• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemci "overili" prvo, Poljaci drugo mesto!

Autor mondo.rs

Minimalne pobede nad Severnom Irskom, odnosno Ukrajinom, odvele su Nemačku i Poljsku u osminu finala EURO 2016. Irci čekaju rasplet u preostale tri grupe.

Reprezentacije Nemačke i Poljske završile su grupnu fazu Evropskog prvenstva sa po dve pobede i remijem u međusobnom susretu, a uz to bez primljenog gola.

Ispostavilo se tako da je pobednika C grupe odlučio pogodak Bastijana Švajnštajgera u 92. minutu utakmice Nemačka - Ukrajina. Da je te večeri u Lilu ostalo 1:0, pitanje prvog i drugog mesta rešavalo bi se sabiranjem žutih kartona!

Ovako, aktuelni prvaci sveta su na vrhu tabele i u osmini finala u nedelju čekaju Albaniju, Slovačku ili trećeplasiranu selekciju iz grupe F.

Poljska već u subotu u Sent Etjenu ide na Švajcarsku, drugoplasiranu iz grupe A. Biće joj to prvi nastup u "nokaut" fazi jednog kontinentalnog šampionata, nakon eliminacija u grupnoj fazi 2008. godine (to im je bio debi) i 2012. na domaćem terenu.

KONAČNA TABELA


1. Nemačka 3 2 1 0 (3:0) 7
2. Poljska 3 2 1 0 (2:0) 7
3. S. Irska 3 1 0 2 (2:2) 3
4. Ukrajina 3 0 0 3 (0:5) 0

SASTAVI

NEMAČKA - SEVERNA IRSKA 1:0 (Pariz, Park prinčeva)

NEMAČKA: Nojer, Kimih, Boateng (od 76' Hevedes), Humels, Hektor, Kedira (od 69' Švajnštajger), Kros, Ozil, Miler, Gece (od 55' Širle), Gomez.

SEVERNA IRSKA: Mekgavern, Hjuz, Katkart, Mekoli, Dž. Evans, Mekner, Dejvis, K. Evans (od 84' Mekgin), Vord (od 70' Magenis), Dalas, Vašington (od 59' Laferti).

1:0 Mario Gomez (29)



POLJSKA - UKRAJINA 1:0 (Marsej, Velodrom)

POLJSKA: Fabijanski, Cionek, Glik, Pazdan, Jedržejčak, Jodlovjec, Krihovjak, Kapustka (od 71' Grosicki), Zielinski (od 54' Blaščikovski), Milik (od 90+3' Starinski), Levandovski.

UKRAJINA: Pjatov, Kučer, Kačeridi, Butko, Fedecki, Stepanenko, Rotan, Konopljanka, Jarmolenko, Zinčenko (od 73' Kovalenko), Zozulija (od 90+3' Timoščuk).

1:0 Jakub Blaščikovski (54)



Situacija u C grupi Evropskog prvenstva je posle drugog kola bila prilično jasna, s obzirom na to da je Ukrajina još u četvrtak postala prva zvanično eliminisana reprezentacija.

Bez obzira na to, Konopljanka i drugovi su osim u uvodnim minutima (kada je Levandovski promašio "zicer") bili češće sa loptom u nogama i više u napadu od Poljaka, ali nisu iskoristili svoje šanse i ponovo su kažnjeni.

Blaščikovski je nedugo po ulasku sa klupe uspeo da postigne jedini pogodak na utakmici, nakon čega je Poljska propustila šansu da iz kontre otkloni sve dileme.

Ukrajina je vršila pritisak, obigravala oko šesnaesterca, uz pokoji opasan šut, ali na kraju se vraća kući kao jedna od samo tri reprezentacije koje na EURO 2016 nisu dale nijedan gol (Turska i Austrija imaju još po jedan meč da to učine).


Nemačka je mogla do vrha da napuni mrežu Severne Irske, ali raspoloženi golman Majkl Mekgavern i začuđujuća nepreciznost Tomasa Milera i Marija Gecea, "skrojili" su konačnih 1:0. Da su ofanzivci pod komandom Joakima Leva imali iole bolji dan, Irci bi iz mreže izvadili najmanje pet lopti.

Ovako, minimalan poraz ostavio ih je u solidnoj poziciji na tabeli trećeplasiranih timova.

Albanci su ostali iza njih zbog lošije gol-razlike, a sada se okreću mečevima preostale tri grupe, u nadi da ih neće preteći sve tri trećeplasirane reprezentacije.

TRENUTNA TABELA TREĆEPLASIRANIH

Slovačka 3 1 1 1 (3:3) 4
S. Irska 3 1 0 2 (2:2) 3
Albanija 3 1 0 2 (1:3) 3
Portugal 2 0 2 0 (1:1) 2
___________________

Češka 2 0 1 1 (2:3) 1
Švedska 2 0 1 1 (1:2) 1

IZ MINUTA U MINUT

- KRAJ: Poljska - Ukrajina 1:0! Poljska je druga, na osnovu slabije gol-razlike.

- KRAJ: NEMAČKA - SEVERNA IRSKA 1:0! Nemci osvajaju C grupu, Irci su treći i čekaju rasplet u preostale tri grupe.

90+1' Počela je sudijska nadoknada vremena na oba meča.

85' Maestralni Krihovjak! Pred svojim golom je uklizao na centriranu loptu, zaustavio je u pokretu, a onda ustao i mirno otklonio opasnost.

82' NEMAČKA! Posle dužeg vremena izrazita prilika za "pancere". Džošua Kimih se poigravao na desnom boku, pa lepo centrirao na drugu stativu. Gomez je nadvisio čuvara, a Mekgavern zabeležio ko zna koju uspešnu intervenciju večeras.

80' UKRAJINA! Roman Zozulija glavom je tukao kraj desne stative. Do sada najbolja prilika za izjednačenje.

76' Ušli smo u poslednjigh 15 minuta...

- Sjajno navijanje Severnih Iraca, uprkos negativnom rezultatu (koji, podsećamo, itekako može da ih odvede u osminu finala).



64' Nemci i dalje napadaju, ne bi li definitivno rešili pitanje pobednika i "overili" prvo mesto u grupi, ali Irci se drže na jednom golu zaostatka.

56' POLJSKA! Kapustka propušta šansu da dotuče Ukrajince. Posle kontre po levom krilu izbija sam pred Pjatova i šutira u spoljni deo mreže.



54' GOOOOL - 1:0 za Poljsku! Jakub Blaščikovski posle samo osam minuta provedenih u igri majstorski trese mrežu Pjatova. "Zaboravila" ga je ukrajinska odbrana u kaznenom prostoru desno iskosa, popularni Kuba zalomio je u sredinu, pa malo unazad i onda levicom pogodio dalji ugao.

52' Na početku drugog poluvremena dobra šansa za Ukrajinca Zinčenka (glavom preko gola) i čak dve za Marija Gecea, sa samo pet metara, ali momak je totalno indisponiran. Prvo mu brani Mekgavern, a onda uklizava i promašuje.

- KRAJ PRVOG POLUVREMENA: Nemačka - Severna Irska 1:0, Poljska - Ukrajina 0:0. Tabela uživo: Nemačka 7, Poljska 5, Severna Irska 3, Ukrajina 1.

39' U Marseju, nakon agresivnog početka Poljaka, opasniji su Ukrajinci, kojima je ova utakmica samo pitanje časti. Obično im nedostaje završni pas, a u 39. minutu Jevhen Konopljanka nije uspeo da primiri loptu u idealnoj poziciji za šut, praktično na liniji peterca.

34' NEMAČKA! Već četvrta šansa za Milera, koji sa desetak metara "iz prve" pogađa prečku.



29' GOOOOL - Nemačka vodi 1:0! Opet je akciju započeo Ozil, Gomez prosledio za Milera, koji je utrčao u šesnaesterac i nakon što ga je odbrana usmerila u stranu, inteligentno vratio loptu Mariju Gomezu. Iskusni centarfor video je da su i golman Mekgavern i jedan irski defanzivac na travi i poluvisokim udarcem rutinski pogodio nebranjenu mrežu.

26' NEMAČKA! Treća sjajna prilika za Tomasa Milera! "Zaplivao" je na centaršut mladog Kimiha i sa pet metara glavom pogodio stativu.

23' NEMAČKA! Dobro igraju Nemci, ali još nema gola. Miler je razmenio dupli pas sa Mariom Gomezom, opet je između njega i mreže ostao samo Mekgavern, ali "srebrna kopačka" Mundijala 2014. ovog puta neprecizna. Šut iskosa otišao je pored stative.

17' UKRAJINA! Sevnula je kontra po desnom boku, Andrej Jarmolenko izašao je sam pred Lukaša Fabijanskog, iskosa ciljao dalji ugao i plasirao loptu bar metar pored gola!

11' NEMAČKA! I Mesut Ozil se posle greške irske odbrane našao u stopostotnoj šansi, ali je, valjda iznenađen, promašio celu loptu. Odmah zatim ni Mario Gece ne uspeva da pogodi iz odlične pozicije.

7' NEMAČKA! Tačna i brza kombinacija, Ozil je "izbacio" Tomasa Milera samog ispred golmana, ali on je tukao pravo u Mekgaverna.

3' POLJSKA!Robert Levandovski u Francuskoj nije ni blizu top forme, što je potvrdio neometan šutirajući preko gola Irske sa samo šest metara. "Pravi" Levandovski ovo bi rutinski spakovao u mrežu.

- Marsej je na ovom Evropskom prvenstvu definitivno bio na najžešćem udaru huligana. Problemi su pratili utakmice Engleska - Rusija, Mađarska - Island, a danas i Poljska - Ukrajina. Poljaci su pravili probleme u marsejskoj luci, izbila je i tuča, ali je policija ovog puta bila na visini zadatka i brzo pohapsila izgrednike.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC