• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Andrija Luković: Nisam došao da odem!

Autor mondo.rs

"Neću žuriti sa novim odlaskom u inostranstvo. Došao sam u Zvezdu da ostavim trag", kaže za MONDO 21-godišnji vezista.

Zaobilaznim putem, Andrija Luković je stigao do dresa prvog tima Crvene zvezde i sada ne planira lako da ga se odrekne.

Fudbaler koji je ponikao u omladinskom pogonu crveno-belih, ali je na veliku scenu kročio kao igrač Rada, u Ljutice Bogdana vratio se iz PSV Ajndhovena.

"Neću žuriti sa novim odlaskom u inostranstvo. Došao sam u Zvezdu da ostavim trag. Ne gledam je kao odskočnu dasku, već želim da igram ovde. Nisam došao na jednu godinu pa da idem, hoću da pokažem da vredim", poručio je Luković, koji je potpisao trogodišnji ugovor, u razgovoru za MONDO.

Samo par dana treninga bilo je dovoljno da se nađe u startnoj postavi za prijateljsku utakmicu protiv ukrajinske Zarje (3:1). Pre toga je debitovao pogotkom u revijalnom duelu sa Borcem iz Starčeva povodom proslave stogodišnjice tog kluba. Svega tri minuta bilo mu je potrebno da se upiše u strelce.

"Pružam maksimum na svakom treningu i u svakoj utakmici. Svi igrači koji su ovde su kvalitetni, čim su u Zvezdi, ali zdrava konkurencija je uvek dobra. Samo tako može da se napreduje, a na meni je da se trudim i zaslužim povrenje trenera", istakao je mladi fudbaler koji će dolaskom Gelora Konge imati zaista veliku konkurenciju za mesto Zvezdine "desetke".

"Naučio sam i video koliko je teško igrati u inostranstvu i nametnuti se kao stranac, sa svega 19 godina. Konkukrencija je bila 'paklena' - Gvardado, Vajnaldum, Adam Maher, Dejvi Proper, Pereiro, Memfis Depaj...", prisetio se Luković imena pored kojih nije uspeo da se nametne za mesto u prvom timu holandskog šampiona.

Dve godine, dve titule

PSV Ajndhoven je šest godina bio bez titule u Holandiji, a onda je od dolaska Andrije Lukovića osvojio dve za dve godine. Posebno je uzbudljivo bilo prošle sezone, kada je Ajaks prestignut u poslednjem kolu.

"Bilo je neverovatno. Niko nije verovao da Ajaks neće pobediti, već se pravila računica ako oni pobede golom razlike, a mi sa šest-sedam. Kada su odigrali nerešeno nastala je potpuna ludnica u Ajndhovenu. Posebno mi je zanimljivo što su i navijači Fejnorda burno slavili titulu PSV-a samo zbog ogromne mržnje prema Ajaksu".

Na povratak u Srbiju, ipak, ne gleda kao nešto loše.

"Crvena zvezda nikome sa ovih prostora ne može da bude korak unazad u karijeri. To je, bar za mene, najveći klub na svetu. Ne mislim da sam izgubio povratkom iz inostranstva, jer sam još mlad, imam 21 godinu i tek ću pokazati koliko vredim. U Holandiji nisam ostvario cilj, ali sam svakako stekao iskustvo koje će mi mnogo značiti".

Mladi vezista je uporedio uslove za rad u Holandiji i Srbiji.

"Drugačije je kada neko od sedme, osme godine trenira na 'tepih' terenima, jer taj već sa 10 godina zna tačno kako će i gde lopta da mu odskoči, a kod nas ti je potrebno dva, tri dodira samo da primiš loptu. Kad se setim gde sam sve trenirao i igrao utakmice kao klinac..."

Ipak...

"Holanđani nisu talentovaniji od nas, ali imaju drugačiji mentalitet i mnogo bolje uslove. To da imamo veći talenat od mnogih se i dokazuje poslednjih godina na evropskim i svetskim turnirima za mlađe kategorije, gde smo u samom vrhu", podsetio je Luković na osvojeno Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina i na zlato sa Svetskog za igrače do 20.

Tokom dve godine u Ajndhovenu, Luković je savladao holandski jezik, na kojem se sada sporazumeva sa Mičelom Donaldom.

"Teraju te da učiš njihov jezik, tako da znam malo holandski i na njemu pričam sa Donaldom. Iako je on stranac u Zvezdi, tu je već godinu dana pa mogu slobodno da kažem da mi je pomogao da se brže uklopim".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC