• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP2010: Ako koljete kravu, koljite "humano"

Da li će stadioni u Južnoj Africi biti "osveštani" klanjem krava? Ako FIFA usvoji prijedlog, borci za prava životinja žele "humano" pogubljenje.

 SP2010: Ako koljete kravu, koljite "humano" Izvor: MONDO

Prijedlog da se stadioni na kojima će biti odigrano Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi "osveštaju" tradicionalnim afričkim ritualom klanjem krava, naišao je na kritike društava koja se bore za prava životinja.

Jedan od ministara u Vladi Južnoafričke Republike, Siselo Šiceka obećao je da će lobirati u vrhu FIFA da ovaj "istinski afrički" ritual bude usvojen i primijenjen uoči početka Mundijala.

Prva je prijedlog osporila južnoafrička Nacionalna kancelarija za prevenciju okrutnosti prema životinjama (NSPCA), koja je već poslala pismo na adresu FIFA.

Reporter britanske TV mreže BBC iz Kejp Tauna izvještavao je o tome da se NSPCA ne protivi ritualima žrtvovanja životinja, već da je u pismu FIFA zatražila da ritual "bude obavljen na human način", odnosno da "životinje budu ubijene dostojanstveno".

Sukob u Južnoj Africi oko žrtvovanja životinja eskalirao je prethodnog vikenda, kada je sudstvo te zemlje odbilo da zabrani tradicionalne rituale Zulu ubijanja bikova, već je odluku prepustilo parlamentu.

Incijator ove ideje, Makonja Rojal Trast organizacija, koja koordinira kulturnim aktivnostima u Južnoj Africi, tvrdi da je ritual žrtvovanja važan preduslov da bi Svjetski Kup bio uspešno održan.

"Moramo imati neku vrstu kulturne ceremonije, tokom koje ćemo zaklati zvijer", rekao je predsjednik Makonja Rojal Trast organizacije Zolani Mkiva za Rojters.

"Žrtvovaćemo kravu zbog velikih dostignuća i pozvaćemo naše pretke da nas blagosiljaju, da nam očitaju molitvu, da osiguraju da će sve proći dobro", pojasnio je Mkiva.

Ministar Šiceka je izjavio:

"Svjetski Kup biće održan na afričkom kontinentu i uradićemo sve da gosti osjete tekovine afričke civilizacije i kulture".

Za razliku od tolerantne NSPCA, koja traži da životinje budu ubijene "humano", Animal Rajts Afrika ne želi nikakva žrtvovanja i na sudu pokušava da zabrani ovakve i slične rituale. Pored svih napora, grupa mladih ljudi prethodnog vikenda ubila je bika golim rukama u Ukvešvama ceremoniji.

Mladići vjeruju da će na taj način postati odrasli, zreli ljudi.

Jedan neimenovani sudija iz Pitermaritsburga u Južnoj Africi izjavio je lokalnoj novinskoj agenciji da su "rituali žrtvovanja važni za Zulu tradiciju isto koliko i Sveto Trojstvo za Katolike".

"Predlažem da sve političke partije sjednu i dogovore se da li bi trebalo prikazivati video snimke ovih rituala", dodao je sudija.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC