• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL KLASIKO: Real skuplji, Barsa bolja

U 159. po redu "El Klasiku" od 1924. godine: Barselona - Real Madrid 1:0 (0:0). Strijelac, debitant, Zlatan Ibrahimović u 56. minutu.

 EL KLASIKO: Real skuplji, Barsa bolja  Izvor: MONDO

Novi predsjednik Reala iz Madrida, Florentino Perez potrošio je ljetos 260 miliona evra da bi stvorio "Galaktikose 2" i zaustavio dominaciju vlasnika "Triplete", fudbalera Barselone.


Najskuplji tim planete došao je na stadion šampiona Evrope i Španije da igra na "bod", potom je trener Reala Manuel Pelegrini iz igre povukao najopasnijeg igrača Kristijana Ronalda i na sve to, Barselona je mogla i morala da odgovori samo na jedan način.

Da pobijedi!

U 159. po redu "El Klasiku" od 1924. godine: Barselona - Real Madrid 1:0 (0:0). Strijelac, debitant, Zlatan Ibrahimović u 56. minutu.

Ibra je svega pet minuta prije toga ušao u igru umjesto "nevidljivog" Tijerija Anrija i riješio najveći meč španskog fudbala, između predstavnika "španizma" (Reala iz prestonice) i "katalonstva" (Barselone iz pokrajne Katalonija).

Dani Alveš uputio je sa desnog boka jedan "dubok" centaršut, lopta je preletjela 30-ak metara, djelovalo je "čitavu vječnost", ali je pala pravo na Ibrahimovićevu lijevicu, koji je iz prve uhvatio volej i iz neposredne blizine pogodio mrežu iza leđa Ikera Kasiljasa.

Alvešov pas preletio je kompletnu odbranu Reala, a čovjek koji je u startu morao bliže da stoji uz Ibrahimovića bio je Pepe. Kasiljas nije mogao ništa da učini, Barsa je povela.





Šansi je na obe strane terena bilo i prije i poslije toga, ali je Real dobio dar od mladog Serhija Busketsa (21), koji je šest minuta poslije vođstva svog tima naivno, nepotrebno i po svog trenera Pepea Gvardiolu iritirajuće glupo dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.

Buskets je rukom presjekao prilično benigno dodavanje gostiju na sredini terena, a u tom trenutku već je bio vlasnik opomene, zbog faula nad Kristijanom Ronaldom. Mladi vezista morao je u svlačionicu, ali od sveopšte ofanzive na gol Viktora Valdesa nije bilo ništa.

I sa tako mlakom namjerom da izjednači, Real je umalo to učinio.

Najbolju priliku za to imao je Karim Benzema, koji je u igru ušao 65. minutu umjesto do tog trenutka najboljeg pojedinca u bijelom dresu, Ronalda. Jedino objašnjenje za izlazak Portugalca, Pelegrini bi mogao da priloži u činjenici da je dugo bio povrijeđen i da možda nije mogao da izdrži tempo derbija.

Sve drugo - ne bi imalo smisla.

No, upravo je Benzema mogao da pogodi gol u 80. minutu i tako odbrani bod prednosti svom timu na tabeli. Poslije oštro izvedenog kornera, takođe rezervista Raul Gonzales (ušao u 74. minutu umjesto Arbeloe), samo je potkačio loptu na prvoj stativi, tako da je ona na petercu prošla kroz noge Karlesu Pujolu i ukazala se pred Benzemom.

Pomalo iznenađen, Francuz je uspio da je zahvati, ali samo tako da je ona prešla preko prečke. Ostalo je 1:0, a moralo je da bude 2:0 u 89. minutu.

Tada je Alveš novim divnim pasom izbacio Lea Mesija pred Kasiljasa, a vjerovatno ovogodišnji vlasnik "Zlatne lopte" obrukao se. Iz prve je šutirao sa deset metara, neometan i pogodio golmana Reala u nogu. Gvardiola nije povjerovao svojim očima šta vidi...




Ali, nije morao da drami previše, jer Real u finišu utakmice sa igračem više nije mogao ni da dođe u posjed lopte. Izluđivali su Madriđane svojom vještinom Inijesta, Ćavi i Mesi. Bilo je pitanje vremena kada će neko od gostiju da pukne od muke i prvi je bio Lasana Dijara.

"Las" je u nemoći da uzme loptu Ćaviju napravio faul i gotovo da nije dočekao da dobije drugi žuti karton, okrenuo se i napustio travnjak prepunog Kamp Nou stadiona. Real je izjednačio...

Barselona nije pobijedila najvećeg rivala dominantno, kao prošle sezone kada je u Kataloniji bilo 2:0, a u Madridu rekordnih, surovih i obeshrabrujućih 6:2. Ovog puta, bila bolja za gol, bolja za veći broj svojih igrača u prvih 11, bolja za kontinuitet i filosofiju da uspjeh donosi proizvodnja (Pujol, Ćavi, Inijesta, Mesi, Pedro, Buskets, Valdes, Krkić...), a ne kupovina (Ronaldo, Kaka, Benzema, Alonso...).

Sa Ronaldom i Kakom, Real je pokazao da može da igra ravnopravno sa Barsom, što prošlogodišnjem timu nije polazilo za rukom i Madriđani su u prvom poluvremenu imali bolje šanse, uprkos tome što je lopta 65 odsto vremena bila u nogama domaćina.

Pujolovi startovi i nedovoljna koncetracija Realovih igrača u završnici sačuvali su Valdesa.

Ronaldo je poslije duplog pasa sa Kakom u 20. minutu imao situaciju "1 na 1" sa Valdesom i pogodio ga u nogu, u 54. minutu, malo prije Ibrinog gola, Iguain je povukao kontru, odigrao sa Ronaldom, potom okrenuo Abidala i sa pet, šest metara dobio priliku za šut, ali bio izblokiran od strane Pujola, kasnije je i Ronaldo mogao glavom da pogodi mrežu, ali je prebacio prečku neometan...

Moglo je da se dogodi da Real 13. putu u istoriji i pobijedi u Barseloni, ali je 39. pobjedu u svojstvu domaćina upisala Barsa, a 61. u svim mečevima. Madriđani će do novog susreta dva skoro milijardu evra vrijedna tima imati sedam pobjeda više na svom računu (68-30-61).

Barselona: Valdes - Alveš, Pike, Pujol, Abidal - Buskets, Keita, Ćavi, Inijesta - Mesi, Anri.

Real Madrid: Kasiljas - Ramos, Pepe, Albiol, Arbeloa - L. Dijara, Alonso, Marselo - Kaka, Ronaldo - Iguain.


REZULTATI 12. KOLA:

Almerija - Atletik Bilbao 1:4 (0:2)
/Uče 84 - Martinez 37, Ustaric 41, Ljorente 60, Markos 77/

Hetafe - Herez 5:1 (2:1)
/Soldado 44, pen 45, 58, Pareho 57, Kaskero 60 - Ajtami 33/

Rasing - Deportivo 0:1 (0:0)
/Lopo 76/

Valjadolid - Tenerife 3:3 (2:0)
/Kosta 37, Kanobio pen 35, Kosta 49 - Nino 63, Anhel 72, Ahoze 84/

Saragosa - Osasuna 0:1 (0:1)
/Nekunam 26/

Barselona - Real Madrid 1:0 (0:0)
/Ibrahimović 56/

Atletiko Madrid - Espanjol (21.00)

U subotu:

Sporting - Viljareal 1:0 (1:0)
/Bilić 75/

Valensija - Majorka 1:1 (0:0)
/Vilja 48 - Valero 85 penal/

Sevilja - Malaga 2:2 (0:2)
/Luis Fabijano 58, 72 - Fernando 22, Baha 45/

TABELA: Barselona 30, Real Madrid 28, Sevilja 26, Valensija 24, Deportivo 23, Majorka 20, Sporting 20, Bilbao 20, Hetafe 18, Osasuna 15, Espanjol (-1) 13, Viljareal 12, Almerija 12, Saragosa 12, Valjadolid 11, Tenerife 11, Malaga 7, Rasing 7, Atletiko Madrid (-1) 7, Herez 7.

( MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC