• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Titula za 1946": Ako može Zvezda, može i Spartak

Autor mondo.rs

Novosadski "Dnevnik" objavio članak o "spornoj" tituli šampiona prve lige NR Jugoslavije za 1946. godinu.

 "Titula za 1946": Ako može Zvezda, može i Spartak Izvor: MN Press/arhiva
Rajko Mitić prima pehar za osvojeni Kup Maršala Tita.
Izvor: MN Press/arhiva



Prva jugoslovenska fudbalska liga bila je odigrana u sezoni 1946/47. Šampion je bio beogradski Partizan.

Sportski almanasi odavno su rešili tu dilemu, ali zbrka je nastala nakon što je Hrvatska dodelila titulu Hajduku za 1946. godinu, kao prvoplasiranom timu u kvalifikacijama za Prvu ligu NR Jugoslavije. Potom se javila Crvena zvezda, koja je tu titulu tražila od Fudbalskog saveza Srbije, iz kojeg je odgovoreno da to "nije baš tako lako" rešivo.

Dakle, Hajduku je dodeljena "titula" za kvalifikacije za Prvu saveznu ligu, a sada to traži i Crvena zvezda. O tome više možete pročitatiOVDE

Novosadski "Dnevnik" objavio je članak pod naslovom "Spartak kao prvak Vojvodine ima ista prava" u kojem postavlja pitanje i donosi zaključak da bi i subotički klub, ali još neki takođe imali puno pravo da traže isto što i Zvezda.

Hajduku je dodeljena titula iako je na teritoriji Hrvatske postojala još jedna grupa (Istra), sasvim ravnopravna sa onom u kojem su se takmičili Hajduk, Dinamo, Lokomotiva (Zagreb), Proleter (Belišće), Tekstilac (Varaždin), Metalac (Zagreb), Split i Jedinstvo (Sušak).

Potom se oglasila i Crvena zvezda koja traži titulu prvaka Srbije za 1946. godinu, a u obrazloženju stoji da su crveno-beli bili prvi na prvenstvu Srbije.

"Međutim, mora se reći da je to bio samo kvalifikacioni turnir za Prvu ligu, a na 'prvenstvu' učestvovalo je samo šest timova: Crvena zvezda (Beograd), Železničar (Niš), Metalac (Beograd), Radnički (Kragujevac), Borac (Čačak) i Jedinstvo (Smederevo). Igralo se po jednokružnom sistemu od 19. maja do 30. juna, a u Prvu ligu kvalifikovali su se Crvena zvezda i Železničar, a Metalac je kao treći igrao kvalifikacije", piše "Dnevnik" i nastavlja:

"U isto vreme na teritoriji Vojvodine, uporedo sa takmičenjima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji i Istri, odvijale su se kvalifikacije za Prvu ligu, igrano je svojevrsno prvenstvo Vojvodine. Timovi su bili podeljene u dve grupe. U severnoj ligi takmičili su se: Spartak (Subotica), Železničar (Zrenjanin), Radnički ( Zrenjanin), Jedinstvo (Senta), Sloboda (Subotica) i Radnički (Sombor), a u južnoj grupi: Sloga (Novi Sad), Sloga (Pančevo), Radnički (Inđija), Radnički (Novi Sad), Vojvodina (Vršac) i Građanski (Sremska Mitrovica). U kvalifikacijama za plasman u ove dve lige igrali su Jedinstvo iz Novog Sada i Tekstilac iz Odžaka. Igralo se dvokružno, Spartak iz Subotice i Sloga iz Novog Sada ( kasnije Vojvodina) osvojili su prva mesta u svojim grupama, dosta ubedljivo. Posle završenog prvenstva, Spartak i Sloga odigrali su dve utakmice, a pobednik je stekao pravo da igra u Prvoj ligi. Ovi mečevi odigrani su 14. i 21. jula 1946. godine, a obe su dobili u Subotičani sa istim rezultatom - 2:0".

Uz navođenje imena igrača tog tima, novosadski list je dodao da je Spartak, posle uspešno okončanih kvalifikacija stekao pravo da se takmiče u Prvoj saveznoj ligi.

Ta Prva savezna liga je u prvenstvu 1946/47. godine imala sledeći izgled: Partizan (Beograd), Crvena zvezda (Beograd), Metalac (Beograd), Dinamo (Zagreb), Lokomotiva (Zagreb), Hajduk(Split), Spartak (Subotica), Pobeda (Skoplje), Kvarner (Rijeka), Budućnost (Titograd), Poncijana (Trst, kao gost), Željezničar (Sarajevo), 14. oktobar (Niš) i Nafta (Donja Lendava).

Sloga u dodatnim mečevima baraža nije uspela da se plasira u Prvu ligu, igrala je u Drugoj ligi, gde je ponovo izborila priliku da se vrati u Prvu, ali je u baražu bila slabija od Torpeda (Sarajevo).

Izvor: Printscreen/MONDO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC