• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Voša o strancima: Novo pravilo ne menja naš plan

Autor mondo.rs

"Ne bi promenilo ni Liverpulu. I oni ako imaju svoju decu koja mogu da iznesu teret i ambicije kluba neće dovesti stranca. Gledaće da gurnu igrača iz svoje omladinske škole", istakao je predsednik FK Vojvodina Dušan Mijić za MONDO.

 Voša o strancima: Novo pravilo ne menja naš plan Izvor: MN PRESS

Svega jednu sezonu je u srpskom fudbalu na snazi bilo pravilo o šest stranaca.

Već od naredne takmičarske sezone (2017/18) to pravilo se, po hitnoj odluci Fudbalskog saveza Srbije, ukida i smanjuje se za dva. Srpskim klubovima će biti dozvoljeno da u 18 igrača koji su na raspolaganju treneru za meč – budu samo četvorica sa državljanstvom koje nije srpsko.

Povodom ove promene pravila MONDO je već kontaktirao FK Partizan, FK Spartak i FK Čukarički, a za naš portal je govorio i predsednik FK Vojvodina Dušan Mijić koji smatra da smanjenje broja stranaca može da donese boljitak, ali samo pod određenim uslovima.

"Očigledno je da se ta baza mladih fudbalera iz godine u godine topi u svim školama naših klubova, tako da se može slobodno reći da je bilo neophodno da se smanji broj stranaca", kazao je Dušan Mijić na početku razgovora za MONDO i dodao:


"Diskutabilno je samo koji je broj stranaca potreban našem fudbalu, ali je važno da su to stranci koji prave razliku u kvalitetu, a ne da se oni dovode samo reda radi. Ja sam za strance, ali za one koji bi doneli kvalitet i od kojih bi naši mladi igrači naučili nešto!"


Predsednik Vojvodine ističe i da Vojvodina igra gotovo isključivo samo sa domaćim igračima, ali da je svestan da je uvek "plus za igrače" kada mogu da nauče nešto od inostranih igrača.

"Ne znam od kog novca će se dovoditi ti stranci...", kazao je Mijić i potom dodao: "To ja postavljam pitanje samom sebi!", kazao je on uz osmeh.

Da li ova promena pravila remeti planove "lala" za leto?

"Ne, to pravilo kod nas ne menja ništa. Ne menja ni Liverpulu, pa i taj klub ako ima svoju decu koja mogu da iznesu teret i ambicije kluba – oni neće dovesti stranca. Oni će uvek gledati da svog igrača iz omladinskog pogona 'gurnu' u prvi tim i to je na kraju znak da se dobro radi u omladinskoj školi i da to vreme provedeno sa decom nije bačeno. Znamo i svi koliko su se Barselona i Ajaks ponosili sa svojim školama kada 'izbace' svoje dete", istakao je Mijić.

Dušan Mijić, desno.
Izvor: MONDO


Predsednik novosadskog kluba, sa kojim je bio i šampion Jugoslavije 1989. godine, istakao je da je "problem u radu omladinskih škola, a ne u broju stranca" i kao primer je uzeo zagrebački Dinamo.

"Najbolji primer su Dinamo i Pjaca. Oni imaju po osam ili devet standardnih stranaca, ali je nekada dobro imati i toliki broj inostranih igrača ako imaš dva vrhunska svoja. Znate da su ga prodali za 20-30 miliona... Vojvodina je imala jednog Sergeja Milinkovića-Savića koji im je 'ispao iz šaka' i otišao i vidite i sami koliko sada nude sada za njega. To je taj slučaj - da se ima novaca i da se može sačuvati takav igrač, pa da ode na kraju za mnogo veću sumu. Čim si u Evropi skače cena igrača i to diktira priča...", kazao je Mijić na kraju razgovora.

(Milutin Vujičić – MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC