• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ajnštajni su preterali, ali preterao je i Murinjo

Autor mondo.rs

Apsolutno je tačno da se Klopovi porazi ne doživljavaju na Ostrvu kao Murinjovi, da se Gvardioline "seče" u svlačionici pravdaju, dok se Murinjove osuđuju, ali tome je Portugalac dobrim delom i sam doprineo.

Mančester junajted i Žoze Murinjo zaista su imali užasnu nedelju, ispunjenu s tri poraza u nizu, od čega su dva zabeležena u Premijer ligi.

To nikada nisu bili standardi ni Junajteda, ni temperamentnog menadžera, koji je pre toga samo jednom u karijeri, prošle sezone u Čelsiju, doživeo takav niz rezultata.

Međutim, količina negativnih komentara, kolumni koje su govorile o problemu i kluba, i menadžera, i igrača pojedinačno, bila je neadekvatna ako se osvrnemo na to o kom periodu sezone se radi, kada je Murinjo preuzeo novi klub, kada su mu se pojedini igrači vratili u pogon i koliko su svi zajedno imali vremena da se uigravaju i upoznaju.

Sa svih strana govorilo se o Murinjovoj prirodi, o čemu je zapravo i sam delom kriv, jer je već dva puta napao sudije za poraze na klupi Junajteda, govorilo se i o tome da je prevaziđen kao trener, da se njegova treća krizna godina pretvorila u treći krizni mesec, da su fudbaleri šokirani količinom besa koji je Portugalac sasuo u njih posle vezanih poraza od Mančester sitija, Fajnorda i Votforda, itd, itd.

Iako nešto od toga svakako jeste tačno, činjenica je da je u toku septembar i da će se do kraja sezone dogoditi svašta, kao i da nije baš za očekivati da će Murinjo, sa svim svojim kvalitetima i manama, jednostavno ušetati na "Old traford" i ispraviti sve ono što je narušeno od dana kada se povukao "svemogući" ser Aleks Ferguson.

Raspored:

Mančester junajted - Lester (24. septembar, Premijer liga)

Mančester junajted - Zorja (29. septembar, Liga Evrope)

Mančester junajted - Stouk (2. oktobar, Premijer liga)

Liverpul - Mančester junajted (17. oktobar, Premijer liga)

Mančester junajted - Fenerbahče (20. oktobar, Liga Evrope)

Čelsi - Mančester junajted (23. oktobar, Premijer liga)

Mančester junajted - Mančester siti (25. oktobar, Liga kup)

No, reputacija koju je sam izgradio ne pomaže mu trenutno u prvom kriznom periodu na klupi slavnog kluba i Murinjo bira samo sebi svojstven način da se iz te krize izbavi - napadom, jer je napad uvek najbolja odbrana. Dok je potpuno jasno da ga engleski mediji, tako naročitog i nervoznog, ne štede preterano i da za njegove rezultate nemaju razumevanja kao za, recimo, kikseve harizmatičnog Jirgena Klopa, biće zanimljivo videti kako će se ovaj rat na relaciji Mu - novinari završiti.

U Čelsiju se dva puta završavao otkazom za "Specijalnog", koji je recimo surovo kažnjavan naslovnicama i kolumnama zbog načina na koji je tretirao Bastijana Švajnštajgera, dok je "seča" Džoa Harta i Jaje Turea u istom gradu, u istom periodu, na isti način, predstavljena kao čišćenje svlačionice i logičan potez novajlije u engleskom fudbalu, mnogima dragog Pepa Gvardiole.

"Znam da pojedini fudbalski Ajnštajni, a fudbal je pun Ajnštajna, žele da izbrišu 16 godina moje karijere", rekao je Murinjo za klupsku televiziju MUTV nakon što je tri poraza presekao pobedom od 1:3 nad trećeligašem Nortemptonom, u Liga kupu, a onda saznao da će se već u narednoj rundi ponovo sastati sa Sitijem i Gvardiolom, koji su mu u Premiijer ligi odneli tri boda sa "Old traforda" i napunili bazen kritikama i osudama, u kojem se Mu dve nedelje kupa.

"Oni pokušavaju da izbrišu neverovatnu istoriju Mančester junajteda i da se fokusiraju samo na lošu nedelju ispunjenu s tri loša rezultata. Ali, takav vam je danas fudbal – pun je Ajnštajna", odgovorio je Murinjo u svom stilu.

Jedan od onih koji je "opleo" po njemu bio je i Fergusonov prethodnik na "Old trafordu", "Big" Ron Atkinson, koji je u jednoj kolumni napisao da ne voli ono što Murinjo donosi sa sobom u klubove, kao i da stil Junajteda nikada nije bio napad na sudije posle utakmice.

Ali, 77-godišnji Atkinson samo je jedan u nizu "football writera" koje je inspirisao Murinjov niz od tri poraza.

"Samo mogu da razumem razočaranje prošlom nedeljom, ako se radi o razočaranju navijača", rekao je Murinjo.

"To razumem u potpunosti, ali sam siguran da će oni biti stoprocentno iza tima kada se budemo vratili kući, kao što su uvek i bili", malo je podišao lukavi Portugalac Junajtedovoj publici, uverenoj da je njegov dolazak događaj koji će vratiti titulu na "Teatar snova", međutim brzo im je postalo jasno da će na putu ka ostvarenju snova biti još košmara i noćnih mora.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC