• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lacio šampion iz 1915? Odluka u avgustu!

Autor mondo.rs

Ako Sud dodeli titulu Laciju, "nebeskoplavi" će se izjednačiti sa Romom. Predsednik Lacija prošle godine podneo zahtev da se njegovom klubu pripiše titula iz 1915. godine, a ne Đenovi.

Lacio u svom vlasništvu ima dve titule prvaka Italije - prvu osvojenu 1974, a drugu, ujedno i poslednju 2000. godine.



"Nebeskoplavi" bi vrlo lako mogli da se izjednače sa Romom ove godine, tačnije 4. avgusta, ako Sud odluči da Laciju "vrati" titulu iz sezone 1914/1915.

Kako?

Predsednik Lacija Klaudio Lotito podneo je prošle godine u maju zvaničan zahtev pred Fudbalskim savezom Italije da njegovom klubu bude dodeljena titula iz pomenute sezone, dakle "skudeto" koji je pre okruglo 101 godine pripao – Đenovi!

 Te sezone, kada je počeo Prvi svetski rat, igrana su dva odvojena šampionata – severne Italije i centralno-južne Italije, posle čega je pobednici trebalo da igraju veliko finale. Ipak, stihija koja je zahvatila Evropu pre jednog veka prekinula je borbu za "skudeto" u trenutku kada je Đenova bila prva na severu sa sedam bodova više od drugoplasiranog, a Lacio prvi na jugu sa osam bodova više od drugog na tabeli.

Zbog toga što je Đenova u tom trenutku bila klub sa osvojenih šest titula od 1898. do te 1914. godine, titula je dodeljena njima, a očigledno da je u Laciju garnitura ljudi koja nije spremna da to zaboravi ni 101 godinu kasnije.

"To je legitiman Skudeto. Oduzet nam je ratom", rekao je Litito za italijanske medije.

Više od 30.000 navijača Lacija potpisalo je peticiju i Fudbalski savez Italije bi odluku o tome kome pripada "skudeto" iz 1915. godine trebalo da donese 4. avgusta.

Ako Lacio osvoji tu titulu pridružiće se gradskom rivalu Romi sa tri trofeja.

Posle neprikosnovenih Juventusa (33), Intera (18) i Milana (18), Đenova je četvrti najtrofejniji klub u Italiji sa devet titula ispred Torina (7), Bolonje (7), Pro Verćelija (7), Rome (3), Lacija (2), Napolija (2) i Fiorentine (2), dok Kaljari, Sampdorija, Kasale, Noveze i Verona imaju po jednu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC