• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda pred žreb - ko DA, ko MOŽDA, ko NIKAKO?

Autor mondo.rs

Ako je plasman u 3. kolo izvestan, nikako nije svejedno ko će tamo biti protivnik šampionu Srbije. Pozabavili smo se potencijalim rivalima, a žreb je već u petak u podne.

 Zvezda pred žreb - ko DA, ko MOŽDA, ko NIKAKO? Izvor: MN Press/arhiva

Crvena zvezda, koja je zakoračila u kvalifikacije za Ligu šampiona posle 9 godina, nije završila posao u drugom kolu, a već – s pravom – razmišlja o trećem, jer...

Malo ko i pomišlja da bi posle 1:2 na Maltimoglo da bude nekih većih neprijatnosti narednog utorka na debiju pred Delijama, u revanš meču na Stadionu "Rajko Mitić".

Bez mnogo bojazni oko plasmana u naredno kolo, crveno-beli s nestrpljenjem čekaju petak, kada će u podne, u Nionu, biti održan žreb za pretposlednju rundu eliminacija na putu ka grupnoj fazi Lige šampiona, ujedno i rundu u kojoj plasman dalje znači i – u najgorem slučaju ste učesnik Lige Evrope!

Gotovo decenija bez plasmana u grupnu fazu nekog od dva evro-kupa, u kombinaciji sa izbacivanjem iz Evrope pre dve godine zbog nagomilanih dugova, doveli su šampiona Srbije u nezavidnu situaciju da pred žreb za treće kolo strepi zbog jačine rivala koji se nalaze u "prvom šeširu", međutim...

Zvezda ne može da igra sa svima...

Crvena zvezda ka Ligi šampiona ide takozvanom "stazom šampiona", odnosno može i moći će u kvalifikacijama da igra samo sa prvacima država, ne i sa timovima koji su priliku da se kvalifikuju dobili kao drugoplasirani, trećeplasirani i eventualno četvrtoplasirani u svojim nacionalnim šampionima. Otuda i gurpa od samo deset mogućih rivala u 3. kolu, iako se u kvalifikacijama takmiči daleko veći broj klubova.

Iako među tih deset klubova ima onih koji bi, realno, bili izraziti favoriti u sudaru sa Crvenom zvezdom, daleko od toga da među njima nema timova s kojima bi renovirani i još nedovoljno uigrani sastav Miodraga Božovića mogao ravnopravno da se nadmeće i nadigrava.

I ovo je samo pretpostavka, jer smo šampiona države videli na delu samo tokom 90 minuta igre sa nedoraslim protivnikom, od kojih je 45 bilo za zaborav, a 45 za blagi optimizam pred rundu koja je zakazana za 26. i 27. jul, odnosno 2. i 3. avgust. Do tada ima koliko-toliko vremena da se stvari poprave, a tu je i revanš s Valetom u kojem bi crveno-beli mogli da podignu i formu i samopouzdanje pred, pretpostavka je, punim tribinama.

Nije se menjala samo Crvena zvezda ovog leta, menjali su se i njeni potencijalni protivnici u trećem kolu, neki više, neki manje, a neke nećemo moći ni da vidimo u zvaničnim mečevima do 26. jula, utoliko što tada startuju takmičenje – konkretno Olimpijakos i Viktorija Plzen, dva najbolje rangirana tima u ovoj fazi takmičenja na osnovu UEFA koeficijenta i, ne samo to, dva najnepoželjnija tima u Ljutice Bogdana, sigurno.

Ukupno, prvi šešir čine:

Olimpijakos 70.940*
Viktorija Plzen 44.585*
Red Bul Salcburg 42.520
Seltik 40.460
APOEL 35.935
BATE Borisov 34.000
Legija Varšava 28.000
Dinamo Zagreb 25.775
Ludogorec 25.625
Kopenhagen 24.720

napomena: * označava klubove koji počinju takmičenje u 3. rundi

Ako ćemo se složiti oko toga da su Olimpijakos i Plzen najteži mogući protivnici za Crvenu zvezdu, mada upravo Česi deluju kao ekipa "non grata" s obzirom na to kakav stil igre gaje, u kojoj meri naši klubovi kroz istoriju nisu znali da igraju protiv čeških, itd ("paklena kombinacija surovog profesionalizma i nikakve zvučnosti", reče kolega Vlada Novaković na Twitteru danas), znatno je teže pretpostaviti, a ne omanuti u proceni oko toga – ko bi bio najlakši rival?

Dinamo Zagreb ne samo što je tradicionalno jak i uspešan u kvalifikacijama, već je rival koji bi – za razliku od svih ostalih – doneo i dodatno opterećenje za učesnike utakmice, kako zbog eks-Ju rivaliteta dva kluba, tako i tradicionalno (ali i aktuelno) zategnutih odnosa između dve zemlje, a stadion je uvek bio i biće mesto na kojem se takve tenzije naročito osećaju.

I veoma teško kontrolišu.

Disciplincima u Nionu diže se kosa na glavi i od srpskih i od hrvatskih huligana, i FSS i HNS su pod uslovnim kaznama, da ne obrazlažemo dalje – bolje ne!

P. S. Sinoć, prilikom gostovanja Dinama u Skoplju, ekipi Vardara, došlo je do sukoba između Delija i BBB.

Daleko od toga da ovaj sastav Crvene zvezde ne bi mogao da izbaci jedanaestostrukog uzastopnog prvaka Hrvatske, naprotiv, jednostavno u periodu od žreba (15. jul), do revanša (2. ili 3. avgust), najmanje bi se govorilo o fudbalu i to svakako nije "za poželeti" pred žreb.

U fudbalskom smislu, sudeći po snazi, "umeću" u kvalifikacijama, hladnokrvnosti u ovoj fazi takmičenja, utisak je da bi posle Olimpijakosa i Plzena najnezgodniji rival bio BATE Borisov, standardni šampion Belorusije, koji je prošlog leta eliminisao Partizan i to pomalo rutinski, iako rezultat nije govorio tako.

Kolege koje prate crno-bele uglavnom se slažu oko toga da je Partizan mnogo ravnopravnije i neizvesnije utakmice igrao sa Ludogorecom, od kojeg je ispadao leta 2013. i 2014. godine, nego sa BATE Borisovim.

Koliko BATE, toliko i Kopenhagen ne bi bio srećan ishod na žrebu za Crvenu zvezdu. Srpski klubovi nisu se sretali sa ekipom iz prestonice Danske, ali ko je pratio evro-kupove prethodnih godina svestan je koliko su Danci čvrsti, jaki, uigrani, hladnokrvni i "napaljeni" kada igraju Evropu.

U grupu klubova kojima se u Ljutice Bogdana verovatno ne bi obradovali spada i APOEL, koji je u prethodnoj deceniji izbacio je i Crvenu zvezdu i Partizan. Iako Kiprani generalno, kao stari-dobri "preprodavci" fudbalera svakog leta u velikoj meri menjaju sastav, nikada nespremni nisu dočekali kvalifikacije za LŠ i LE. I prilično su uspešni na tom putu.

Za Legiju ne možemo da kažemo da bi bila ni nepoželjan, ni poželjan rival. Šampion Poljske imao je i uspeha i krahova u kvalifikacijama.

Recimo, prethodne dve sezone igrao je prvu fazu Lige Evrope, a pre toga tri godine zaredom ispadao je u kvalifikacijama od Rosenborga, Steaue i Apolona (LŠ, pa LE), međutim poslednja eliminacija nije bila sportska, već birokratska – Legija je 2013. u dva meča deklasirala Seltik (4:1 i 2:0), ali je koristila igrača koji nije bio licenciran i zato je izbačena naknadno.

Na kraju, došli smo do ne velike grupe timova kojima bi Crvena zvezda mogla da se nada u petak: Red Bul Salcburg, Ludogorec i Seltik.

Red Bul u periodu između 2011. i 2014. nikako ne bi bio rival za poželeti, ali to nije više tako jak i pažljivo selektiran sastav iako su Austrijanci uspeli preko Karabaga da izbore Ligu Evrope u sezoni 2014/15 (i prođu grupu kakvu su samo mogli da požele: Seltik, Astra, Dinamo Zagreb).

Prošle sezone Red Bul nije uspeo ni u kvalifikacijama za Ligu šampiona (ispao od Malmea), ni u plej-of rundi za popunu Lige Evrope (ispao od Dinamo Minska), tako da u poslednja četiri "mečapa" u kvalifikacijama ima samo jedan prolaz dalje i to tesno, protiv Karabaga iz Azerbejdžana.

Valja pomenuti i to da Salcburg nije više mezimče prebogatog vlasnika Red Bula, Ditriha Matešića, koji se uhvatio u koštac s nemačkim Lajpcigom, klubom u koji takođe mnogo ulaže i to se oseća na Red Bul Areni na severo-istoku Austrije.

Ni ove sezone, prvaci Austrije nisu zablistali, dobili su letonsku Lipaju samo 1:0 kod kuće, pa je i pitanje hoćemo li ih uopšte gledati na žrebu u petak, baš kao i Seltik.

Seltik će, da bi se pojavio u kuglicama u Nionu, prvo morati da eliminiše prvaka Gibraltara, Linkoln, koji je u prvom meču pobedio 1:0 i koji će imati značajnu prednost pred revanš na "Seltik parku". Ukoliko momci koje sa klupe od ovog leta predvodi bivši menadžer Liverpula Brendan Rodžers budu preskočili polu-amatere sa Gibraltara, ni u kom slučaju neće po snazi, uigranosti i mobilnosti u ovom periodu godine moći da se porede sa gore nabrojanim klubovima iz "prvog šešira".

Možda, samo možda, uprkos veličanstvenoj tradiciji, Seltik zapravo jeste rival za poželeti kada je Crvena zvezda u pitanju, baš kao i bugarski Ludogorec, o kojem su se u Srbiji pisali hvalospevi kada je dve godine zaredom izbacivao Partizan u kvalifikacijama, međutim poput Seltika – šampion Bugarske ne može se porediti sa Olimpijakosom, Viktorijom Plzen, BATE Borisovim, APOEL-om, Kopenhagenom...

Osnovan pre 15 godina, klub iz "Lude šume" oslanja se uvek i isključivo na legiju stranaca, koju predvode Brazilci (ima ih osmorica trenutno), a prate ih Rumuni (3). Tu je i jedan Argentinac, Kolumbijac, Ukrajinac, Portugalac, Holanđanin, itd.

Međutim, Ludogorec – koji Evropu igra od 2012. godine – i dalje nema "VIP skalp" u Evropi, može se čak reći da su Bugari uvek dobijali rivale po meri koje su po pravilu izbacivali u neizvesnim i napetim dvomečima.

Ludogorec je u kvalifikacijama izbacivao Slovan, Partizan dva puta, Steauu i Dudelanš, a ispadao od Dinama iz Zagreba, Bazeal (glatko i ubedljivo) i prošle sezone od moldavskog Milsamija, koji je zabeležio pobede u oba meča.

Na kraju, važno je reći i sledeće: Cela ova priča mogla bi da padne u vodu, ili njen dobar deo, ukoliko osam od deset nabrojanih klubova (osim Olimpijakosa i Plzena) ne opravdaju uloge favorita i ne plasiraju se u 3. kolo nakon revanša zakazanih za sledeću nedelju, a Ludogorec i Kopenhagen još nisu ni odigrali prvi meč – večeras će!

Šta će se dogoditi s povlašćenim pozicijama, ako neko ispadne iz prvog šešira? Neće ih naslediti oni koji su ih eliminisali, već će iz drugog šešira napredovati najbolje plasirani tim, pa sledeći, itd, a trenutni poredak je:

Karabag 13.475
Rosenborg 12.850
Astana 12.575
Šerif 10.575
Crvena zvezda 7.175
Dinamo Tbilisi 5.875
FH 5.750
Trenčin 5.400


Utoliko, i Karabag i Rosenborg bili bi poželjni rivali na "Marakani", ali ne i Astana, koja teško da će dočekati svoj red da uskoči u "prvi šešir" jer bi za tako nešto bile potrebne tri senzacije u 2. kolu.

Anketa

Ko bi bio najpoželjniji rival za Zvezdu?

  • Olimpijakos

    3.57% (2)

  • Kopenhagen

    3.57% (2)

  • Seltik

    30.36% (17)

  • Dinamo Zagreb

    25% (14)

  • BATE Borisov

    0% (0)

  • APEOL

    8.93% (5)

  • Viktorija Plzen

    0% (0)

  • Red Bul Salcburg

    3.57% (2)

  • Ludogorec Razgrad

    14.29% (8)

  • Legija Varšava

    10.71% (6)

Ko bi bio najpoželjniji rival za Zvezdu?

Rezultati


Evo i do sada poznatih rezultata prvih mečeva druge runde kvalifikacija, kao i svih parova.

REZULTATI 2. KOLA KVALIFIKACIJA:

Zrinjski Mostar (BiH) - Legija Varšava (Poljska) 1:1 (0:0)
/Katanec 57 - Nikolić 49/

Dinamo Tbilisi (Gruzija) - Alaškert (Jermenija) 2:0 (0:0)
/Kiteišvili 55, Kvilitaja 69 pen/

Karabak (Azerbejdžan) - Dudelanž (Luksemburg) 2:0 (2:0)
/Ričard 11 pen, 28/

Hapoel Ber Ševa (Izrael) - Šerif (Moldavija) 3:2 (0:1)
/Ogu 43, Barda 52 pen, Radi 90 pen - Ivančić 22, Brezovec 64/

BATE Borisov (Bjelorusija) - Seinajoki (Finska) 2:0 (1:0)
/Kendiš 32, Rodionov 68/

Linkoln (Gibraltar) - Seltik (Škotska) 1:0 (0:0)
/L. Kaskjaro 52/

TNS (Vels) - APOEL (Kipar) 0:0

Valeta (Malta) - Crvena zvezda (Srbija) 1:2 (1:0)/Falkone 15 - Katai 66, Sikimić 75/

Salcburg (Austrija) - Liepaja (Letonija) 1:0 (0:0)
/Sorijano 83/

Vardar Skoplje (Makedonija) - Dinamo Zagreb (Hrvatska) 1:2 (0:2)
/Hambardžumjan 55 - Mijušković 21 autogol, Rog 30/

PAROVI VEČERAŠNJIH UTAKMICA:

19:15 Rozenborg (Norveška) - Norčeping (Švedska)
19:15 Žalgiris (Litvanija) - Astana (KazahstanI)
19:30 Ludogorec (Bugarska) - Mladost Podgorica (Crna Gora)
20:00 Krusejders (Sjeverna Irska) - Kopenhagen (Danska)
20:00 Partizani (Albanija) - Ferencvaroš (Mađarska)
20:30 Olimpija Ljubljana (Slovenija) - Trenčin (Slovačka)
20:45 Dandalk (Irska) - Hafnarfjordur (Island)






Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC