• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španci nezadovoljni, hoće novu Ligu šampiona

Autor mondo.rs

Prvi čovek Primere o motivima za formiranje "paralelnog" elitnog takmičenja u Evropi.

Najbogatiji građanin Kine Vang Đijanlin ovog leta je najboljim evropskim klubovima predstavio ideju o novom takmičenju, koje bi - naravno - donosilo više novca nego što može da se zaradi od nastupa u Ligi šampiona.

UEFA je reagovala tako što je za najbolje četiri domaće lige rezervisala i četvrto garantovano mesto u grupnoj fazi Lige šampiona od sezone 2018/19 i saopštila da će dodatno povećati novčane premije za ostvarene rezultate.

Predsednik španske Primere Havijer Tebas izjavio je za "Fajnenšl tajms" da se ključne zamerke na račun UEFA tiču neravnomernog priliva novca od prodaje audiovizuelnih prava.

To je polje na kome Španci daleko zaostaju za Premijer i Bundes ligom, pa im je želja da se "naplate" preko TV prava na evropska takmičenja, u kojima njihovi klubovi dominiraju poslednjih sezona.

UEFA im to neće omogućiti ni svojim najnovijim planom, požalio se Tebas.

"Kada bi se takmičenje reorganizovalo kao što predlaže 'Dalijan Vanda grup', imali bismo bolju mogućnost za veću zaradu od prenosa utakmica. Pogotovo smo se zainteresovali za njihovu ponudu otkako je UEFA saopštila plan o reformi Lige šampiona, bez ozbiljnih i detaljnih konsultacija sa domaćim ligama", izjavio je Havijer Tebas.

On je naglasio da bi novo takmičenje u smislu prihoda nadmašilo i globalne TV ugovore koje ima Premijer liga i koji su tamošnjim klubovima omogućili da u minulom prelaznom roku potroše više od milijardu funti na transfere igrača.

Time bi bili zadovoljni i Englezi i Španci, ističe Tebas.


"Jasno je da moramo nešto da smislimo kako bismo prevazišli raskorak između nacionalnih liga, a UEFA to ne čini".

Novo takmičenje donelo bi sigurna mesta za najveće i širom sveta najpopularnije klubove (da se ne desi da Mančester junajted, Čelsi, Inter ili Milan, izostanu nauštrb Lestera ili Napolija), igranje utakmica subotom i nedeljom, a naravno i veće zarade.

Prema trenutnim ugovorima, pobednik UEFA Lige šampiona na nivou jedne sezone može da ostvari malo veći prihod (oko 100 miliona evra) od tima koji je ispao iz Premijer lige! Konkretno, Njukasl je tokom sezone 2015/16 inkasirao 72,7 miliona funti.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC