• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nektar EURO: "Ugledajmo se na Island"

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Poznati banjalučki glumac Ljubiša Savanović bio je "gost komentator" u našem Nektar specijalu posvećenom EP. Pročitajte ko ga je oduševio, kome daje ulogu favorita i ko je sve ispao od ekipa za koje je navijao.

 Nektar EURO Ljubiša Savanović Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Fudbal je najvažnija sporedna stvar, rečenica je koja se pomalo izlizala, ali se često potvrđuje. Proteklih 20-ak dana sve je podređeno fudbalu, a EURO 2016 je događaj koji prate svi.

Izuzetak nije ni banjalučki glumac Ljubiša Savanović kojeg smo zamolili da kratko prokomentariše dešavanja na Evropskom prvenstvu.

Sport prati redovno, u mlađim danima igrao je i rukomet, često je u društvu sportista, a iako ne posjećuje kladionicu, dao je svoju prognozu preostalih utakmica na EURU 2016.

Samo prvenstvo nije ga impresioniralo.

"Imam osjećaj da se to razvodnilo sa ovolikim brojem reprezentacija i prosto se vidi razlika u kvalitetu između tih reprezentacija i npr. Albanije. Vidi se da to nije isti nivo fudbala. Ono što je meni još interesantno, i to u nekom negativnom smislu, su ovi fudbaleri što igraju u najvećim klubovima. Oni nemaju odmora. To je negativno, to su već mašine, nisu ljudi. Koliko pauze će oni imati? Sve to zajedno gubi malo smisao".

Ko je najveće iznenađenje, pitali smo, pretpostavljajući njegov odgovor.

"Najpozitivnije iznenađenje je taj Island. Pročitao sam kako oni tamo rade, mislim da nema svjetlijeg i pametnijeg primjera šta je u stvari sport. Kod Isladna je ta organizacija uticala da bude tako dobro", rekao je Savanović.

On je dodao da mnogo ljudi kod nas taj njihov sistem stavlja u drugi plan želeći da više vjeruju u nekakvu bajku u kojoj autsajder na čudesan način pobjeđuje.

"To je slična priča kao što smo mi godinama ponosni zbog Đokovića, on je najveći Srbin koji pobjeđuje, a mi smo uz njega…. Svi vide taj trenutak kad on pobijedi, dobije meč, digne pehar, a da ga pratimo u treninzima, znoju, disciplini, radu, bilo bi 'pa dobro nisam ja baš toliki Srbin'. U svakom slučaju Island je primjer kako do uspjeha doći kad se uredi sistem i ispoštuje sve to. Tamo ništa nije slučajno, prate se djeca, njihov razvoj, dok kod nas roditelji žele neke svoje ambicije, čak i finansijske vizije ostvariti preko djece".

Taj Island ima 330.000 stanovnika, četiri puta manje od RS, ili za trećinu više od Banjaluke. Gdje smo mi i gdje je naš sport u odnostu na Island?

"Ne treba tu biti puno pametan pa da vidiš kako treba da se radi. Dosta se družim sa sportistima, pratim sport, posebno rukomet, ali i druge sportove. Sve ono što se nama dešava posljedica je nepostojanja čvrstih zakona, zatim i nepoštovanje zakona koji postoje i kod nas je ono 'vidjela žaba da se konji potkivaju'. Mi uvijek težimo da imamo nešto čemu nismo dorasli. Vjerujem da sutra ponudite nekom našem klubu da igra Ligu šampiona oni bi prihvatili bez obzira što bi ih ovi nakantavali. Nemamo mi tu stvarnu sliku gdje mi stojimo, gdje smo mi sa našim kapacitetima i mogućnostima. Opet se vraćam na Island, to je ne samo za sport već za sve, to je recept - ta skromnost, poštenje, pametno ulaganje, obrazovanje prije svega. Problem je u drugim sferama, htjeli mi to priznati ili ne mi smo neobrazovani, nismo svjesni svojih prava i obaveza i mislim da će proći par generacija da mi dođemo tamo gdje je Island sada".

Zamolili smo Savanovića da napravi svoj tiket četvrtfinala i on je izgledao ovako:

Poljska – Portugal 2

Vels – Belgija 2

Njemačka – Italija 1

Francuska – Island 2

Ishod prvog četvrtfinala je pogodio, ali već drugo je promašio.

"Svi ovi za koje ja navijam gube. Rusija mi je bila favorit, onda Česi, ali i to navijanje je bilo kratkog daha. Poslije toga, od ovih što su preostali, Belgija mi se dopada, ali ni oni nisu pokazali dosad mnogo. Ja sam uvijek za to da pobijede oni od kojih se najmanje očekuje, sad navijam za Island. Uvijek sam protiv favorita".

Pred duel Njemačke i Italije prednost daje "azurima".

"Italijani, njihova standardna priča, sve na frku i pomalo, ali ide. Konte je pun pogodak. Čini mi se super inteligentan tip za taj fudbal. Sjajan je motivator, oni baš grizu, posebno na čelu sa Bufonom i odbranom. Bufon je interesantna ličnost, kako stari ne gubi na snazi i produžena je ruka Kontea na terenu i on je sjajan motivator".

Poslije istorijskog uspjeha Island će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske, domaćina i favorita.

"Vjerujem da Islanđane ovo sve nosi. Ovo im je dalo veliku energiju, a Francuzi u onim utakmicama što sam gledao nisu mnogo pokazali. Mislim da Island može da dobije".

Kao novog evropskog prvaka vidi…

"Portugal. Ni sam ne znam zašto, ali ubijeđen sam da će da osvoje prvenstvo".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC