• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreću i Nemci: Može li malo neizvesnosti?!

Autor mondo.rs

Utakmicom Bajern - Verder u petak uveče počinje prvenstvo zemlje svetskih prvaka. Bavarci sa novim trenerom, Dortmund ozbiljno investirao, Lajpcig zanimljiv novajlija...

"Plus 25" sa Jupom Hajnkesom 2013, a nakon toga 19, 10 i 10 bodova prednosti nad najbližim pratiocem imao je Bajern na kraju šampionata Nemačke.

Odlazak Pepa Gvardiole u Mančester siti i dolazak Karla Anćelotija, koji je mnogo poznatiji po osvajanjima Lige šampiona (Milan 2003. i 2007, Real 2014), nego po uspesima u domaćim ligama (ima titule sa Milanom 2004, Čelsijem 2010. i Pari sen Žermenom 2013), uz "jak" prelazni rok Borusije Dortmund i
stabilne priče u Leverkuzenu i Menhengladbahu, dozvoljavaju bar nadu da će Bundes liga 2016/17 biti zanimljivija nego prethodnih sezona.

REKORD

Bajern je četvrtom uzastopnom "salatareom ostvario ono što nije niko od osnivanja Bundes lige 1963. godine. Bavarci su prethodno imali tri "het-trika" (1972-1974, 1985-1987 i 1999-2001), a Borusija Menhengladbah jedan (1975-1977).

Bajern je, doduše, postao još jači, dovođenjem Matsa Humelsa iz Dortmunda i odličnog portugalskog "veziste" Renata Sančeza iz Benfike. Od važnijih igrača otišli su Benatija i Gece, koji se ionako nije snašao na Alijanc areni.

Gvardiola je za tri godine promenio "krvnu sliku" Bajerna, dominirao u Nemačkoj, ali je redovno ispadao u polufinalu Lige šampiona.

Videćemo šta će Anćelotiju biti prioritet...


Dortmund u drugoj sezoni pod vođstvom Tomasa Tuhela ima sve preduslove da napravi korak napred. Mario Gece je vraćen iz Bajerna, Andre Širle takođe za veliki novac doveden iz Volfsburga, a na listi pojačanja je još šest zanimljivih mladih igrača, od kojih su neki reprezentativci svojih zemalja (Portugalac Gereiro, Turčin Mor...) i svi imaju veliki, ili bar solidan potencijal.

Naravno, neće biti jednostavno nadoknaditi odlaske Humelsa i Mkitarjana (Gundogan je dugo bio povređen), ali Tuhel će svakako imati daleko veću rotaciju nego prošle sezone. Kako i ne bi, kada je uprava "izbrojala" čak 110 miliona evra!

Leverkuzen je svoj posao leta obavio kupovinom napadača Kevina Folanda iz Hofenhajma, povremenog reprezentativca, koji je stigao na već kvalitetan i uigran tim, predvođen Ćićaritom Ernandezom i sjajnim izvođačem prekida Hakanom Čalhanogluom.

Isto kao glavna dva favorita za titulu, ali i Borusija Menhengladbah - koja se vraća u mnogo ofanzivnijem i atraktivnijem izdanju - "aspirindžije" će imati veliki izazov, da usklade nastupe u Ligi šampiona sa obavezama u Bundes ligi.

SRPSKA DESETORKA

Bundesligaški veteran Gojko Kačar posle šest godina je napustio Hamburger i prešao u Augzburg. U belom dresu HSV-a ipak će igrati jedan Srbin - Filip Kostić, koji je za 14 miliona evra stigao iz Štutgarta. Neven Subotić je i dalje u Borusiji Dortmund, Matija Nastasić u Šalkeu, Mijat Gaćinović i Slobodan Medojević u Ajntrahtu, a Miloš Jojić i Filip Mladenović u Kelnu. Aleksandar Ignjovski prešao je iz Ajntrahta u Frajburg, dok Miloš Veljković čeka priliku u Verderu.

Listu kandidata za visok plasman zaključuje Volfsburg, dok su Šalke (talentovanog Sanea prodao Mančester sitiju za 43 miliona evra), Hamburger i eventualno Majnc sposobni da pomrse račune najboljima, ali bila bi senzacija da se na kraju nađu u Top 4.

Biće ovo prva bundesligaška sezona bez Štutgarta posle skoro četiri decenije, Hanover izostaje posle 14 godina, dok se slavni Ajntraht izvukao kroz plej-aut, najviše zahvaljujući našem "zlatnom orliću" Mijatu Gaćinoviću.

Frajburg je povratnik u društvo najboljih, gde će debitovati RB Lajpcig, koji je mnogo pre prve utakmice u elitnom rangu ujedinio u antagonizmu navijače ostalih klubova.

Reč je o projektu kompanije Red Bul, koja je 2009. preuzela tadašnjeg petoligaša SSV Markranštat, promenila mu ime i relativno brzo ga dovela do Bundes lige. Sada im je plan da u roku od pet godina "napadnu" titulu!

Zanimljivo je da skraćenica "RB" u nazivu kluba zvanično ne znači Red Bul - pošto propisima Fudbalskog saveza Nemačke nije dozvoljeno takvo reklamiranje - već nešto u stilu "Sportsko društvo loptanja na travi". Naravno, to je puka formalnost, jer je popularno energetsko piće svakome prva asocijacija na "RB", a dva crvena bika nalaze se i na klupskom grbu...

Na klupi Lajpciga sedi Ralf Hasenhitl, koji je maestralno proveo Ingolštat kroz debitantsku sezonu u Bundes ligi (nijednog trenutka nisu bili niže od 11. mesta na tabeli), dok od igrača treba obratiti pažnju na
mlade snage - "vezistu" iz Gvineje Nabija Keitu, danskog napadača Jusufa Poulsena i olimpijskog reprezentativca Dejvija Selkea.

Nemci ni ove sezone neće odstupiti od dugogodišnje tradicije, pa će se utakmice redovnih kola igrati petkom u 20.30, subotom u 15.30 i 18.30, odnosno nedeljom u 15.30 i 17.30.

PAROVI 1. KOLA

petak

Bajern - Verder 20.30

subota

Keln - Darmštat 15.30
Augzburg - Volfsburg
Borusija Dortmund - Majnc
Ajntraht - Šalke
Hamburger - Ingolštat
Borusija Menhengladbah - Bajer Leverkuzen 18.30

nedelja

Herta - Frajburg 15.30
Hofenhajm - RB Lajpcig 17.30

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC