• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan osvojio Kup bez primljenog gola!

Autor mondo.rs

U burnom milanovačkom finalu, Partizan je u nadoknadi vremena slomio otpor Javora i osvojio 13. nacionalni Kup.

 Partizan osvojio Kup Srbije Izvor: MN PRESS

Na kraju, trofej!

I to bez primljenog gola od prve do poslednje sekunde šeste utakmice... Veliki podvig na kraju turbolentne sezone na adresi Humska 1.

Kontroverznu sezonu u kojoj su sekunde delile ekipu od proleća u Evropi, a zaostatak u odnosu na lidera u prvenstvu merio se desetinama bodova, fudbaleri Partizana i mladi trener Ivan Tomić završili su na sjajan način.

Osvojili su 13. nacionalni Kup u istoriji i to na dan kada su crno-beli obeležavali 50 godina od najvećeg uspeha, finala Kupa evropskih šampiona 1966. u Briselu.

Na dupke punom stadionu u Gornjem Milanovcu, po provali oblaka, Partizan je igrao meč sezone, a Javor meč veka.

Na kraju, golovima glavom, prvo Marka Jovanovića u 35, a onda i rezerviste Dušana Vlahovića u 95. minutu utakmice: Partizan – Javor 2:0 (1:0) u poslednjoj utakmici Kupa Srbije za sezonu 2015/16, što je prvi trijumf crno-belih u ovom takmičenju posle pet sezona.

Nažalost, ni najvažnija fudbalska utakmica u Srbiji, kako je zovu zvaničnici FSS, nije prošla bez incidenata. Početkom drugog poluvremena, kada su navijači Partizana istakli dirljiv transparent posvećen junacima iz 1966, sa tribine na kojoj su bili smešteni doleteo je tvrd predmet koji je u glavu pogodio pomoćnog sudiju Dalibora Đurđevića.

Njemu je morala da se ukazuje pomoć, a glavni sudija Milorad Mažić bio je prinuđen da pošalje igrače u svlačionicu, bar dok se strasti ne smire, a dim ne raziđe.

Tek nakon što je legendarni Saša Ilić uspeo da smiri huligane iz redova navijača Partizana, meč je nastavljen, a otpor žilavih Ivanjičana slomljen je u petom minutu nadoknade posle akcije rezervista, Alen Stevanović je centrirao a očajnu reakciju cele odbrane belih kaznio je tinejdžer, Vlahović, koji je ćušnuo loptu u mrežu i burno proslavio gol koji je "spasao sezonu".

Partizan je osvojio Kup bez primljenog gola!

Partizanov put do trofeja:

Sinđelić – Partizan 0:2
Voždovac – Partizan 0:1
Partizan – Radnički Niš 2:0
Partizan – Spartak 0:0
Spartak – Partizan 0:3
Partizan – Javor 2:0

Crno-beli su poveli u 35. minutu pogotkom štopera Marka Jovanovića, koji je sjajno reagovao posle kornera sa desne strane i smestio loptu u gornji levi ugao gola Vladana Đogatovića. Korner je idealno izveo Nemanja Mihajlović, najbolji igrač na utakmici do tog trenutka.

Podsećamo, FSS je obezbedio nagradu od 10 miliona dinara za pobednika, što iznosi oko 82.000 evra.

Kako je počelo drugo poluvreme, praktično u prvom minutu, fudbaleri Javora izveli su brzu akciju, Ivan Josović istrčao je sam pred Bojana Šaranova, prvi stigao do "ničije" lopte i uspeo da prebaci golmana Partizana koji je istrčao, ali je pogodio - stativu!

Odbrana Partizana uspela je potom da otkloni opasnost, a ono što je usledilo je za svaku osudu.

Grobari, koji su napunili istočnu tribinu, istakli su transparent: "Pedeset godina ponosnog sećanja", s obzirom na to da je na današnji dan, 1966. u Briselu, Partizan igrao finale Kupa evropskih šampiona i doživeo poraz od Reala - ali je onda u trenucima kada se dim od baklji nadvio iznad terena, neko s tribine pogodio tvrdim predmetom pomoćnog sudiju Dalibora Đurđevića u glavu!?



Đurđeviću je morala da bude ukazana pomoć, a kapiten Partizana Saša Ilić trčao je pod tribinu da moli navijače da se uljudno ponašaju.

Potom je usledio i prekid zbog dima, ali je utakmica nastavljena posle pet minuta, nakon čega je i Partizan pogodio stativu. U 75. minutu ponovo je Mihajlović odlično izveo prekid, "gađao" je rezervistu Dušana Vlahovića, koji je uspeo vrhom kopačke da odloži na stranu za Darka Brašanca, a on je u naletu uspeo glavom da pogodi samo stativu, sa spoljne strane!

Mrežu, ali s prave strane, u 95. minutu igre pogodio je Vlahović, u jeku inicijative belih. Još jedan rezervista u redovima danas crnih, Alen Stevanović, pobegao je odbrani Javora, centrirao, Đogatović i štoperi su bili neodlučni, ali ne i 17-godišnji napadač, koji je bolju igru svog tima krunisao i drugim golom za potvrdu trofeja koji će posle pet sezona u vitrine muzeja u Humskoj.

Pogledajte fotografije iz Milanovca.



Partizan: Šaranov – Vulićević, Jovanović, Gogua, Bogosavac – Everton, Brašanac – Ilić, Golubović, Mihajlović – Božinov (od 72. Vlahović).

Klupa: Kljajić, Bandalovski, Jevtović, Kosović,
A. Stevanović Alen, M. Stevanović, Vlahović.

Javor: Đogatović – Gajić (od 78. Vujović), Milović, Crnomarković, Miletić – Ađuru (od 65. Eliomar) – Docić, Đokić, Stojaković, Josović – Dražić.

Klupa: Glintić, Eliomar, Kolaković, Vujović, Švonja, Amanović, Zečević.

IZ MINUTA U MINUT:

90+9 - KRAJ! Trofej je osvojio bolji tim. Čestitke fudbalerima Partizana na trofeju, ali i igračima Javora na borbi i svemu prikazanom ove sezone u najmasovnijem takmičenju.

90+5 - GOOOOOOOOL! KRAJ!

Mladi Vlahović stavlja "tačku na i" posle bega Stevanovića i centaršuta koji je "paralisao" odbranu Javora. Burna proslava tinejdžera iz redova crno-belih, ali i navijača na stadionu. Partizan je osvojio Kup.

GOAL Vlahovic [2-0]
Izvor: YouTube



90+3 - Kombinovao je Mihajlović dugo, dodao do Brašanca, koji je mogao da šutira sa 20 metara, ali je odigrao za Vlahovića, međutim mladi centarfor Partizana izgubio je duel 1 na 1 sa iskusnim Milovićem, koji je izbio loptu u korner. Minut je bio potreban da korner bude i izveden.

90+1 - Docićev centaršut iz kornera završio je na mestu odakle se izvodi korner, samo s druge strane.

90 - Igraće se još devet minuta zbog bakljade, gađanja sudije, ukazivanja pomoći, povreda i izmena.

90 - Dok se Partizan sprema da izvede korner na ulasku u nadoknadu vremena, Grobari poručuju: "Uprava, napolje".

87 - Javor u ofanzivi, ali bez prave završnice.

83 - Žuti karton i za Evertona, koji je izgubio loptu na sredini i onda oborio Docića povlačeći ga sa leđa.

80 - Treća šansa za Josovića, treći put ništa! Tukao je iskosa posle kornera, ali neprecizno. Šaranov nije imao potrebe da interveniše, ali nije oprezna bila odbrana Partizana.

78 - Gajić ne može da nastavi zbog povrede, zameniće ga Vujović. Gajića saigrači iznose s terena, dok je očigledno da ne može da se osloni na desnu nogu. A sve posle starta Bogosavca, kojem je - kao što smo rekli - Mažić oprostio isključenje.

75 - STATIVA, OPET!

Ovog puta uzdrmao se okvir Đogatovićevog gola, nakon što je Mihajlović odlično izveo prekid, Vlahović uspeo da stigne do lopte i odloži je za Brašanca, a vezista Partizana sa male udaljenosti glavom pogodi okvir gola - sa spoljne strane...

Brasanac pogadja spoljni deo stative.
Izvor: YouTube


73 - Izvukao se Bogosavac sada, jer mu Mažić nije pokazao drugi žuti za oštar i "profi" faul na sredini terena. S žutim kartonom "u džepu", levi bek Partizana oborio je čuvara koji mu je pobegao, ali je glavni sudija "zažmurio" na jedno oko.

72 - Prva izmena u Partizanu, umesto bledog Božinova, koji nije ušao u šansu, u igri je mladi Vlahović.

69 - Lepa akcija Partizana po levoj strani, Brašanac je bio u poziciji da šutira, ali se dugo nameštao, pa ga je Milović izblokirao.

65 - Dim se razišao, a u igri je Eliomar, koji bi mogao nešto da promeni. Ima pola sata na raspolaganju...

61 - Utakmica je nastavljena. Dim je tu. Igrači igraju, trče, dodaju se. A Gogui se ukazuje pomoć posle preoštrog starta jednog igrača Javora, kojeg nismo mogli da identifikujemo u pomračini koja se nadvila...

55 - Pogledajte incident.

SUDIJA POGODJEN U GLAVU.
Izvor: YouTube



53 - Mažić je poslao igrače u svlačionice, a Ilić i dalje moli Grobare da dozvole da se finale završi. Partizan vodi, inače... Neverovatne scene!

52 - Utakmica je prekinuta.

50 - Bakljada Grobara i lepa koreografija, transparent posvećen junacima iz 1966, a onda bizarne scene - prvo je tvrdim predmetom pogođen pomoćni sudija Đurđević, kojem je ukazivana pomoć, a onda je Ilić morao da moli navijače da se smire.

Bakljada Grobara.
Izvor: YouTube



47 - STATIVA!

Kako je počelo drugo poluvreme, Javor je imao najbolju šansu na utakmici, a usnulu odbranu Partizana nije uspeo da kazni Josović.

Pogledajte...

Kup Srbije: FK Partizan - FK Javor Matis 1:0 - šansa Ivana Josovića.
Izvor: YouTube



46 - Poćelo je drugo poluvreme, bez izmena na obe strane.

45 - Poluvreme! Par sekundi po isteku 45. minuta, začuli se: "Pi, piiiiiiiiiiiiiiip" iz Mažićeve pištaljke. Igrači će na odmor i presvlačenje, jer su goli do gole kože od kiše koja pada već duže od pola sata. Moguće da će Dodić probati sa nedovoljno spremnim Eliomarom.

45 - Žuti karton za Goguu, zbog dva faula na sredini terena u razmaku od možda minut i po. Pre Gogue, požuteo je Bogosavac.

44 - Dve akcije Javora posle vođstva Partizana, dva centaršuta, po jedan s oba boka, svaki taman toliko jak da ga niko ne "uhvati".

35 - GOOOOOOL! PARTIZAN VODI!

Bolji tim je u prednosti posle kornera koji je sjajno izveo Mihajlović, a još bolje u gol pretvorio Jovanović. Štoper Partizana nadjačao je čuvare u skoku i sa 7-8 metara zakucao loptu pod prečku Đogatovićevog gola!

GOAL Jovanovic [1-0] ( FK Partizan - FK Javor) 2015/2016.
Izvor: YouTube



33 - Partizan ima 75 odsto poseda, u šansama je 2:1. Dok smo ovo kucali, tukao je Brašanac sa distance... dva metra pored gola.

29 - MIHAJLOVIĆ, ALI ĐOGATOVIĆ!

Dok se čeka da Božinov "zaigra", Mihajlović često ulazi u sredinu i ulazi u šanse, a sada je propustio jednu odličnu na pas Golubovića u prostor. Golubović je primio loptu okrenut leđima golu, odigrao u prostor za Mihajlovića koji je izbegao ofsajd zamku i onda iskosa sa desne strane tukao pod prečku, ali je Đogatović reagovao i izbio loptu preko prečke, u korner.

Kup Srbije: FK Partizan - FK Javor Matis 0:0 - Nova šansa Nemanje Mihajlovića!
Izvor: YouTube



Mihajlović, za sada, opravdava poziv koji mu je uručio novi selektor Muslin.

28 - ŠANSA!

Veliku šansu imao je Javor, posle kornera koji je idealno izveo Stojaković, prebacio je "gužvu" na petercu, Brašanac se okliznuo (počeo je pljusak), a Josović natrčao na loptu i "zabo" je glavom sve snage - pored gola! I to sa 6-7 metara...

Partizan-Javor_Velika sansa za Javor.
Izvor: YouTube



Vraćajući se u odbranu držao se za glavu, jasno zbog čega.

27 - Javor sve ređe u defanzivi, sve češće s loptom u nogama i sve opasniji "gore". Posle polukontre, beli su izborili korner, koji će izvesti "večni" Stojaković.

24 - Pada mrak, ali i kiša!

23 - Probudili su se i navijači Javora, dok se mrak spušta nad Šumadijom. Javor je "pritisnuo" Partizan u par navrata, osvojili su Ivanjičani presingom loptu visoko u polju protivnika, iako bez prave završnice, to je bio dovoljan povod da se začuju povici: "Beli, beli..."

17 - Izvukao se sada Brašanac za oštar faul na sredini terena, "digao" je Stojakovića koji je povukao kontru Javora, ali mu je Mažić oprostio i - čini se - dao poslednje upozorenje.

15 - Partizan u ofanzivi i napada uglavnom po bokovima. Na desnoj strani kombinuju Vulićević i Golubović, levo Bogosavac i Mihajlović, koji celog proleća dobro sarađuju.

8 - ŠANSA!

Umalo da Partizan povede. Vulićević je probio Miletića na desnom krilu, centrirao oštro sa gol-crte, pogodio u čelo Mihajlovića, koji je tukao glavom preko prečke. Iako za glavu niži od Javorovih centarhalfova, mladi krilni napadač Partizana pobegao im je ali i pokazao da mu je igra glavom, u odnosu na ono što je ovog proleća radio nogama, i dalje slabiji segment igre.

Kup Srbije: FK Partizan - FK Javor Matis 0:0 - Šansa Nemanje Mihajlovića!
Izvor: YouTube



5 - Posle duela dva veterana, Ilića i Stojakovića, ovaj drugi ostao je da leži usled jačeg starta kapitena Partizana, pa je došlo do kratke rasprave na relaciji Ilić - Mažić. Igra je nastavljena...

3 - Partizan, kao i obično, ima organizovanu i bučnu podršku Grobara, dok su simpatizeri Javora prisutni, grupisani, ali ne pevaju - za sada.

1 - Meč je počeo! Partizan je u potpuno crnoj, Javor u beloj opremi.

18:57 - Dok se u Milanovcu intonira himna "Bože pravde", možemo da konstatujemo da su tribine pune i da je prodato sve što je FSS odštampao i podelio i klubovima i pustio u slobodnu prodaju. Meč će biti odigran, nadamo se, u pravom i lepom fudbalskom ambijentu.

18:39 - Partizan je Kup osvajao 1947, 1952, 1954, 1957, 1989, 1992, 1994, 1998, 2001, 2008, 2009. i 2011. godine.

18:38 - Utakmicu će voditi naš najbolji arbitar, Milorad Mažić, kojem će pomoćnici biti standardni saputnici, Milovan Ristić i Dalibor Đurđević.

18:36 - Za razliku od prvenstva, gde je Crvenu zvezdu i Partizan od raspada SFRJ uspeo da pobedi samo Obilić, 1998. godine, i to u prvenstvu koje je izazvalo mnogo bura i oprečnih komentara kasnije, u Kupu je bilo iznenađenja i ona su učestala u poslednjih nekoliko sezona.

Od sezone 201213, prvi Kup u istoriji kluba osvajali su redom – Jagodina, Vojvodina i Čukarički prošle sezone, a od raspada SFRJ uspevalo je to i Smederevu i Železniku, dok su finala igrali Obilić, Spartak, Napredak, Budućnost Banatski Dvor, OFK Beograd, Zemun, Borac Čačak i Sevojno.

16:15 - Nekoliko sati pred početak finalnog duela Kupa Srbije za sezonu 2015/16, izveštač MONDA iz Gornjeg Milanovca, Vladimir Sukdolak, javlja da karata više nema u slobodnoj prodaji.

Fudbalski savez Srbije, koji je organizator meča, štampao je 4.450 ulaznica. Partizan je uzeo 1.200 karata.

Naš reporter javlja da veliki broj navijača, uglavnom Partizana, traži po gradu način da dođe do ulaznica.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC