• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sukob u FSRS još traje – prekinuta Skupština!

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Nastavak sjednice Skupštine Fudbalskog saveza RS na kojoj su trebali biti izabrani kandidati za organe FSBIH prekinut zbog nedostatka kvoruma.

 Sukob u FSRS još traje – prekinuta Skupština! Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Skupština FSRS trebala je danas da izglasa prijedloge kandidata za pravna tijela, skupštinu i izvršni odbror FSBIH iz RS, međutim , zasjedanje je vrlo brzo nakon početka prekinuto.

Sjednica u Banskom dvoru u Banjaluci je počela normalno i pojavio se 51 od 53 delegata skupštine, ne računajući dva suspendovana delegata.

Međutim, nakon samo dvadesetak minuta nastavio se sukob delegata koji su na izborima za predsjednika FSRS podržali Petra Jelića sa skupštinskom većinom koja je podržala reizabranog predsjednika Milu Kovačevića.

Nezadovoljni radom skupštine 16 delegata je napustilo salu i sjednica je automatski prekinuta jer više nije postojao kvorum od 39 delegata.

Delegati koji su napustili salu rekli su da su to učinili zbog „rukovođenja sjednicom mimo Statua“.

"Mi smatramo da je izbor za predsjednika FSRS bio nelegalan, jer je glasanje bilo zatvoreno za javnost, a toga nema u Statutu FSRS. Kutija za glasanje bila je van vidnog polja delegata u drugoj prostoriji, a nisu uvaženi zahtjevi grupe delegata koja je podržavala g. Jelića da jedan član Verifikacione komisije bude iz ove grupe tako da se nije mogla ispratiti legalnost glasanja. U skladu sa statutom predali smo dovoljan broj potpisa za sazivanje vanredne sjednice skupštine FSRS sa samo jednom tačkom dnevnog reda a to je opoziv predjednika FSRS i članova Izvršnog odbora FSRS. Ta sjednica se mora sazvati u roku od 30 dana“, rekao je Milan Tomanović, jedan od delegata koji su napustili sjednicu.

On je dodao da je očekivao da je i na današnjoj sjednici bilo kršenja Statuta FSRS, zbog čega je grupa delegata morala da napusti sjednicu.

"Oni su prijedloge delegata iz Područnog saveza Bijeljina dostavili 48 sati pred ovo zasjedanje  ranije mimo skupštine, a ne 30 dana ranije, kako je po Statutu. Područni savez je dao svoje delegate, međutim, kada su oni vidjeli da su oni podržali Petra Jelića onda su sazvali Izvršni odbor mimo Statuta, mimo svega, jer je tu nadležna Skupština. Oni su promijenili te delegate i mi nismo mogli da podržimo nešto što nije po Statutu i morali smo da napustimo sjednicu“, istakao je Tomanović.

Delegati koji čine skupštinsku većinu i rukovodstvo FSRS nisu bili mnogo uzbuđeni zbog prekida sjednice koji je bio i pomalo očekivan. Odmah je zakazan nastavak sjednice za sutra u 11 časova, a za njeno održavanje neće biti potreban tročetvrtinski kvorum, već će biti dovoljno da se pojavi prosta većina delegata.

Predsjednik FSRS Mile Kovačević navodi da će skupština FSRS sutra obaviti svoj posao i predložiti kandidate za organe FSBIH.

"Izborna skupština je započeta 26. septembra i danas je trebala da završi posao. Mi smo se pripremili i nakon što je prošao prvi izbor za kandidate i zamjenske kandidate grupa od 16 delegata iz Banjaluka, pojedini delegati iz Trebinja i Bijeljine, odnosno Doboja napustili su sjednicu i ugrozili kvorum. Statut je jasan, skupština nastavlja sa radom sutra od 11 časova sa posebnim kvorumom, a to je 28 prisutnih gdje je potrebno 15 glasova za donošenje odluka. Mi ćemo sutra završiti našu obavezu koja je naložena od fudbalskog saveza FSRS i naložena mapom puta. Možemo biti frustrirani, ali da bismo održali dignitet naše asocijacije moramo da se ponašamo po pravilima koje smo prihvatili ulazeći u sistem FIFA i UEFA", rekao je Kovačević.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Prvi čovjek FSRS prokomentarisao je zahtjev za održavanje vanredne sjednice na kojoj bi se odlučivalo o njegovom opozivu rekavši da on može biti podnesen tek kada se konačno završi Izborna sjednica skupštine.  

„Ja i ne znam da postoji takav zahtjev. Taj zahtjev se može podnijeti kada se završi ova skupština. Ova skupština nije završena. Očigfledno je da scenario nekih ljudi koji su u sportu i izvan sporta još uvijek egzistira, a mi ćemo se ponašati statutarno kada se za to stvore uslovi. To što je neko danas dao nešto napismeno sekretaru FSRS ne proizvodi nikakvo dejstvo“, istakao je Kovačević.

On je odbacio optužbe da su prijedlozi za kandidate za organe FSBIH iz Područnog saveza Bijeljina nelegitimni i sačinjeni mimo Skupštine PFS Bijeljina.

"Bila je skupština Područnog saveza Bijeljina koja je imala ovlaštenje u nalogu sa prošle skupštine jer je 26. septembra dat nalog skupštinama područnih saveza da održe sjednice i analiziraju i dopune svoje prijedloge, te da daju konačne prijedloge za kandidate. Tako se ponašao i PFS Prijedor i PFS Bijeljina i mi smo samo postupili po odlukama područnih skupština koje su  dobile legitimitet po nalogu od 26. septembra. Očigledno je da su neki delegati zaboravili da su ovdje glasali za takav nalog. Vveliki broj, njih 45 je glasalo za nalog da područni savezi analiziraju prijedloge i da ih dostave do današnje sjednice skupštine“, istakao je Kovačević.

Nastavak sjednice Skupštine FSRS zakazan je za subotu od 11 časova na istom mjestu i očekuje se da skupštinska većina izglasa prijedloge kandidata iz RS za organe FSBiH.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC