• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinez kupio Aston Vilu, klub na ivici bankrota

Autor mondo.rs

Malo toga saopšteno je u izveštaju, osim da je klub, čiji je sada vlasnik kineski biznismen, napravio operativni gubitak od 81 miliona funti. A, dugovi postoje i od ranije...

Dok u Kini padaju rekordi kada je potrošnja novca na fudbal u pitanju, jedan čuveni evropski klub u vlasništvu kineskog biznismena tone i tone.

I rezutlatski i finansijski.

Posrnula Aston Vila, koja je prošle sezone - posle serije volšebno izborenih opstanaka u Premijer ligi - ispala u Čempionšip, objavila je da je u prošloj finansijskoj godini zabeležila gubitak od 81 miliona funti.


Operativni gubitak u poređenju sa sezonom 2015/16 više je nego utrostručen - 26,6 miliona funti iznosio je u sezoni ispadanja iz Premijer lige.

U saopštenju koji je klub dostavio medijima saopšteno je da je ovaj gubitak posledica "posebnih predmeta", ali nije mnogo toga ponuđeno kao objašnjenje, osim rečenice u kojoj se kaže da je do toga došlo zbog "nejednakosti osnovnih materijalnih sredstava i nematerijalnih ulaganja".

Vila je prošle sezone završila kao poslednja na tabeli i ispala posle 30 godina iz engleske elite, a nedugo zatim izvesni kineski biznismen doktor Toni Đija otkupio je slavni klub po uslovima koji, prema ugovoru, neće biti objavljeni do današnjeg saopštavanja finansijskog izveštaja.


Troše i tavore

Aston Vila, koju trenira menadžer Stiv Brus, trenutno se nalazi na 17. mestu u Čempionšipu i ima osam bodova više od Vigana, koji je prvi ispod crte. Uprkos eliminaciji iz Premijer lige, Vilijani su prošlog leta i zime potrošili više novca nego što su zaradili na prodaji igrača (34/63 miliona funti, odnosno minus od 29 miliona)

Zna se samo da je Đija kupio bivšeg prvaka Evrope i Engleske od američkog biznismena Rendija Lernera za 76 miliona funti, ali ne i pod kojim uslovima i preuzetim obavezama. Lerner je godinama pokušavao da proda klub koji je dugo "nudio" (čak i u oglasima) za 200 miliona funti, a sve u vreme kada je operativni dug iznosio oko 50 miliona funti.

Može li nešto da zaustavi ponor Vile ili će ovaj klub bankrotirati?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC