• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Toti o sebi, Romi, Raulu, Kaki, Zlatanu...

Frančesko Toti uveliko je legenda. On je jedan od retkih igrača današnjice koji su karijeru vezali za jedan klub, jedan grad.

 Toti o sebi, Romi, Raulu, Kaki, Zlatanu...  Izvor: MONDO

Malo je takvih gradova i klubova, koji mogu da kažu da je u njihovim redovima igrao "Toti". Milan ima Maldinija, Real slavi Raula, Mančester junajted će pamtiti Gigsa

Toti je prvi gol za Romu, čiji je kapiten od 1997, postigao pre 14 godina. Od tada je na 503 utakmice, 203 puta dao gol za "đalorose". Naravno, najbolji je strelac u istoriji i igrač sa najviše mečeva za rimski tim, za koji je navijao kao dečak.

Rođen 27. septembra 1976. godine.

"Promenio sam se. Ne igram više isto kao pre. Sada imam saigrače, koji mi konstatno nameštaju gol šanse i ja to koristim", počeo je priču Toti za italijanski "Skaj Sport".

Toti je prošle sezone bio "kapokanonjeri" kalča sa 26 golova, a za sada je postigao 13 u Seriji A.

"Igrao sam dve različite role u svojoj karijeri. Prvih 12 godina sam stvarao gol šanse drugima, kao "trekvatrista" (napadač sredine terena), a poslednje tri sezone saigrači stvaraju šanse za mene. Dok sam igrao iza napadača naučio sam da se krećem kao napadač i to sada činim".

"Vidim sebe kao atipičnog napadača, koji se "meša" u igru tima. Osećam se kao centarfor kada postignem gol, koji mi "namesti" saigrač, ali iskreno nedostaje mi igra glavom da bih bio kompletan kao takav. Ipak, popravio sam taj segment u poslednje vreme", priča Toti o svojoj novoj ulozi u špicu Rome.

Totija je, kao momka šesnaestogodišnjaka, prvi put u tim Rome ubacio naš trener Vujadin Boškov, protiv Breše. Prvi gol postigao je 4. septembra 1994. godine protiv Fođe.

"Na sreću, moj prvi gol postigao sam na "Olimpiku". Bilo je to prvo kolo sezone 1994/95. Kad sam bio klinac, na tribini stadiona, sanjao sam o tome da postignem gol dole na terenu i sa te strane, svestan sam, koliku sam sreću u životu imao".

Toti se osvrnuo i na Ligu šampiona.

"Najvažniji gol koji sam postigao u tom takmičenju bio je protiv Real Madrida u pobedi od 1:0 na "Santijago Bernabeu". Taj gol značio je timu mnogo, jer je prošlo mnogo godina od poslednje pobede italijanskog tima na tom stadionu".

"Takodje, značio je i meni, jer je Real Madrid bio ekipa koju sam uvek gledao, svidjao mi se stil igre koji gaje, taj stadion, Španija... Oni su moj "drugi" tim", otkrio je Toti.

Mnogi novinari u Italiji zahvalni su Totiju što tokom karijere nije promenio sredinu, što je pokazao da mu jurnjava za slavom, novcem i trofejima nije bila na prvom mestu. On je prava ikona Rima, čiji je bio "princ", a potom i "kralj" kada je 2001. godine konačno doneo skudeto na "Olimpiko".

Možda mu je upravo zbog odluke da ostane u Romi i izmakla "Zlatna lopta".

Toti je bio jedan od onih koji su često osporavali dobitnike "Balon D`Ora". Kada je najprestižniju nagradu u svetu fudbala dobio Kaka, Toti je to nazvao "skandalom".

"Skandal je da Raul nikad nije dobio "Zlatnu loptu". Nema stadiona gde taj čovek nije dao gol, nema takmičenja gde nije bio najbolji strelac i nikada ga nisu ni pomenuli", primetio je Toti.

"Činjenica da igrač može da postigne 20 ili 30 golova, da osvoji Ligu šampiona i skudeto, a da ne dobije "Zlatnu loptu", govori o tome da je sve unapred odredjeno".

"Moja najbolja prilika bila je 2000. godine. Kasnije te sezone osvojili smo skudeto, bili smo odlični u Ligi šampiona, mogli smo i da je osvojimo, ja sam davao golove, ali ne znam šta je još bilo potrebno da uradim da bih dobio tu nagradu", požalio se legendarni fudbaler, koji je 2006. godine osvojio i titulu prvaka sveta sa Italijom.

Pored Raula, Toti poštuje još nekoliko igrača. Po njegovom ukusu je i Zlatan Ibrahimović.

"On je igrač koji pravi razliku na terenu. Mnogo je napredovao i sada je u poziciji da sam podigne Inter. Fizički je jak, tehnički školovan, ima veliki talenat i jedan je od najboljih igrača sveta u ovom trenutku", nahvalio je Toti naturalizovanog Švedjanina.

O Totiju se mnogo piše, ali malo zna. Više se nagadja. On je najobožavanija i najomraženija ličnost u Rimu. Slično je i u Italiji. Šokirao je svet priznanjem da više od osam godina nije bio u centru Rima, a jedan od razloga možda je i način na koji se tokom karijere rugao navijačima Lacija.

Još se prepričava rimski derbi iz 1998. godine kada je postigao gol, podigao dres i pokazao natpis "Opet sam vas za*ebao". Na sledećem derbiju, opet je bio strelac, pa je prilikom proslave gola otrčao do kamermana i uperio kameru u navijače Rome, koji su se po ko zna koji put radovali potezu svog heroja.

Njega prate i priče da nije baš "prijatan" kada se u klubu pojavi ozbiljna konkurencija u napadu i da je upravo to razlog što Roma godinama nije dovela zvučno ime na toj poziciji.

"To je gomila gluposti! Ja sam život dao Romi i ako nešto želim je da taj tim ima najjači mogući sastav. Nama su potrebni vrhunski igrači. Ako Luka Toni ili Rud van Nistelroj buud došli, ja ću biti presrećan. Što više, to bolje", demantovao je ove priče vlasnik škole fudbala pod imenom "Broj 10" i motociklističkog kluba "Toti Top Sport".

Frančesko Toti ima još jedan hobi, a to je sakupljanje dresova.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC