• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šok: Drugi tim Hrvatske pobedio Španiju!

Autor mondo.rs

U osmini finala sastaće se Italija i Španija, posle velikog preokreta u Bordou. Turcima falio gol za senzacionalan plasman u nokaut fazu.

Fudbalska reprezentacija Hrvatske nanela je prvi poraz dvostrukim uzastopnim prvacima Evrope, Španiji, posle 14 mečeva na evropskim prvenstvima i, odmorivši povređene, rovite i igrače sa žutim kartonima, kombinovanom postavom, stigla do senzacionalne pobede u Bordou posle kojeg se zna da:

a) Hrvatska, kao pobednik Grupe D, ide na neku od četiri trećeplasirane ekipe u osmini finala;
b) Naše komšije imaju "očišćen" žreb i lak put do polufinala;
c) Prođu li osminu finala, Hrvati će igrati protiv pobednika meča Poljska - Švajcarska za polufinhale;

d) Evropski prvak ide direktno na Italiju u osmini finala, a potom može da naleti i na Englesku, Nemačku, Francusku;

Valjda je svima jasno kakav su podvig napravil i"vatreni", dok je u Lansu prežaljena Turska jurila i umalo stigla do gola koji bi joj verovatno otvorio vrata nokaut faze, iako je u 3. kolo Grupe D ušla bez bodova i sa gol razlikom 0:4.

Na kraju, u ubedljivo najzanimljivijoj grupi na EURO 2016:

Hrvatska – Španija 2:1

Turska - Češka 2:0

Tabela: Hrvatska 7 (5:3), Španija 6 (5:2), Turska 3 (2:4), Češka 1 (2:5).

PREOKRET ZA PAMĆENJE U REŽIJI PERIŠIĆA I KALINIĆA

Prvacima Evrope bilo je potrebno sedam minuta igre da povedu i to divnom akcijom. David Silva u prostor za Seska Fabregasa, "lob" pas iz prve Fabregasa na peterac, gde je Alvaro Morata samo "ćušnuo" loptu u praznu mrežu za treći pogodak na tri meča na turniru.

Izgledalo je previše lako.

Malo potom, posle velike greške Davida De Hee, Ivan Rakitić je pokušao lob udarcem, ali je lopta pogodila i prečku i stativu, pa se odbila u polje.

Nakon što je "furija" promašila nekoliko dobrih šansi za 2:0, u 45. minutu Hrvati su izjednačili. Ivan Perišić je zaludeo Huanfrana na levom krilu, idealno centrirao, a na petercu spreman bio Nikola Kalinić koji je u skoku uspeo da namesti stopalo tako da njegovim spoljnim delom probaci loptu pored statičnog De Hee.

Bio je to prvi gol koji je Španija primila na turniru, ujedno prvi posle 735 minuta igre!

Nakon što su Hrvati imali odličnu šansu, i propustili je, arbitar iz Holandije Bjern Kujpers dosudio je prestrogo penal za Španiju, nakon što je David Silva sačekao da ga Šime Vrsaljko sustigne i onda pao pod njega, a onda nova sporna situacija u samo 60 sekundi - kapiten Španije Serhio Ramos pucao je sa bele tačke, a golman Hrvatske Danijel Subašić izašao dva metra ispred crte i zaustavio mu udarac.

Kazna za Ramosov promašaj bila je brza i konkretna.

Hrvati su u 88. minutu izveli neverovatnu kontru, Kalinić je proigrao Perišića, koji je iskosa sa leve strane nategao levom u bliži ugao i uz malu pomoć Huanfrana, koji je vrhom kopačke malo, ali baš malo skrenuo loptu, postigao gol za 2:1 pored očajno postavljenog De Hee.

Kakav preokret!


PREŽALJENIM TURCIMA NEDOSTAJAO GOL ZA SENZACIJU

U 10. minutu, mimo očekivanja, poveli su Turci. Prvi gol za ovu reprezentaciju na turnir postigao je Burak Jilmaz, posle kontre po desnoj strani i centaršuta tinejdžera Emrea Mora. Brzo-kratko-jasno.

Nedugo nakon primljenog gola, Češka je uzdrmala stativu - Daniel Pudil "tukao" je glavom, savladao Volkana Babadžana, ali bio zamalo neprecizan.

Nakon što su se odbranili u nekoliko neprijatnih situacija, Turci su dali gol koji ih vraća u konkurenciju za jedno od četiri mesta koja vode u osminu finala! Centaršut "iz dubine" završio je u krilu Ozana Tufana, koji je bio miran, staložen i precizan, pa je sa pet metera iskosa zakucao loptu pod prečku, preko Petera Čeha.

Moguće da je asistent Mehmet Topal bio u ofsajdu, ali minimalnom.


/sve golove i šanse možete videti u "iz minuta u minut" sekciji izveštaja/

Pre nego što su počeli mečevi na rasprodatim "Matmut Atlantique" i "Bollaert-Delelis", bilo je poznato da Španija ne može da završi ispod druge pozicije, da Turci, uz mnogo sreće, mogu da se uguraju među četiri najbolje trećeplasirane i da će remi ili poraz Hrvatske dati šansu Česima da ubedljivom pobedom nad Turskom, koja nije dala gol u prva dva meča, dođu do drugog mesta.

S obzirom na rasplet u Grupi C, hrvatski selektor Ante Čačić i igrači saznali su uoči meča sa Španijom da, ukoliko budu treći, nikako ne mogu da ne prođu dalje sa sakupljena četiri boda, što ih je navelo na pomisao da bi odmor nekolicine ključnih igrača bio pametan potez.

Videćemo kako će se to završiti protiv Španije, koja je izašla u najjačem sastavu, računajući i Serhija Ramosa.

Verovalo se da će ga selektor Visente Del Boske izostaviti iz startnih 11, jer bi ga drugi žuti karton automatski isključio iz konkurencije za osminu finala, međutim nakon razgovora sa Del Boskeom i asistentom Tonijem Grandeom, Ramos je uz obećanje da će voditi računa dobio priliku da zaigra.

Luka Modrić neće igrati zbog povrede, kao ni roviti Mario Mandžukić, a Čačić je odmorio i Domagoja Vidu,

Ivana Strinića, Marcela Brozovića...

Meč u Bordou između "furije" i "vatrenih" sudiće Holanđanin Bjern Kujpers, dok će duel na severu Francuske, u Lansu, voditi Škot Vili Kolum.

Ostanite uz MONDO, pratićemo rasplet u Grupi D UŽIVO!

Sastavi:

Hrvatska: Subašić – Srna, Ćorluka, Jedvaj, Vrsaljko – Rog (od 82. Kovačić), Badelj – Perišić, Rakitić, Pjaca (od 90+2 Čop) – Kalinić (od 90+4 Kramarić).

Selektor: Čačić.

Španija: De Hea – Huanfran, Pike, Ramos, Alba – Buskets, Inijesta, Fabregas (od 84. Alkantara), Silva, Nolito (od 60. Sorijano) – Morata (od 67. Aduric).

Selektor: Del Boske.

Češka: Čeh – Kaderabek, Sivok, Hubnik, Pudil – Darida – Dočkal (od 71. Šural), Pavelka (od 57. Škoda), Plašil, Krejči – Necid.

Selektor: Vrba.

Turska: Babadžan – Gonul, Topal, Balta, Kujbaši – Tufan, Inan – Mor (od 69. Šahan), Turan, Šen (od 60. Ozjakup) – Jilmaz.

Selektor: Terim.

IZ MINUTA U MINUT:

90+5 - ŠANSA ZA ŠPANIJU!

Umalo 2:2 u poslednjoj sekundi, ali je  beg i udarac Silve zaustavio Ćorluka, telom!

90+2 - ŠANSA ZA TURKE!

Tosun je imao veliku šansu za 3:0, što čeka 70 miliona Turaka. Neprecizan je bio sa 16 metara, a ispred njega nije bilo nikoga.

87 - GOOOOOOOOOL! KAKAV ŠOK U BORDOU!

Na šansu Adurica, nadovezala se munjevita kontra Hrvatske, Kalinić za Perišića, Perišić u mrežu, Španija na Italij u osmini finala!

Preokret kakav niko nije očekivao!



86 - Navodno je kapiten Srna rekao Subašiću gde će Ramos šutirati. Pogledajte.




82 - ŠAHAN, ŠAHAN, ŠAHAN! NIŠTA!

Dugo su "kopali" loptu Turci iz nogu čeških defanzivaca, najuporniji je bio rezervista Šahan koji je mogao da pošalje Tursku u osminu finala par minuta posle ulaska u igru, ali je šutirao malo pored gola.

81 - Osim serije izmena na oba stadiona, nema šansi vrednih pomena. Kao da su se svi pomirili da će ovako biti završeno.

75 - Pogledajte gde je stajao Subašić.



71 - SUBAŠIĆ BRANI!

Golman Hrvatske izašao je dva metra ispred crte, skratio ugao i neregularno odbranio Ramosu sumnjiv penal, tako da mu to negde dođe na isto - ostaje 1:1.



Kujpersova ekipa arbitara biće meta kritika obe strane.

70 - PENAL ZA ŠPANIJU!

I to jeftin. Vrsaljko je digao ruke, trčao za Silvom, nije želeo da ga dira, Silva je vešto usporio, sačekao kontakt s leđa i čim ga osetio, strovalio se na patos i zaradio jeftin penal. Prestrogo.

penal za španiju
Izvor: YouTube



65 - GOOOOOOOOOOL!

Turci idu ka senzaciji. Dva gola teško, ali tri će im izgleda biti dovoljna za prolaz dalje. Sada su na gol od tog cilja, jer vode 2:0 posle duge lopte, asistencije Topala i pogotka Tufana, koji se sjajno snašao. Moguće da je Topal bio u ofsajdu, no...



64 - Hrvati traže penal, ali neopravdano. Ramos je sklonio loptu, Pjaca je pomislio da igra za Dinamo kojem se sve sudi u Hrvatskoj pa je pao, ali Kujpers nije ni pomislio da pokaže na belu tačku.

61 - Kontra Češke, udarac Necida sa distance, odbrana Babadžana.

60 - Del Boske menja. Sorijano umesto Nolita. U isto vreme na drugojm stadionu Ozjakup umesto Šena.

57 - SREĆA ZA ŠPANCE!

Dugo su kombinovali Perišić i Srna na desnoj strani, kapiten Hrvatske centrirao je solidno, De Hea potvrdio da je večeras potpuno dekoncentrisan, loše je izbio loptu, a Hrvati iz dva natrčavanja na volej nisu uspeli da je uteraju u gol.

55 - U Lansu nova šansa sa Češke, posle faula Necida nad Babadžanom koji nije dosuđen, a u Bordou faul za Hrvatsku u opasnoj zoni, posle čega se Španija nekako odbranila.

55 - Mala frka između Perišića i Morate, nakon što se centarfor Španije okomio na jednog od novajlija u ekipi Hrvatske. Prišao mu je Perišić, uhvatio ga rukom za bradu, ovaj ga odgurnuo, a Hrvat mu poručio:

Shut up!



51 - Nije bilo izmena na startu drugog poluvremena, ali jeste krvi - Gonul je izvukao deblji kraj posle sudara glavama sa jednim igračem Češke, pa mu se ukazuje pomoć. U međuvremenu, Hrvati se brane, Španci napadaju, jalovo i konstantno.

Poluvremena: Ukoliko bi ovi rezultati ostali do kraja, Severna Irska bi postala sigurni učesnik osmine finala kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

45 - GOOOOOOOOOOL!

Ništa, ništa - gol! U prvoj pravoj akciji od prečke Rakitića, Hrvati su našli put do mreže, preko sjajnog Perišića i spretnog Kalinića.



40 - Reporteri iz Bordoa pišu da španski navijači pevaju pesmicu o Davoru Šukeru i Ani Obregon. Šuker je nekada bio slavni hrvatski fudbaler, as Real Madrida, danas predsednik Hrvatskog nogometnog saveza, dok je Obregon poznata španska glumica "plave krvi", nekada veoma privlačna i popularna u toj zemlji.

36 - PLAŠIL!

Kakva bomba veziste Češke, koju je Babadžan nekako uspeo da prebaci preko prečke. Uzdasi na stadionu...

35 - Specijalne snage francuske policije, pod punom "ratnom opremom", raspoređene su ispred tribine na kojoj su hrvatski navijači i huligani koji su najavili novi pokušaj prekida utakmice, kao u finišu meča sa Češkom kada su pri vođstvu Hrvatske od 2:1 ubacili nekoliko baklji na teren. Završeno je 2:2, a HNS dobio novu novčanu kaznu i upozorenje.



31 - KAKVA ŠANSA!

Posle glavometa u šesnaestercu Turske, Necid nije uspeo dobro da zahvati loptu glavom, ali je zapravo odigrao za Kaderabeka, kojem su centimetri nedostajali da ubaci loptu u gol. Turska pokušava iz kontre, Česi konstantno nalaze način da probiju zonu rivala, ali ne i da upute presudan udarac.

28 - Nova šansa za Španiju koja vodi i napada. Nolito je posle razmene kratkih pasova šutirao sa ivice šesnaesterca, malo neprecizno.

26 - Ako ovako ostane, Španija ide kao prva, Hrvatska kao druga, Turska ima male, gotovo nikakve izglede da završi kao jedna od četiri najbolje reprezentacije. Potrebna im je ubedljivija pobeda od 1:0.

24 - Izuzetno je zanimljivo na oba stadiona, Česi - suočeni sa eliminacijom - napadaju i promašuju u talasima, a pada se na sve strane, dok su Španci probali sa distance, no Subašić je nekako telom odbio jak udarac Silve.

16 - STATIVA I ZA ČEŠKU!

Sivok je tukao posle prekida, samo do okvira gola. Sjajno su Česi izveli korner, Babadžan je bio savladan, ali... Centimetri su odlučivali.

14 - PREČKA I STATIVA U ISTO VREME!

Umalo Rakitić da postigne gol turnira. Pravo niodkud De Hea se našao u problemu, igrao se s loptom pred svom golu, Kalinić mu je klizećim startom oduzeo posed, a "ničiju" loptu Rakitić poslao preko zbunjenog De Hee - ali se ona odbila od prečke, pa od stative, u polje.



Sreća za Špance!

10 - GOOOOOOOOOOL!

Vode Turci. Česi su imali inicijativu, Turci imaju vođstvo. Prvi gol na prvenstvu za ovu reprezentaciju postigao je Jilmaz, posle bega brzonogog Mora po desnoj strani i idealnog centaršuta.



8 - ŠANSA!

Umalo 2:0. Ovog puta Španci su nadigrali Hrvate na levoj strani, Alba je centrirao, a Nolito pokušao volej udarcem da savlada Subašića, umalo neprecizno!

7 - GOOOOOOOOOOL!

Španija vodi, posle tika-take - Silva za Fabregasa, Fabregas za Moratu, Morata za 1:0.



2 - Del Boske je do dolaska na EURO promenio startnih 11 u 53 meča uzastopno, ali od tada - nijednu izmenu! Dvostruki uzastopni prvaci Evrope igraju u najjačem sastavu,  nema kalkulacija.

1 - POČELE SU UTAKMICE!

20:51 - Pitali smo kolegu iz Zagreba, koji je u Bordou i prati uživo nastupe Hrvatske, da prognozira ishode večerašnjih mečeva. Evo šta nam je poslao: Španija - Hrvatska 2:0, Češka - Turska 1:0.

20:45 - Prošlo je 690 minuta, a to je sedam utakmica i dve trećine osme, od kada je španska odbrana poslednji put kapitulirala. Strelac? On se više ne bavi fudbalom, a ime mu je Antonio Di Natale. Grande.

20:35 - Terim posle dva poraza i gol-razlike 0:4 morao je nešto da menja, pa će tako početi samo petorica igrača koji su u oktobru pobedili Češku 2:0 u dramatičnim kvalifikacijama posle kojih je izvisila Holandija, a radi se o golmanu Babadžanu, štoperu Balti i vezistima Tufanu, Inanu i osporavanom Turanu, kojem su turski navijači zviždali u utakmici sa Španijom završenom rezultatom 0:3.

Terim je promenio krila, počeće momci koji su ulazili s klupe, Šen i mladi Mor, tinejdžer, koji ima samo 18 godina i kojem je ovo prvi seniorski start za Tursku. Kujbaši će zameniti Erkina na levom beku, tako da ćemo videti i drugačiju Tursku i drugačiju Češku.

20:31 - Selektor Češke, Vrba, dao je šansu Dočkalu iz Sparte i Pudilu iz Šefild Venzdeja da debituju na velikim turnirima, dok će večno povređenog Rosickog iz Arsenala pokušati da odmeni Darida iz Herte, koji će biti nešto defanzivniji. Daridino mesto zauzeće Pavelka. Češki novinari komentarišu da je Vrba birao na osnovu forme pokazane u prva dva meča, računajući kako su igrali i starteri i rezerve. Da li je ovo idealnih 11?

20:27 - Zbog povreda ne igraju Tomaš Rosicki, Luka Modrić, Mario Mandžukić i Nuri Šahin, dok su ostali izostavljeni zbog kartona, odmora ili iz taktičkih razloga.

20:26 - Kad su međusobni skorovi u pitanju, Španija je bolja od Hrvatske 3-1-1 (6:4), a Češka od Turske 12-3-4 (44:16).

20:24 - Najbolji plasmani na EURO: Španija prvak (1968, 2008, 2012), Češka finale (1996), Turska polufinale (2008), Hrvatska četvrtfinale (1996, 2006).

20:20 - Utakmice počinju u 21 čas, a do tada valjalo bi znati da će drugoplasirani iz Grupe D ići na pobednika Grupe E, a to je Italija, kao i da će pobednik Grupe D, za šta je Španiji dovoljan i remi, čekati neku od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Ukoliko se ekipa iz ove grupe izbori za jedno od četiri mesta koje vode dalje iz kruga trećeplasiranih, za rivala će imati A1 ili B1, a to su Francuzi ili Velšani.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC