• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva "nula" na EURU!

Autor mondo.rs

Nemačka i Poljska odigrali 0:0, u 2. kolu Grupe C na EURU. Bod koji verovatno znači osminu finala za oba tima.

Nemci i Poljaci imali su tu "čast" da odigraju prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu u Francuskoj bez golova.

Bio je to 18. duel na šampionatu...

Meč na "Stad de Fransu", pred 80.000 gledalaca obeležili su dosadno prvo poluvreme i znatno uzbudljivije drugo, u kojem su Poljaci imali zrelije prilike, ali i Arkadijuša Milika, napadača koji se dva puta obrukao i propustio lepe šanse da belo-crvenim obezbedi prednost.

Posle dva kola u Grupi C, Nemci i Poljaci vode sa po četiri boda, s tim što "panceri" imaju bolju gol razliku pred odlučujuće treće kolo, u kojem će odmeriti snage sa Severnom Irskom, a Poljaci u derbiju sa Ukrajincima. Današnji rivali u Sen Deniju ne bi trebalo da brinu za prolaz u osminu finala, pa čak i u slučaju eventualne treće pozicije u grupi.

Milik je imao priliku da se "pokloni" u 46. minutu, to je i učinio, ali je katastrofalno zahvatio loptu posle centaršuta sa desne strane, pa je već savladani Manuel Nojer mogao da odahne videvši da udarac protivničkog fudbalera neće biti precizan. Isti igrač dobio je loptu na tacni od Kamila Grosickog u 69, ostao je potpuno slobodan na penalu, imao je dosta vremena da se namesti i bira gde ća da šutira, ali je ovaj put promašio čitav fudbal.

Nemci su imali više loptu u posedu, napadali i diktirali temo, ali, za razliku od rivala, nisu imali mnogo izrazitih prilika. Tek šut Marija Gecea za lepu paradu Lukaša Fabijanskog.

Borba za prvo mesto nastaviće se i u poslednjem kolu, šanse su podjednake i vrlo lako bi gol razlika mogla da odluči redoslade između Nemačke i Poljske u Grupi C.


UŽIVO:

Predrgrađe Pariza u četvrtak uveče biće poprište velikog okršaja Nemaca i Poljaka, dva tima koja su poslednjih deset godina često znala da ukrste koplja na velikim takmičenjima i u kvalifikacijama za ista. Uspešniji su, naravno, "panceri".

Na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj domaćin je pred 80.000 navijača pobedio u Dortmundu 1:0, pogotkom Olivera Nojvila u sudijskoj nadokandi. Tačno dve godine kasnije na šampionatu Starog kontinenta u Austriji i Švajcarskoj "elf" je trijumfovao golovima Lukasa Podolskog u 20. i 72. minutu.


Od tih igrača u sastavu Nemačke su i dalje Podolski, Bastijan Švajnšajger (igrali 2006. i 2008), dok je na EURU 2008 bio i Mario Gomez, koji je i danas na klupi Nemačke, kao i Joakim Lev, selektor svetskih prvaka. Lev je 2006. bio pomoćnik Jirgenu Klinsmanu, a odmah posle Mundijala preuzeo je nacionalni tim i doveo ga pre dve godine do krova sveta u Brazilu.

Od Poljaka je 2006. u timu bio samo golman Lukaš Fabijanski, kao rezerva Arturu Borucu, dok su se 2008. priključili još Lukaš Pišček i Mihal Pazdan.

U periodu između takmičarskih utakmica Poljska i Nemačka su dva puta remizirali - 2:2 i 0:0.

Zanimljivo da su se dva tima sastala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Poljska je pobedila u Varšavi 2:0 (jedina, istorijska pobeda), dok je Nemačka bila bolja u Frankfurtu 3:1.

Poljska protiv ujedinjene Nemačke ima samo jedan trijumf, a Nemci čak osam, dok su tri meča završena bez pobednika. Pre Drugog svetskog rata odigrali su pet duela, "panceri" su četiri dobili...


GRUPA C

1. kolo

Poljska - S. Irska 1:0
Nemačka - Ukrajina 2:0

2. kolo

Ukrajina - S. Irska 0:2
Nemačka - Poljska 0:0

TABELA: Nemačka 4, Poljska 4, S. Irska 3, Ukrajina 0.

NEMAČKA: Nojer - Hevedes, Boateng, Humels, Hektor - Kros, Kedira - Miler, Ozil, Draksler (od 72' Gomez) - Gece (od 66' Širle).

POLJSKA: Fabijanski - Pišček, Glik, Pazdan, Jendžejčik - Blaščikovski (od 80' Kapucka), Krihovjak, Monćinjski (od 75' Jodlovjec), Grosicki (od 88' Peško) - Milik, Levandovski.

IZ MINUTA U MINUT


KRAJ!

- Bio je period kada su selektori menjali... Joakimu Levu i Adamu Navalki je ostala još po jedna izmena.

70' NEMAČKA! Odmah na drugoj strani slična situacija i povratna za Mesuta Ozila. Nemac je zahvatio loptu, ali je Fabijanski sjajno reagovao i izbio je u korner. Velike prilike na obe strane.

69' POLJSKA! Još jedna bruka Milika. Sada je promašio loptu sa penala pošto ju je prethodno dobio sa leve strane od Kamila Grosickog.


66' Šutirao je Kros iz daljine preko gola. Taman prilika da Andre Širle uđe umesto Marija Gecea. Prva promena na meču.

57' POLJSKA! Milik je pokušao posle kratke kombinacije iz "slobodnjaka", šutirao je pored gola. A odmah pošto su Nemci izveli i izgubili loptu, Robert Levandovski je imao novu šansu. Džerom Boateng je sjajno uklizao i sprečio najboljeg strelca Poljske da dovede svoj tim u vođstvo.

47' NEMAČKA! Sjajan početak. Mario Gece je imao šansu na drugoj strani.


46' POLJSKA! Sjajna prilika posle samo desetak sekundi. Arkadijuš Milik je krenuo na centaršut, imao je praznu mrežu ispred sebe i sve što je trebalo da uradi je da se pokloni i sprovede loptu u gol Nemačke. Poljak je zahvatio loptu, ali vrlo loše, tako da je mreža Manuela Nojera ostala nedirnuta.


46' - Nema promena. Nadamo se da je najdosadnijih 45 minuta na EURU prošlost i da ćemo gledati mnogo bolji fudbal u nastavku.

- Ni sekund duže! Završeno je prvo poluvreme 0:0. Nema ni prilika... Vrlo oprezna igra oba tima.

37'  Očekivalo se mnogo od meča u Parizu, dobili smo, za sada, malo. Samo jedna prilika i to ne idealna za Nemce. Nju je propustio Kros u 16. minutu. Igra se na sredini terena i čini se da će bliže pobedi biti tim koji dobije bitku za sredinu.

- Polovina prvog poluvremena, težište je prebačeno na polovinu Nemačke. Poljska sve ozbiljnije preti...

16' NEMAČKA! Konačno prilika na utakmici. Tomas Miler se izborio za loptu uz levu aut liniju, uspeo je da je prenese do kaznenog prostora, a onda je nešto brže uputi ka Toniju Krosu, koji je uspeo u padu da je zahvati i pošalje pored gola.

- Nemci sa čak šestoricom igrača pritiskaju Poljake na polovini belo-crvenih.

6' Jonas Hektor snažno i zamalo neprecizno šutira. Bilo je opasno po gol Poljske. Za sada se ne libe ni jedni ni drugi da krenu u napad, ali Poljacima je vrlo jako orućje kontra. Videćemo koliko će je koristiti i da li će imati uopšte prostora pored snažne nemačke odbrane.

3' ŽUTI! Sami Kedira je već u trećem minutu upisan u beležnicu sudije Bjerna Kujpersa. Lakat i grb start - dovoljno.

- Malo šale pred početak...


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC