• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdo i Partizane, sanjajte ovo!

Autor mondo.rs

Pročitajte koliko je novca do sada, dakle samo ovog leta, zaradio Dinamo iz Zagreba.

 Zvezdo i Partizane, sanjajte ovo! Izvor: MONDO - Mario Milojević
Izvor: MONDO - Mario Milojević



Dosadili smo i sebi i vama pisanjem o finansijskim uspesima zagrebačkog Dinama, ali to je, možda, i jedini način da utičemo na nekoga ko se bavi fudbalskim poslom u Srbiji da se trgne, da uvidi neke stvari, da nauči, "prekopira"...

Ovo je podatak koji najveći srpski klubovi - Zvezda i Partizan - mogu samo da sanjaju: zagrebački Dinamo je ovog leta, do sada ili već, zaradio 36 miliona evra!

Evo i kako:

- za prolaz prva dva kola kvalifikacija u Ligi šampiona, plus pobedama nad imenjakom iz Gruzije, zaradio je 6,1 miliona evra.

- prodao je 21-godišnjeg Marka Pjacu Juventusu za 23 miliona evra, a 18-godišnjeg Josipa Brekala Volfsburgu za sedam miliona evra. Dakle, to je 30 miliona evra.

Tu nije kraj.

Ako ne uđe u Ligu šampiona, odnosno nastavi takmičenje direktno u Ligi Evrope dobiće 5,4 miliona evra. A ako prođe u Ligu šampiona zaradiće dodatnih 14 miliona evra.

Svaka pobeda u Ligi šampiona donosi 1,5 milion evra, a remi 500.000 evra (na to treba dodati i nadoknadu od televizijskih prava).

Svaka pobeda u Ligi Evrope donosi 360.000 evra, a remi 120.000 evra. Za prolaz grupe dobija se 750.000 evra.

OK, naravno da tu ima i rashoda - održavanje terena, prostorija kluba, celokupnog stadiona, plata igrača, trenera, stipendije za igrače iz omladinske škole, njihov smeštaj, hrana, plate zaposlenih u klubu... ali, ne treba zaboraviti ni činjenicu da Dinamo dobija pomoć od Grada Zagreba.

Medalja, naravno, ima dve strane. Jer, konstatna prodaja mladih, talentovanih igrača, koji su mogli da budu nosioci igre narednih sezona, za sobom povlači to da klub postaje samo fabrika za proizvodnju i prodaju dece, bez dugoročneg cilja da se napravi tim kadar da uradi u Evropi nešto više.

Ipak, treba znati i gde ti je mesto u modernom fudbalu, koji je sada više biznis nego sport. Ako Mančester junajted može da plati 120 miliona evra za jednog igrača ili Juventus za gotovo 100 miliona, ako je Real za toliko ili nešto manje novca godinama kupovao igrače... onda je jasno da u takvim okolnostima teško da možete da se nadate nekom značajnijem rezultatu u Evropi (govorimo o Ligi šampiona).

Ali, isto tako važno je uvek imati na umu da na terenu ne igra novac. Island je svetli primer.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC