• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pobeda, pa šok - Lam objavio da je kraj!

Autor mondo.rs

Umesto izveštaja o pobedi Bajerna u četvrtfinalu Kupa - vest koja je odmah potom uzdrmala fudbalsku planetu.

Taman smo krenuli da pišemo o prvim četvtfinalistima Kupa Nemačke, minimalnoj pobedi Bajerna i herojskoj borbi amatera iz regionalne lige, igrača Astorije Valdorf - a onda "breaking".

I to pravo niotkud.

Legendarni kapiten Bajerna i reprezentacije Nemačke, jedan od najtrofejnijih fudbalera svih vremena, čovek koji je u karijeri 501 put igrao za Bajern, 71 za Štutgart i 113 za Nemačku - Filip Lam - odlučio je da završi karijeru.

Ovu šokantnu vest, iako se radi o 33-godišnjaku koji i danas deluje spremno kao da može da nastupa do 50. godine, Lam je ublažio time što će kopačke okačiti o klin na kraju sezone, poput još jednog legendarnog i trofejnog igrača iz redova bavarskog giganta, Ćabija Alonsa, čoveka koji je istovetnu odluku doneo u prvom delu sezone.

"Igraću još nekoliko meseci, ali ne više od toga. Završavam karijeru na kraju sezone", rekao je zbunjenim nemačkim novinarima, posle čega će biti zanimljivo pratiti Bajern i zbog odgovora na pitanje - da li će Lam završiti karijeru bez da je dobio crveni karton.

Trenutno je takva situacija...

Lam je tokom veličanstvene karijere postao svetski prvak s Nemačkom 2014. u Brazilu, a igrao je i finale Evropskog prvenstva 2008. u Švajcarskoj i Austriji, no šta tek reći za riznicu trofeja sa grbom Bajerna? Sedam titula prvaka Nemačke, i osma koja se smeši, šest nacionalnih Kupova i sedmi od kojeg ga deli 270 minuta fudbala, jedan Ligakup, tri Superkupa Nemačke, kao i Evrope, a tu je i ono najvažnije - Liga šampoina iz 2013. godine uz dva gorka poraza u finalima, 2010. i 2012.

Svetski prvak bio je i s Bajernom, 2013. godine.

S obzirom na to da individualna priznanja po pravilu idu napadačima, nema mnogo laureata koji su otišli u njegove ruke, ali o Lamu kao igraču i saigraču najbolje govore izjave drugih. Pep Gvardiola smatrao ga je trenerom na terenu, bio je neizostavan član idealnih 11 u izboru fudbalera Bundeslige, a 2008. izabran je i u idealan tim godine u izboru FIFA.

Lam je za Bajern debitovao još 2001. godine, a sa 27 objavio je i prvu knjigu - kako postati top fudbaler.

Ovo izdanje izazvalo je veliku buru u Nemačkoj, utoliko što je Lam otvoreno i bez "dlake na jeziku" kritikovao rad dvojice svojih trenera
, selektora Nemačke Rudija Felera i trofejnog šefa struke Bajerna, Otmara Hicfelda.

Lam je 2008. godine dobio priznanje zbog oštrog suprotstavljanja homofobiji i trendu vređanja gej fudbalera, nekoliko puta otvoreno se zalagao za prava LGBT populacije, a poznata je i njegova izjava:

"Šteta što je biti gej u fudbalu i dalje tabu tema".

Govorio je i da nikada ne bi imao problema sa saigračima koji bi javno rekli da su homoseksualci, kao i da niko toga ne bi trebalo da se plaši, iako je više puta ponovio da njegove kolege ne bi trebalo da govore javno o svojoj seksualnoj opredeljenosti utoliko što ne postoji atmosfera u kojoj bi to bilo normalno prihvaćeno.

Lamovom venčanju sa Klaudijom Šatenberg prisustvovao je samo jedan čovek, njegov najbolji prijatelj Andreas Etl.

Filip i Klaudija imaju sina, Julijana.

Filip Lam jedan je od retkih fudbalera rođenih u Minhenu koji su bili kapiteni Bajerna. Za ovaj klub, koji teško da je imao boljeg beka u svojoj istoriji, navijao je od malih nogu i redovno posećivao utakmice na zaboravljenom "Olimpijskom stadionu".

Rezultati osmine finala:

Hamburg - Keln 2:0 (1:0)
/Jung 5, Vud 76/

Astorija Valdorf - Armenija Bilefeld 1:1, 1:1 (0:0), penalima 4:5
/Karl 78 - Šulc 52/

Bajern Minhen - Volfsburg 1:0 (1:0)
/Kosta 18/

Grojter Firt - Borusija Menhengladbah 0:2 (0:2)
/Vent 12, Azar pen 36/

U sredu:

Športfrojnde Lote - Minhen 1860
Šandhauzen – Šalke
Borusija Dortmund - Herta Berlin
Hanover - Ajntraht Franfurt

Tagovi

BM

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC