• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nektar EURO (Mehmed Baždarević): Huligani go home!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

MONDO i Nektar pripremili su mini specijal za vaše omiljeno prvenstvo. Donosimo vam drugo razmišljanje o EURO 2016 u Francuskoj, a ovog puta sagovornik našeg portala je selektor Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević.

 Mehmed Baždarević o EURO 2016 Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

  Kormilar "zmajeva", na žalost, kao i većina ljubitelja fudbala u BiH s malih ekrana posmatra ovogodišnji šampionat Evrope u Francuskoj, zemlji gdje je i stekao trenerski ugled uvevši u Prvu ligu Istr i Grenobl.

Ne samo zbog činjenice da je selektor BiH već izuzetno cijenjen fudbalski ekspert kontaktirali smo Baždarevića da prokomentariše dosadašnji dio Evropskog prvenstva.

"S nekog trenerskog aspekta, mislim da je Italija uz Španiju najviše pokazala u dosadašnjem dijelu šampionata. 'Azuri' su dosad igrali najkvaliteniji fudbal i uz aktuelne prvake Evrope Špance očekujem da odu daleko. Opasna je po meni i selekcija Belgije, što je pokazala u drugoj utakmici. Ako mene pitate, ove tri reprezentacije su bile za korak ispred ostalih na EURO 2016", rekao je Baždarević.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Selektor BiH se složio da su na žalost huliganski ispadi navijača obilježili dosadašnji dio EURO 2016.

"Razlozi huliganskog ponašanja navijača u Francuskoj su višeslojani - ima tu malo 'mode', ima i opšteg nezadovoljstva, loše političke situacije, napetosti između pojedinih država, ali takvim stvarima definitivno ne bi trebalo da bude mjesta na fudbalskim terenima. Svi bismo trebali biti jednaki na tribinama, da sportski navijamo za jedne ili druge. Međutim, ovo što sada gledamo uz razne političke parole i transparente to nikako ne smije da se događa. Ovo je pitanje za neke više nivoe, državne institucije i institucije Evropske unije. Stadioni i fudbal treba da spajaju ljude, da se bodri svoja reprezentacija i da onda isključivo u zavisnosti od rezultata idu kući zadovoljni ili nesrećni. A ne da mislimo hoćemo li sa stadiona doći kući živi!"

Iako za Baždarevića nije iznenađenje plasman Velsa u osminu finala, ipak su Geret Bejl i ostali Velšani svojom igrom oduševili selektora "zmajeva".

"Mnogi su smatrali autsajderom Velšane, ali za mene nije bilo tako. Ako bih da prognoziram, ovo je njihov krajnji domet jer vjerujem da će dalje otići oni 'papirni' favoriti. Francuska, Njemačka, Španija uz Belgiju, koja se još uvijek traži, ali vjerujem da će uspjeti da nađe ravnotežu, otići će veoma daleko".

Popularni Meša je kao potencijalno najveće iznenađenje šampionata Evrope izdvojio komšije iz Hrvatske uprkos svim problemima koje "kockasti" imaju sa navijačima i njihovim sukobljavanjem sa Savezom.

"Komšije su dosad igrale sjajno i žao mi je što su ispustili 2:0 protiv Češke i zaista bi bilo šteta da su ispali. Igrački gledano, Hrvati mogu do finala ili da osvoje pehar pod uslovom da se poklope sve kockice odnosno fudbalski parametri. Ne mislim na sukob navijača sa HNS-om već isključivo na faktor sreće, zaobilaženje povreda, dobijanje penala u posljednjem minutu, kartoniranje ključnih igrača i slično. Takve stvari prave razliku na terenu. Ako se tu stvari poklope, a kvalitet imaju, onda Hrvatska može do najvišeg plasmana".

Prema njegovim mišljenju domaćin narednog Mundijala 2018. godine Rusija najviše je razočarala na EURO 2016.

"Rusija je definitivno najveće razočarenje iako tako nije izgledalo poslije prve utakmice i remija sa Englezima. Važno je uvijek da u prvom meču odigrate dobro, ali da nastavite da se dižete, a 'Zbornaja' je padala kako je odmicalo prvenstvo. Igrački gledano, imaju dobar tim i očekivao sam da će pokazati mnogo više. Istina, ne da odu predaleko, ali opet ovo je svakako bilo razočaranje", zaključio je selektor BiH.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC