• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je izveštaj skauta o novoj Zvezdinoj "10"!

Ko je Konstantin Budesku? Pročitajte izveštaj rumunskog skauta Radua Bajkua, koji je pre godinu dana pisao zanimljive stvari o "Rumunskom Ronaldinju".

"Rumunski Ronaldinjo stiže u Crvenu zvezdu i čeka ga 'desetka'".

Zvuči atraktivno!

Međutim, s kim se tačno šampion Srbije nalazi u finalnoj fazi pregovora? Nije da se rumunska liga ne prati kod nas, ali i kad se prati – to je uglavnom kladioničarski pristup u kom skauting pojedinca nije presudan.

Utoliko, izveštaj skauta sa desetogodišnjim iskustvom, Radua Bajkua, koji je radio za klubove poput Bajera iz Leverkuzena, Hanovera i Jang Bojsa, odnosno za agencije "The Scouting Network" i "Botique Football", može da bude dragocen za navijače Crvene zvezde koje je iznenadio potez sportskog menadžmenta kluba.

U skauting izveštaju objavljenom pre godinu dana (februar 2016), verovatno buduća "desetka" Crvene zvezde, Konstantnin Budesku, opisan je ovako...

- Postiže više od deset golova u poslednja četiri šampionata;
- On je igrač koji je pravio najveću razliku u Ligi 1 u poslednje dve godine;
- Izborio je poziv u nacionalni tim uprkos protivljenju selektora Angela Jordaneskua, koji je morao da popusti pod pritiskom javnosti i medija;
- Ubrzo je počeo da postiže važne golove za reprezentaciju;

Dalje u izveštaju navodi se...

"Konstantin Budesku (27), 'desetka' Astre, koji je pomogao klubu da uprkos velikim dugovima prema igračima završi prvi u Ligi 1 prošle godine, predstavlja 'vredan predmet' i suđeno mu je da ode ove zime", pisao je Bajku i naveo izuzetan kuriozitet vezan za ovog igrača, objašnjavajući zbog čega je uvek imao tako malo opcija pred sobom, kada su klubovi iz inostranstva u pitanju:

"Igrač godinama odbija da radi sa menadžerima smatrajući da može sam da brine o svojoj karijeri. To nije bila najbistrija ideja, ali je momak oduvek bolje razmišljao nogama nego glavom", pisao je Bajku, dajući i primer:

"Kako to obično biva, od dve dobre opcije izabrao je treću – Kinu", navodeći da su se zbog toga čak i šalili na njegov račun.

Budesku je u sezoni 2016/17 zabeležio četiri gola i tri asistencije u rumunskoj Ligi 1, ali imao je i zapažen učinak u Ligi Evrope. U utakmici sa Austrijom (2:3 kod kuće) zabeležio je dve asistencije, asistirao je i u pobedi nad Viktorijom Plzen u gostima (1:2), a Austriji je dao gol u Beču u pobedi Astre (1:2).

"Jasno nam je da je izabrao kinesku drugu ligu zbog novca i luksuza, ali i da je verovatno izgubio poslednju priliku da nastupa za reprezentaciju", pisao je Bajku i potom podsetio da mi, ovde, možda nemamo tačnu predstavu o jačini kineske lige i da usled svih mega transfera koji se tamo događaju iz dana u dan možda treba biti oprezan sa ocenama da se tamo, ipak, ide samo zbog novca.

"Moguće je da ćemo za sezonu ili dve, kada Dalijan bude omogućio Budeskuu da igra pored mega zvezda svetskog fudbala, na ovu njegovu odluku gledati drugačije", objavio je tada Bajku, ali takav scenario se nije dogodio.

Malo je reći da se Budesku nije snašao u Kini. Nastupio je četiri puta za Dalijan, jednom asistirao, i bio vraćen u Astru na pozajmicu, iz koje će – ako sve bude prošlo prema očekivanjima – doći u Crvenu zvezdu.

Rumun
Izvor: YouTube



U međuvremenu, Budesku je raskinuo ugovor sa Dalijanom i slobodan je igrač što je prethodnih sezona uglavnom bio osnovni preduslov da Crvena zvezda bude zainteresovana i, još važnije, u mogućnosti da uđe u pregovore.

Za njegov potpis, sudeći prema svemu što je objavljivano u rumunskim medijima u decembru i prvim danima januara, zainteresovani su još Steaua i Karabukspor, ali i rumunski sportski novinari ovog četvrtka "tvituju" i pišu o tome da su crveno-beli dobili njegovu naklonost.

U ovom trenutku nije poznato da li je Budesku opet obavio sve sam ili je u međuvremenu našao menadžera, ali neke druge stvari jesu poznate – Astra je na njemu pre godinu dana zaradila tri miliona evra, što nije zanemarljivo, ima sedam nastupa za reprezentaciju Rumunije i dva gola, a nema sumnje da će igrajući u Beogradu biti bliži selektoru Kristofu Daumu, koji je u međuvremenu nasledio Jordaneskua na klupi žuto-crveno-plavih.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC