• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuska opet udarila pred kraj!

Autor mondo.rs

"Trikolori" u Marseju pobedili Albaniju golovima Grizmana u 90. i Pajea u 96. minutu, čime su postali prvi učesnici osmine finala EURO 2016.

Tri dana posle utakmice Engleska - Rusija, koja će biti upamćena mnogo više po huliganskim ispadima nego po fudbalu, na stadionu Olimpika iz Marseja igraju Francuska i Albanija.

Za selekciju domaćina je to prilika da novom pobedom obezbedi plasman u osminu finala i bezbrižno dočeka meč poslednjeg kola protiv Švajcarske.

"Trikolori" su na otvaranju šampionata posle mnogo problema savladali Rumuniju (2:1), sjajnim golom Dimitrija Pajea u 89. minutu.

Albanija je dan kasnije poražena od Švajcarske (0:1), ali je igrajući sat vremena bez isključenog kapitena Lorika Cane ostavila dobar utisak i u finišu imala dve odlične prilike da osvoji bod.

S obzirom na to da u osminu finala ide četiri od šest trećeplasiranih selekcija, naši rivali iz kvalifikacija ni sa eventualnih nula bodova iz dva kola možda ne bi bili sasvim otpisani...

Rumunija i Švajcarska u okviru iste grupe su odigrali nerešeno (1:1), pa tabela A grupe izgleda ovako:

Francuska 2 2 0 0 (4:1) 6
Švajcarska 2 1 1 0 (2:1) 4
Rumunija 2 0 1 1 (2:3) 1
Albanija 2 0 0 2 (0:3) 0

PAROVI POSLEDNJEG KOLA (19. jun, 21.00): Francuska - Švajcarska, Rumunija - Albanija.

SASTAVI

Selektor Francuske Didije Dešan napravio je dve izmene u odnosu na prethodni meč. Pola Pogbu zamenio je Blejz Matuidi, a umesto Antoana Grizmana igra Antoni Marsijal.

Strateg Albanaca Đani De Bjazi izostavio je jednog standardnog igrača - Taulanta Džaku, koga je u subotnjem meču zamenio već u 62. minutu.

FRANCUSKA: Loris, Sanja, Rami, Košelni, Evra, Kante, Matuidi, Koman (od 68' Grizman), Paje, Marsijal (od 46' Pogba), Žiru (od 77' Žinjak).

ALBANIJA: Beriša, Hisaj, Ajeti (od 85' Veseli), Mavraj, Agoli, Kukeli (od 74' Džaka), Lila (od 71' Roši), Abraši, Memušaj, Lenjani, Sadiku.

IZ MINUTA U MINUT

90+6' GOOOOL - 2:0!Dimitri Paje zapečatio je sudbinu Albanaca u poslednjem minutu sudijske nadoknade. Ušao je u kazneni prostor, pobacao na travu raštrkane defanzivce i plasirao loptu u donji levi ugao, izvan Berišinog domašaja.

90' GOOOOL - 1:0! Šok za Albaniju i delirijum na Velodromu među navijačima Francuske! Adil Rami je centrirao sa desne strane, a Antoan Grizman, za trenutak zaboravljen na ivici peterca, glavom majstorski pogađa dalji ugao. Zasluženo, Francuska u finišu "lomi" Albaniju, koja je na pragu drugog poraza i verovatnog povratka kući.

82' - Francuska je imala novu priliku, ovu posle prekida. Očigledno da igračima "trikolora" igra glavom nije jača strana na ovom meču. Dimitri Paje je lepo ubacio, Košelni ostao u sasvim dobroj poziciji, ali ni on nije uspeo da zahvati loptu kako treba.

- Đovani De Bjasi menja Kukelija i šansu u poslednjih 16 minuta daje Taulantu Džaki.

- Izmena u Albaniji. Odise Roši je ušao umesto Lile.

69' FRANCUSKA! Još jednom Olivije Žiru u skoku i ponovo glavom. Lepše, bolje, preciznije, ali do stative!

65' FRANCUSKA! Domaćin šampionata je imao novu priliku, ali i dalje nema šuta u okvir gola. Koman je ubacio ovaj put sa leve strane, Žiru lepo skočio, ali ne tako dobro zahvatio loptu glavom.

- "Trikolori" vrše mnogo jači pritisak u drugom poluvremenu. Da su ovako aktivni bili od početka utakmice, do sada bi verovatno vodili bar 1:0.

53' FRANCUSKA! Pogba je na poluvremenu zamenio Marsijala i nije mu trebalo mnogo da dospe u centar pažnje. Uklizao je na dobar centaršut i tukao malo iznad prečke.


52' ALBANIJA! Stativa... Memušaj i Sanja išli su na loptu centriranu sa desnog boka. Ni na ponovljenom snimku se nije jasno videlo ko je u padu zahvatio tu loptu, ali ona se svakako odbila do stative. Sreća za Lorisa.

- Uža odbrana Albanije na čelu sa golmanom Berišom deluje pomalo uzdrmano i nesigurno po povratku sa odmora. Ipak, i dalje je 0:0.

46' FRANCUSKA! Najbolja šansa na utakmici, na samom početku drugog poluvremena. Centrirao je Žiru, lopta je očešala jednog francuskog igrača i srećno došla do Komana, koji je sa pet metara tukao glavom pored stative...



- POLUVREME!Bez ijednog šuta u okvir gola, na obe strane! Ekipa Albanije verovatno bi pristala da tako bude i nakon 90 minuta igre.

45+1' U finišu prvog poluvremena dve "sitne" sudijske odluke u korist Albanaca, od kojih je druga, o korneru, sigurno bila pogrešna. Usledio je nagoveštaj opasnosti, ali opet ništa konkretno.

39' Zapretila je Albanija. Evra je izblokirao šut Lenjanija, posle ubacivanja iz kornera po zemlji, gotovo u "srce" kaznenog prostora. Možda bi ta lopta čak i odsela u donjem levom uglu, da iskusni levi bek nije intervenisao.

36' Još jedan slobodan udarac Pajea sa boka i još jedan neprecizan udarac Žirua glavom.

35' Pirueta Komana kod aut linije! Prvim kontaktom je ostavio loptu u terenu, a drugim se oslobodio čuvara, okrenuvši se za 360 stepeni. Međutim, usledio je slab centaršut.

32' Francuzi ne uspevaju ništa da iskreiraju, golman Beriša tako nije bio primoran ni na jednu ozbiljnu intervenciju od početka utakmice! Marsijal je mislio da je iznudio faul kod leve korner zastavice, ali škotski sudija Kolum je oprostio Ajetiju očigledno udaranje po nozi.

- Jedna od najpopularnijih fotografija na Twitteru večeras...



21' Do sada najbolja akcija "trikolora". Brzo su izmenjali pet-šest pasova, prebacili loptu sa desne na levu stranu, ali su Albanci dobro reagovali na ubacivanje Marsijala u šesnaesterac i otklonili opasnost.

18' Albanija je dobro organizovana i brani se tako da francuska krila, Marsijal i Koman, za sada nisu došla do izražaja. Marsijal je imao jednu polušansu, nakon oduzete lopte Kantea, ali je njegov šut iskosa po zemlji rutinski izblokiran.

- Na ovoj slici može dobro da se vidi koliko je Albanaca doputovalo u Marsej.


- Odlična atmosfera na Velodromu. Veliki broj navijača i jedne i druge selekcije gleda utakmicu stojeći i peva.

4' Prvi udarac ka golu je delo Žirua, koji posle centaršuta Pajea iz slobodnog udarca nije uspeo da uputi loptu dovoljno nisko.

- Krilo Bajerna Kingsli Koman sa 20 godina i dva dana je postao najmlađi francuski "starter" u istoriji prvenstava Evrope.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC