• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogli su bar da me upoznaju sa Zlatanom...

Autor mondo.rs

Zvanično najbolji igrač u istoriji Pari Sen Žermena pričao je kolumnisti MONDA Neši Petroviću o svom nikad organizovanom susretu sa Zlatanom Ibrahimovićem.



Kakva nedelja jubileja. Najpre rođendanske torte sa 40 svećica. ’Il Fenomeno’ Ronaldo, pa Mihael Balak, zatim Frančesko Toti i na kraju Andrej Ševčenko. Svi zakoračili u petu deceniju života.

Živeli, živeli i srećni nam bili!

Tu su i godišnjice. U nedelju protiv Burnlija, dve decenije Arsena Vengera na klupi Arsenala. A pre dva dana, tačno 12 godina od spektakularnog debija Vejna Runija u Ligi šampiona. Tri gola i asistencija protiv Fenerbahčea, za delirijum na Old Trafordu.

Na listi TOP 10 debija svih vremena, Runijev je na drugom mestu. Samo je Romario na luđi način zapalio Kamp Nou u debitantskoj utakmici za Barsu protiv Sosijedada.

Naši krajevi pamte Dekijevu prvu za ’plave’ i dva gola protiv Južne Koreje. Ali, niko kao Pape.

Izvor: MN PRESS

Virtuoz iz Zavidovića ne samo da je debitovao ’dopijetom’ protiv Mađarske, nego je već u drugoj protiv Rumuna zabeležio ’tripletu’.

"Ne sećam se da li je bilo specijalne pripreme za te utakmice, ali se dobro sećam svakog detalja sa terena – priča Pape kolumnisti Monda Nebojši Petroviću – Ta prva je bila prijateljska u Budimpešti, izgubili smo 4:3. Moja debitantska, a Džajićeva poslednja. Nije nakon toga pozivan u državni tim, osim u oproštajnoj protiv Argentine. I na toj sam dao tri gola. Mogu slobodno reći da mi je Džaja bio talija. Žao mi je što nisam bio u prilici da igram duže sa njim u istoj ekipi jer je on za mene najbolji jugoslovenski fudbaler svih vremena. Bar među onima koje sam pratio uživo ili igrao sa njima. Ta u Bukureštu je bila mnogo važnija od ove prve. Čuvena drama sa 10 golova. Kvalifikacije za Mondijal. I danas se naježim kada gledam snimak".

Početak iz snova. Nedugo posle ovih debitantskih, spakovao je tri komada Italiji i isto toliko Argentini. U razmaku od dva i po meseca. Hej, ne bilo kome. Polufinalisti Mondijala i aktuelnom šampionu sveta.

"Uvek je bilo specijalnog motiva u duelu protiv moćnih reprezentacija. To je bilo godinu dana nakon što je Argentina osvojila Svetsko na domaćem terenu. Nije još bilo Maradone u timu, ali je Menoti sačuvao tri-četiri fudbalera iz šampionskog sastava. Pasarela, Galjego... Džaja je igrao 20-ak minuta pa ustupio mesto Šurjaku. Imali smo sjajnu reprezentaciju u to vreme i mogli smo da se nosimo sa svima".

Podatak za klince koji žive u eri Mesija i Ronalda. Deco, Pape je zvanično najbolji igrač Pari Sen Žermena u istoriji kluba i najbolji stranac francuske Lige 1 svih vremena. Zapišite negde. Da, Pari Sen Žermena. Dobro ste čuli. Pored živog Zlatana.

"Ha-ha-ha. Kako je Ibra dozvolio da to i dalje bude na snazi? Ne znam, zaista. Da je neko napravio novu anketu, verovatno bi on pobedio. Dobio bi glasove ljudi koji danas prate fudbal, dok većina onih koji su mene gledali nisu više živi. Ostaje samo jedna žal, ali nema veze..".

Izvor: MN PRESS



Žal? Kako nema veze. Da čujemo... Što na um, to na drum.

"Ne mogu da verujem da se niko u klubu nije setio da me upozna sa Ibrom. Nismo se nijednom sreli. Ja nisam taj tip koji bi njemu krenuo u susret, on pogotovu nije neko ko bi meni pružio ruku. Ali mogli su bar francuski novinari da osete momenat i da nam organizuju druženje. Imali su sjajan povod. Ipak smo on i ja dve najveće legende Pari Sen Žermena. Otac mu je Bosanac, majka Hrvatica. Morali su nešto da smisle. Bila bi to vrhunska reportaža i događaj koji bi meni ostao u sećanju".

Podsetimo se kako je Sušić rešetao u dresu Parižana.

...
Izvor: YouTube



Pape, Pape. Zaboravljate da živimo u eri tabloida. Bitno je koliko Zlatan ima tetovaža, čime je uvredio Fransou Olanda, kako se proveo na žurci i koga je ošamario u svlačionici. Koga još zanima topla ljudska priča.

Sada je kasno. Nešto drugo brine navijače. Život Pari Sen Žermena posle Ibrahimovića. Mogu li Sveci do iskoraka u Ligi šampiona bez alfe i omege?

"Napravili su veliki grešku što su ga pustili da ode. Zlatan je morao da ostane bar još godinu dana. Nisu doveli adekvatnu zamenu, iako su imali priliku. Iguain je bio pravo rešenje za Pariz. Tvrdim da je Pipita najbolji špic u Evropi"

Šta će im zamena, kada je tu Kavani. Posle promašaja protiv Monaka, ’El Matador’ je preko noći postao ’El Sprekator’. Odgovor je bio zastrašujuć. Četiri komada protiv Kaena i još dva u Razgradu.

"Edinson je vrlo čudan igrač. Nekada mu treba pet šansi za samo jedan gol, a nekada iz dve prilike tri puta zatrese mrežu. Kao protiv Ludogoreca. Podseća me na Zlatka Vujovića. Uvek na udaru javnosti, a najviše cenjen među saigračima, trenerima i selektorima. Kao svoje, tako i protivničke ekipe. Izuzetno zahvalan za tim. Najopasniji kada se napada, u prvim redovima kada se brani. Mnogo trči, puno se troši, milina je imati takog igrača u ekipi. Ipak, nisam siguran da je veliki golgeter. Baš iz razloga što mu treba mnogo šansi da bi se upisao u strelce".

Tu je Heze da uskoči kada Kavani uđe u krizu. Stručnjaci kažu da je Španac svojim potencijalom u pet najjačih napadača na planeti. U Realu u senci trija BBC, u Parizu u potrazi za svetlošću:

"Ja sam dobio drugačije informacije. Heze je razočaranje na početku sezone. U principu, nije ni igrao. To malo što je dobio šansu, nije ništa pokazao. PSŽ je napravio očajan prelazni rok. Doveli su igrače koji nemaju mesta u prvom timu. Praktično, pojačali su klupu. Ben Arfa zarađuje milion evra mesečno, a nije ni među rezervama. Isto je i sa belgijskim reprezentativcem Munijeom. Neshvatljiv".

Zato i ne čudi poraz od Monaka. Nica je senzacionalni lider, iako u Ligi Evrope ne može ni da kljucne. Koliko će dugo odoleti na vrhu i koliko će dugo Baloteli glumiti ’Un bon garcon’?

"Sa njim se nikad ne zna. Počeo je sjajno. Četiri gola u prvenstvu i sinoć jedan protiv Krasnodara. To ne mora ništa da znači. Veliko je pitanje koliko na Marija može ozbiljno da se računa. Oni su imali istu ideju kao sa Ben Arfom koji se prošle sezone preporodio prelaskom u Nicu. Ne smatram ih favoritima za titulu. Naprotiv, ne vidim Nicu ni među prvih pet na tabeli. PSŽ, Monako i Lion nemaju konkurenciju ove sezone".



Odveo je Bosance na na Svetsko u Brazil i dobio otkaz na startu ciklusa za Francusku. Po starom dobrom balkanskom običaju. Nije dočekao utakmice protiv Velsa i Republike Irske. Bar da čujemo neki koristan savet na putu ka Rusiji:

"Ne bih da pametujem. Ne poznajem dovoljno tim koji Muslin ima na raspolaganju. Jedno je sigurno. Pošto ste propustili tri velika takmičenja, ne bi smelo da se dogodi da ne odete na Svetsko prvenstvo. Naravno da Vels i Irska pozivaju na oprez. Naročito ostrvska reprezentacija jer je Bejl čudo od igrača. Meni ostaje da vam poželim sve najbolje i da u najgorem slučaju završite drugi u grupi na kraju kvalifikacija".

Možda i sa Sušićem u loži na nekoj od presudnih utakmica?

"Nisam bio u Beogradu od Miljanove sahrane. Posle toga sam stupio na dužnost u reprezentaciji BiH pa nije bilo ni vremena. Sada sam više u Francuskoj nego tamo. Ali, doći ću... Doći ću sigurno...".

Beograd mami. Tu je pružio najbolje partije u dresu Sarajeva. U jednom trenutku bio na pragu Partizana. Kakav igrač. Dirigent! Posmatra, prima, dodaje, pakuje... Sve u tren oka. Igra staklenih perli. U svim anketama, nezaobilazni faktor ’idelnih 11’ svih vremena jugoslovenskog fudbala:

"Čuo sam za taj podatak. Zaista sam privilegovan. Verovatno su u tom timu Džaja, Šeki, Rajko... Ima li većeg zadovoljstva nego biti u istom košu sa takvim fudbalskim gromadama".

Tu nema greške. Eto pravog materijala za dobru reportažu. Nismo mi Francuzi. A ni Džaja nije Zlatan.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC