• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sušić za MONDO: Hrvati ispred BiH i Srbije

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Bivši selektor Bosne i Hercegovine Safet Sušić smatra da su "kockasti" po kvalitetu ispred "orlova" i "zmajeva", što uostalom dokazuje i rang-lista Svjetske fudbalske federacije (FIFA).

U javnosti Bosne i Hercegovine popularni Pape dizan je u nebesa, prečesto ga je doduše čekala i "hladna Trebjesa", ponekad i nezasluženo, ali o nekadašnjem fudbaleru i treneru najbolje pričaju rezultati.


Kao igrač proglašen je najboljim u BiH u 20. vijeku, najboljim inostranim fudbalerom Pari sen Žermena u istoriji (sjetite se da su u "svecima" nastupali jedan Ronaldinjo ili Zlatan Ibrahimović), jedini je trener koji je odveo BiH na neko veliko takmičenje (Mundijal 2014. godine u Brazilu), a opet je to našim "ljubiteljima fudbala" bilo malo.


Sušić je u novogodišnjem intervjuu za MONDO najprije podsjetio da mu godina na izmaku u profesionalnom smislu, nije bila posebno lijepa jer je bez posla nakon razlaza sa francuskim drugoligašem Evijanom.


"Ne radim od januara, ali svake nedjelje imam nekakve pozive da radim. Ozbiljan je bio Fudbalski savez Nigerije ali nismo uspjeli da se dogovorimo jer nisu mogli da ispoštuju moje zahtjeve. Bilo im je malo previše, ono što su oni predložili, meni nije bilo dovoljno...Imao sam i poziv prije 20-ak dana iz Omana, mislio sam da je sve gotovo i da ću preuzeti njihov nacionalni tim, ali se nešto izjalovilo u posljednjem trenutku. Imao sam informaciju da su pristali na postavljene uslove, a na kraju su uzeli nekog Holanđanina (Pim Verbek). Tako je to u ovom trenerskom poslu, ni prvi ni posljednji put", počeo je Pape priču za naš portal iz svog doma u Parizu.


Iako mu, kao i svima uostalom, prijaju komplimenti da je jedini uspješan selektor "zmajeva" do sada, iz "prve" je dodao da će Mehmed Baždarević, aktuelni kormilar BiH, odvesti selekciju na Svjetsko prvenstvo u Rusiju.


"Meša će biti drugi! Poslije remija u Atini, imamo realne šanse za drugo mjesto u grupi. I prije početka kvalifikacija sam rekao da je prva pozicija rezervisana za Belgiju, drugo mjesto je naše pod uslovom da pobijedimo Grčku u Zenici. Tri puta smo dosad igrali neuspješno u baražu, četvrti put će možda biti više sreće prilikom žrijeba. Da izvučemo nekog malo lakšeg protivnika, dva puta smo igrali sa Portugalom, posljednji put su prepreka bili Irci...Zasad je poznato da će u baražu igrati Španija ili Italija i njih bi svakako bilo dobro preskočiti".

Izvor: MONDO/Samir Cacan


Priznao je Pape da nije posebno upoznat sa novim timom Srbije pod vođstvom Slavoljuba Muslina, ali je bio razočaran i iznenađen što su "orlovi" propustili dva velika takmičenja - Mundijal u Brazilu i EURO 2016 u Francuskoj.


"Iznenađenje je to za sve. Da li će biti neuspjeh i u trećem ciklusu, iskreno ne vjerujem. Imaju dobrog trenera, mada ekipu ne poznajem baš najbolje osim nekoliko igrača poput Nemanje Matića, Baneta Ivanovića, pa ne bih mogao posebno da govorim o timu. Dobro su startovali i to je jako važno za kvalifikacije jer je poslije mnogo lakše igrati. Mogu samo da kažem da im želim sreću i da će uspjeti da se domognu Mundijala u Rusiji. U Francuskoj nemam baš često priliku da gledam utakmice Srbije, dok Hrvatsku bolje poznajem zbog nastupa na Evropskom prvenstvu".

 Selekciju Ante Čačića, izuzetno cijeni i vjeruje da je kvalitetnija od ekipa BiH i Srbije...


"Hrvati su nastupili na EURO 2016 i o njima imam izuzetno visoko mišljenje. U igračkom smislu, Hrvatska je u ovom trenutku najjača reprezentacija. Mi smo se približili u kvalifikacijama za SP 2014. kad je još igrao Zvjezdan Misimović, tad smo mogli da im pariramo. Sad su vjerujem u prednosti u odnosu na BiH. Što se Srbije tiče, ne poznajem ih dovoljno dobro, pa ne bih mogao da donesem neki vrijednosni sud, ali vjerujem da su otprilike podjednakih kvaliteta sa BiH. Ali, Hrvatska odskače, posebno jer ima Luku Modrića, Marija Mandžukića i Ivana Rakitića, koji igraju u najboljim svjetskim klubovima. Osim toga, dugo vremena igraju zajedno i to je kompaktna ekipa".

ZVEZDA SE MENE NE BI SJETILA

S obzirom da je bez posla, a doskora se često pominjalo da bi Miodrag Božović mogao da napusti klupu Crvene zvezde, pitali smo Sušića da li bi pristao da preuzme Beograđane. "Ukoliko ostane bez trenera, Zvezda sigurno ima mnogo legendarnih igrača, koji su sada treneri da bi se sjetili mene", rekao je Pape.

Razgovor je potom logično skrenuo i na mogućnost formiranja Regionalne lige u državama bivše Jugoslavije, iako je UEFA zasad odbacila takvu mogućnost.


"Ja podržavam apsolutno tu ideju, posebno jer smo mi iz starije generacije nostalgični za tim vremenima od prije 25 ili 30 godina. BIla je to snažna liga, i podržao bih formiranje jednog sličnog takmičenja, mada sumnjam da bi bio kvalitet na istom nivou jer danas igrači odlaze u inostranstvo sa 18, 19 godina dok je u SFRJ bilo pravilo da prije 28 niko ne može da napusti zemlju. Ali sigurno bi doprinijelo da se poboljša kvalitet fudbala".


S obzirom da je vrijeme novogodišnjih praznika proćaskali smo sa Sušićem i oko nekih "manje bitnih" stvari kakve su politika, kultura, društveni život, zabava...


"Kod nas u BiH nisam nikad glasao na izborima niti u Parizu, mada sam njihov državljanin. Ali pratim politiku, posebno svjetsku, zanimaju me međunarodni odnosi. Često pratim političke debate kod izbora, volim da znam šta se dešava u svijetu. Pratio sam nedavno predsjedničke izbore u SAD, zatim stranačke trke za predsjednika u Francuskoj, posebno iz ove desničarske stranke Marin Le Pen. S obzirom da ne živim u BiH, ne pratim nešto posebno našu politiku".

Izvor: MN PRESS

 Nekadašnji as bordo kluba i reprezentacije Jugoslavije najviše voli da prošeta, ide često u bioskop, rjeđe u pozorište i na koncerte, a posebno voli da se opusti uz neku dobru beletristiku kriminalističkog žanra.


"Dosta pješačim zbog zdravlja i linije, jedno vrijeme sam rekreativno igrao tenis, nekad i fudbal, a sad najčešće šetam. Imao sam operaciju kuka prije šest mjeseci, pa sam bavljenje sportom morao malo da cenzurišem. Družim se sa prijateljima, porodicom, djeca mi žive ovdje u Parizu i najviše volim da provedem vrijeme s njima. Naravno, mnogo gledam fudbalske utakmice, ali volim da pratim i druge sportove. Na sreću danas svaki značajan sportski događaj prenose na televizijama. Ne idem već dugo na neke koncerte, ali volim da idem u bioskop, posljednji film koji sam gledao prije nedjelju dana bio je 'Inferno' sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi koji je po knjizi Dena Brauna. Volim takve filmove u kojima je nekakva misteriozna priča. I to najčešće u kasnovečernjem terminu. A od knjiga, posebno sam volio Mari Higins Klark i vjerujem da sam pročitao gotovo sve njene romane. Kao i u slučaju filmova, volim tu vrstu misterija, posebno kad sam na odmoru...Što bi se reklo, kad uzmem knjigu ne ispuštam je iz ruku".


Na kraju, Sušić je otkrio i da ima jedan poseban porok, koji ga godinama muči - slatkiši!


"Pokušavam da se odreknem slatkiša ili bar da smanjim. I dok sam igrao fudbal volio sam da pojedem slatko, mada sad se trudim da izbjegnem, koliko mogu. Ali, moram da priznam da mi je slatko porok. Najviše volim da jedem sladoled, čak i u decembru", zaključio je Pape i poželio svim građanima BiH srećne novogodišnje praznike uz nadu da nam svima bude bolja od godine na izmaku.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC