• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Surova Premijer liga: Nema ovoga, ovoga, ovoga i..

Autor mondo.rs

U Engleskoj su pooštrena pravila ponašanja na terenu. Jači prigovor, gest ili uvreda na račun sudije - crveni! A spisak stvari koje znače žuti karton navešće vas na razmišljanje - da li su savez i liga malo preterali?

U Engleskoj, od ove sezone, više ne sme da se uputi verbalna uvreda sudiji.

Ni glavnom, ni pomoćnicima.

Do sada, osim u ekstremnim slučajevima, arbitri Premijer lige i nekih nižih liga tolerisali su igračima psovke, poneke uvrede, pa i pretnje, shvatajući da je većina toga izrečeno u afektu, žaru borbe, pod pritiskom i prevelikom željom za pobedom, strahom od poraza – svejedno...

No, nakon sastanka čelnika Fudbalske asocijacije, Premijer lige i Engleske fudbalske lige, odlučeno je da ovakvi prestupi fudbalera ubuduće ne budu kažnjavani žutim – već i crvenim kartonom.

Pogledaj sliku!

Odokativno, epilog situacije sa slike od prošle sezone (Everton - Čelsi) mogao bi po novim pravilima da bude: crveni za Kostu (toga će biti sigurno), bar jedan žuti za igrače Čelsija što su okružili sudiju i verovatno jedan-dva žuta za igrače Evertona što su dotrčali u pravcu sudije da se raspravljaju ili slušaju...

Do ove sezone, praksa je uglavnom bila da za izrečene psovke i uvrede, osim ako nisu na rasističkoj osnovi, dobijete žuti karton što je povremeno značilo i isključenje, jer nije bio mali broj slučajeva da igrač za grub start zaradi žuti, a potom zbog žestokog protesta ili nepristojnog gesta odmah još jedan žuti karton. Sada to više neće biti neophodno, jer je izmenjen pravilnik ponašanja i uveden termin "netolerantno ponašanje na terenu".

Moguće je zaraditi crveni karton, pišu mediji na Ostrvu, samo zbog gestikulacije rukama, ako ona bude protumačena kao uvreda, nepristojnost ili simulacija pretnje.

Dalje od toga, automatski žuti karton biće pokazan svakom igraču koji se zatrči u pravcu sudije s namerom da se raspravlja!

Premijer liga biće opreznija i u tunelima, prostorima ispred svlačionica i tehničkim prostorijama kako bi se smanjio broj incidenata sakrivenih od očiju javnosti, medija, navijača, sudija, komesara i ostalih zvaničnika. Prošle sezone zabeleženo je nekoliko incidenata u tehničkom prostoru, a jedan je bio ulazak Žozea Murinja u svlačionicu za arbitre.

Proškle sezone, zbog svih gore navedenih prekršaja najviše žutih kartona dobili su fudbaleri Vest Bromvič Albiona, čak devet, koji će – ukoliko ih inače ljubitelj jake, tvrde i muške igre Toni Pjulis ne smiri – ove sezone zbog takvog ponašanja svaku treću-četvrtu utakmicu igrati s čovekom manje.

"Naši klubovi i mi razgovarali smo već neko vreme o ovom problemu, jer su određeni modeli ponašanja kod igrača prelazili granicu i naš zajednički stav je da takav način ponašanja više ne treba i neće biti tolerisan", rekao je izvršni direktor Premijer lige Ričard Skudamor.

"Stvari se dogode u trenutku, dogode se brzo i nekontrolisano, jer je fudbal postao veoma zahtevna igra, i dalje želimo da vidimo strast u kojoj navijači uživaju i koju zahtevaju od igrača, ali i menadžeri i oni moraju da budu svesni da postoje linije koje ne bi smelo da budu prekoračene", dodao je ovaj operativac.

Kako su pooštreni kriterijumi za dobijanje crvenih, tako su i za dobijanje žutih kartona.

Evo nekih prestupa zbog kojih ćete u Engleskoj od naredne sezone dobiti žuti karton...

- Jasno uočljiv gest nepoštovanja prema bilo kom zvaničniku na utakmici;
- Agresivan odgovor na sudijsku odluku;
- Unošenje arbitru u lice;
- Trčanje u pravcu sudije kako bi se učestvovalo u raspravi;
- Fizički kontakt sa bilo kojim zvaničnikom na utakmici u neagresivnom maniru;
- Kada dvojica ili više igrača okruže sudiju, najmanje jedan će dobiti žuti karton;

A, crveni...

- Igrači koji se suprotstave sudiji na nepristojan način, koristeći uvredljive i proste reči, psovke ili upućujući im nepristojne gestove;
- Igrači koji ostvare fizički kontakt sa sudijom na agresivan način ili sa željom da mu se suprotstave;

Hmmm... Kakav je vaš stav o ovome?

Anketa

Komentar novih pravila Premijer lige?

  • Podržavam! Bilo je krajnje vreme...

    16.67% (1)

  • Ovako samo ubijaju draž fudbalu!

    50% (3)

  • Ne znam, moram da vidim prvo kako će sve izgledati

    33.33% (2)

Komentar novih pravila Premijer lige?

Rezultati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC