu "Adidas".

Bilo je ludo i u revanšu Partizana sa Mančester junajtedom. Navijači engleskog kluba gađali su golmana Šoškića svim i svačim - novčićima, flašama, voćem... U jednom trenutku je na teren doleteosendvič uvijen u celofan. Šoškić ga je uzeo, skinuo celofan i zagrizao, a potom ga je poljubio i stavio pored stative. Navijači Mančestera bili su šokirani. Po izlasku sa terena, Šoškića je jedna "dama" gađala cipelom sa štiklom.

Lepa vest za sve ljubitelje Partizana, ali i kolekcionare, jeste da će od ponedeljka, 16. maja, u "Crno-belom butiku" na stadionu u Humskoj, biti u prodaji replika dresa iz 1966. godine.

Prema rečima direktora marketinga Partizana Predraga Vujovića reč je o dresu koji je urađen od istih materijala, po istom kroju i šavu koji su nosili igrači srpskog kluba u Briselu.

Dres izgleda ovako



"Mislili smo da uradimo samo 66 dresova, ali broj ljudi koji zove za ove dresove je neverovatan. Zovu nas čak i stranci", kaže on i dodaje da će sve informacije o tome koliko će koštati dres i kako se može naručiti on-line biti uskoro dostupni na sajtu Partizana.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC