• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko će trajati Seviljina imperija?

Autor mondo.rs

Sevilja u Bazelu protiv Liverpula brani trofej Lige Evrope, koji je osvajala dva puta uzastopno. Da li Španci mogu do petog trofeja i tako uvećaju prednost na večnoj listi.

"Liga Evrope je takmičenje u kome učestvuje 56 timova, a na kraju pobedi Sevilja"!

Četiri trijumfa crveno-belih u poslednjih 10 godina (2006, 2007, 2014, 2015) čine ovu parafrazu izjave Gerija Linekera o fudbalu i Nemcima potpuno adekvatnom, a kako se odvija aktuelna sezona, nije nerealno da tim iz Andaluzije odbrani pehar i uradi ono što nije pošlo za rukom nikome u istoriji ovog takmičenja, osnovanog 1971. pod nazivom Kup UEFA.

Samo tri kluba (Juventus, Inter, Liverpul) osvajala su Kup UEFA i Ligu Evrope ukupno tri puta, ali tri puta uzastopno niko.

Štaviše, jedino je Real Madrid uspeo da poveže dva trijumfa (1985, 1986), pre nego što mu je Sevilja konačno "odgovorila" prošle (Dnjepar 3:2) i pretprošle godine (Benfika 0:0, penalima 4:2).

Tim Unaija Emerija (bio trener u oba pohoda ka trofeju, kao i Huande Ramos 2006. i 2007) ima izvanrednu priliku da se u sredu u Bazelu ispiše najsvetlije stranice istorije kluba, ali i samog takmičenja. Da podigne granicu snova na nedostižna tri uzastopna trofeja i svih pet dobijenih finala.


Andalužanima će za takav vanserijski uspeh biti neophodno mnogo fudbalskog znanja (imaju ga svakako), ali i fortuna, koja će u jednom trenutku sigurno poslužiti nekog od finalista. Sa druge strane terena stajaće 11 pulena Jirgena Klopa, spremnih da "poginu" za, takođe, četvrti pehar i isto toliko pobeda u finalima (1973, 1976, 2001).

"Liga šampiona je lepo takmičenje i želimo da igramo u njemu, ali kada ste tamo znate da imate male šanse protiv najjačih timova Starog kontinenta. Kada ste u Ligi Evrope, znate da možete da pobedite", objasnio Emeri neraskidivu vezu između njega i Sevilje sa jedne i UEFA takmičenja sa druge strane.

"Kada osvojite nešto i tu radost podelite sa navijačima je najjači osećaj koji postoji u fudbalu", objašnjava 45-godišnji trener Sevilje.

Za uspeh je potrebna hemija, a Emeri navodi primer: "Kada sam došao u Sevilju jedan navijač me je molio da ne puštam više Rejesa u igru. Takvo je mišljenje vladalo među pristalicama kluba. Posle određenog vremena ceo stadion se orio 'Rejes, Rejes', jer čovek sigurno nije zaboravio da igra, već mu je nešto nedostajalo."

Napad na peti trofej neće biti lak, a Sevilju uz finale Lige Evrope očekuje i finale Kupa kralja protiv Barselone.

"Kraj sezone jer i pred nama je borba na dva fornta, sama završnica, utakmice za slavu. Protiv Liverpula nismo favoriti, baš kao što nisu ni oni. Šanse su izjednačene i mislim da možemo da pobedimo. Uostalom, već treću godinu sa puno uspeha igramo takmičenje, što nam daje za pravo, kao i kvalitet koji posedujemo da se nadamo konačnom pozitivnom rezultatu", rekao je Unai Emeri.




Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC