• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sumnjivi mečevi između BiH i Turske?

Njemački mediji izrazili sumnju u regularnost mečeva između BiH i Turske, koji su odigrani u okviru kvalifikacija za Mundijal 2010.

 Sumnjivi mečevi između BiH i Turske? Izvor: MONDO

Pokrenutu lavinu oko namještanja utakmica teško je zaustaviti. Poslije istrage njemačkog tužilaštva, Evropu potresaju kladioničarski skandali zbog kojih UEFA istražuje više od 200 sumnjivih utakmica.

Među njima i meč FK Travnika, koji je navodno dogovorio poraz od švajcarskog Siona, kako bi otplatio pripreme u toj zemlji.

Međutim, istraga je po tvrdnjama njemačke televizije RTL krenula i u smjeru reprezentativnog fudbala, odnosno selekcije BiH, koja je navodno namjestila meč protiv Turske u Istambulu odigran 11.10.2008. godine.

Pobjeda je pripala domaćinu rezultatom 2:1, iako je Edin Džeko tada doveo "zmajeve" u vođstvo. Napadač Volfsburga je potom autogolom izjednačio, da bi tri boda Turcima u drugom poluvremenu donio Erdinc.

Takođe, sumnja je prema pisanju "Bilda", pala i na revanš susret dvije reprezentacije odigran u Zenici (1:1). Navodno je trebao biti namješten, čak za ovu tvrdnju postoje dokazi u vidu tonskog zapisa, ali do željenog rezultata nije došlo.

"Špigl" piše da iza svega stoji kladioničarska mafija, kojoj je bio cilj da meč bude završen pobjedom bilo kog tima, ali je susret završen neriješeno.

U tekstu se poziva na presretnute telefonske razgovore, koji su navodno u posjedu kancelarije državnog tužioca u Bohumu.

"Nema su tu šta mnogo reći, ako se već utakmica nije završila po želji mešetara. Sva sreća da se slučajno nije poklopilo po tim navodnim željama. Lično, nemam nikakvih saznanja da je bilo ko pokušao uticati na rezultat utakmice. Uostalom, trebali su bodovi i nama i Turskoj",
komentarisao je slučaj za "Avaz" Sulejman Čolaković, predsjednik FSBiH.

Reakcije iz svjetske i evropske "kuće fudbala" nema. Zasad, ali je FIFA zakazala specijalni sastanak 2. decembra u Kejp Taunu, gdje će raspravljati o kladioničarskom skandalu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC