• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić je "sve i svja", loša odbrana i plan "C"!

Autor mondo.rs

Srbija je postigla tri gola i savladala Gruziju, ali je opšti utisak da "orlovi" nisu impresionirali u ovom meču. Izdvojili smo dobre i loše stvari iz ove utakmice, sa akcentom na "detalje" kod kojih ima prostora za napredak...

 Gruzija Srbija 1:3 analiza utakmice Dusan Tadić i loša odbrana Izvor: MN PRESS

Kada se kvalifikacije za Svetsko prvenstvo završe, nadamo se uspešno po našu reprezentaciju koja bi izborila prvi odlazak na veliko takmičenje posle četiri ciklusa ili osam godina, skoro niko se neće sećati meča u Tbilisiju koji su "orlovi" dobili rezultatom 3:1 (1:1).

Da znamo da se radi o nekoj drugoj reprezentaciji, na osnovu datih golova, imena protivnika i toga što "glava nije padala" - ovaj trijumf bi se mogao nazvati rutinskim.

Ali, daleko je od toga...

Bez obzira na dobar početak kvalifikacija, i uopšte pomak u igri i rezultatima od dolaska Slavoljuba Muslina, sve vreme iz tabora "orlova" upozoravalo se da nema prostora za preteranu euforiju i mnogo se govorilo o kvalitetima koje poseduju Gruzini, i čini se da to ovoga puta stvarno nije bila floskula, nego nešto u šta su, pre svega, poverovali reprezentativci Srbije koji nisu potcenili rivala, koji, na prvu ruku kod "poznavalaca fudbala", u žargonu, dobija pejorativnu kvalifikaciju - "boranija".

Koliko smo mi bolji od reprezentacije, koja uzgred nikada nije bila na velikom takmičenju, opet će se gledati kroz podatke na sajtu za procenu vrednosti fudbalera, imena klubova u kojima naši "orlovi" nastupaju ili prosto kroz imena klubova u kojima su Gruzini...

...ali ako nas je nešto fudbal naučio, naročito u poslednjih godinu-dve kada smo videli mnoga iznenađenja, onda je to koliko je bitna timska hemija.

Kapiten reprezentacije Srbije Branislav Ivanović je nakon meča kazao jednu rečenicu koja bi trebalo da bude zapisana na dresu nacionalnog tima, zlatnim vezom...

"Ovde sam dovoljno dugo da mogu da kažem da smo ranije ovakve utakmice u 90 odsto slučajeva gubili. Sada smo dobili, što je najbitnije. Sve će se brzo zaboraviti, ali u našim glavama treba da ostane ovo prvo poluvreme jer ako želimo na SP ne smemo da ponovimo ove greške".

Tu dolazimo i do prve pozitivne stvari iz ovog meča, a u nastavku teksta ćemo izdvojiti najvažnije dobre, ali i loše "detalje" koje smo videli u Tbilisiju, uz akcenat na one koje se moraju popraviti.

Izvor: MN PRESS


POGLEDALI ISTINI U OČI - LOŠU IGRU NE KRIJEMO NI SAMI OD SEBE

Izjave igrača posle utakmice mahom zavise od toga kakav je trenerov, odnosno selektorov, utisak o meču, a sudeći po rečenicama koje su reprezentativci izgovorili po završetku meča - Slavoljub Muslin je bio i te kako nezadovoljan pojedinim stvarima.

Gotovo svi fudbaleri koji su razgovarali sa novinarima - istakli su "loše prvo poluvreme".

"Prvo poluvreme bilo je slabo, ali smo na odmoru rekli da se ne uzimaju bodovi kroz igru nego srcem. Imali smo osećaj da možemo da se vratimo", kazao je Nemanja Matić.

Slabu igru konstatovao je i jedan od najiskusnijih Antonio Rukavina.

"Ne mogu da se setim, ali mislim da još nismo primili gol iz neke izgrađene akcije. Imali smo i sreće, nismo primili gol, da je bilo 2:0 za Gruziju ne znam kako bi se završila utakmica. Moramo da ispravimo greške".

Još radikalniji bio je defanzivac Nikola Maksimović...

"Treba da zahvalimo Bogu što nismo primili drugi gol i što meč nije otišao u drugom smeru".

Možda nije to ono što prvo "upada u oči", ali je za početak lepo videti da su reprezentativci Srbije, zajedno sa stručnim štabom, postali svesni nekih stvari i da nemaju ništa od toga što pohvalno pričaju o fudbalskoj predstavi kada je cela zemlja videla da ta igra nije bila na "bogznakakvom" nivou, i da je potrebno mnogo popravki kako bi se obezbedio plasman u Rusiju.


Gledali smo i poraze, sa dva ili tri gola razlike, kada je bilo priče o faktoru sreće, a igra nije ličila ni na šta, pa se nadamo da će nastaviti sa ovakvom iskrenošću.

ZAŠTO JE ODBRANA TOLIKO PROBLEMATIČNA I ZBOG ČEGA JE TO KLJUČ IGRE


Od dolaska Slavoljuba Muslina na mesto selektora Srbija je napravila drastičan preokret u pogledu formacije i zaigrala, u trendu sa svetskim fudbalom, sa tri štopera.

Bilo je mnogo bojazni kada je selektor prvi put izneo ovu ideju, ali za sada rezultatski i u jednom delu i igrom - on nije pogrešio. Problem kod ovakve formacije, što su mnogi upozoravali i čega je i sam Muslin sigurno svestan, je uigrana zadnja linija. Za razliku od klupskog fudbala, naši reprezentativci se vide svakih nekoliko meseci, odrade nekoliko treninga i jednu ili dva meča, što je vrlo malo kako bi se izgradilo to poverenje i pre svega taj osećaj o tome gde se nalazi saigrač - ključna stvar kod ovakvih formacija.

SRBIJA: Stojković - Kolarov, Maksimović, Ivanović - Obradović (46. Vuković), Milivojević, Matić, Rukavina - Tadić, Kostić (81. Gaćinović), A. Mitrović (72. Gudelj).

TABELA: Srbija 11, Republika Irska 11, Vels 7, Austrija 7, Gruzija 2, Moldavija 1

Za tako nešto je potrebno mnogo vremena, a ne samo da ni njega nema, nego reprezentacija zbog povreda i suspenzija svaki put počinje sa različitim igračima ispred golmana.

Muslin je prvo eksperimentisao sa Nemanjom Milunovićem (BATE) u prijateljskim mečevima pred start kvalifikacija, ali je onda došla povreda. Protiv Irske i Moldavije smo gledali trio Nastasić, Ivanović i Vuković, s tim da su se menjali bekovi – levo je prvo igrao Mladenović, a potom Kolarov.

Protiv Austrije je u startnoj postavi, uz Ivanovića i Nastasića, počeo Stefan Mitrović, dok je protiv Velsa umesto Mitrovića uvršten Nikola Maksimović, sa novim levim bočnim– Obradovićem.

Protiv Gruzije smo jedno poluvreme igrali sa Kolarovom na štoperu, gde je Obradović bio levo, dok se na poluvremenu odustalo od te svojevrsne egzibicije, pa je zaigrao Jagoš Vuković koga u timu nije bilo od Moldavije…

Najveći problem je što ni posle pet mečeva u kvalifikacijama nismo blizu te "najidealnije" linije ispred golmana, pa će biti potrebno još eksperimentisanja kako bi se došlo do pravog rešenja.

Šta su konkretni problemi odbrane?

Izvor: MN PRESS


Osim individualnih grešaka koje su nedopustive, p
roblem je u "stajanju" na terenu.

Utisak je da se bočni igrači nedovoljno dobro transformišu iz 3-4-3 u 5-2-3, ostavljajujući štopere da pokrivaju njihovo mesto, a štoperi stoje "previše u liniji". Bočni igrači tada odlaze visoko, videli smo juče, i stoje uz aut-liniju, dok su štoperi tada možda preblizu jedan drugome i praktično smetaju, umesto da i oni šire igru. Utisak je i da problem pravi i to što i štoperi često stoje visoko, a potom su im zadnji vezni preblizu (u krilu), često pokriveni, i tada su jedina opcija duge lopte i kreiranje, uz iznošenje lopte, što malo koji štoper zaista i ume i zapravo je tada možda i opasnija opcija po našu reprezentaciju jer još nema dobrog "pregrupisanja" posle izgubljenje lopte kada tim izgubi oblik formacije u kojoj igramo.

Visoko postavljeni bočni igrači su predaleko za direktan pas kada štoperi imaju loptu, ostali igrači su pokriveni, i nije čudo što nam je teško da kreiramo iz zadnje linije i što dolazi do grešaka.

Za tako nešto je jednostavno potrebno vreme i nada da će defanzivci "kliknuti".

DUŠAN TADIĆ - KAKO JE POSTAO NAJUTICAJNIJI SRPSKI FUDBALER

Izvor: MN PRESS


Nadimak "Piksi" je možda delovao kao preterivanje posle par dobrih partija u dresu "orlova", ali kako se to "par" produžilo na nekoliko - sve ga više opravdava.

Zapravo, učestvovao je u 15 od 18 od promene selektora.

Dušan Tadić, kada je bio na terenu, nije učestvovao samo kod dva: 1) kada je Milunović dao gol Izraelu i 2) kada je Mitrović dao gol Velsu. Dali smo samo jedan gol bez njega na terenu, kada je Branislav Ivanović iskoristio lukavost u duelu sa golmanom protiv Izraela na "Karađorđu".

Od promene formacije zabeležio je 6 golova i 9 asistencija!

Verovatno je najbolji fudbaler u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a pitanje je trenutka kada će mu i u Sautemptonu takvu ulogu poveriti Klod Puel, ili će jednostavno promeniti sredinu.

Dušan Tadić je oslobođen značajnih defanzivnih zadataka, što je sigurno olakšanje svakom ofanzivnom fudbaleru, a da bi se dobio maksimum njegovih kvaliteta - potrebno je da je što bliže golu. Iz tog razloga potrebna je pomoć u iznošenju loptekako on ne bi gubio energiju u dolasku po nju u naše polje i da bi onda "kreirao iz dubine", već bio čovek koji daje direktan pas za gol.

Za razliku od defanzive koju čekamo da "klikne", ofanzivni deo tima je lepo "kliknuo" i Dušan Tadić se za sada odlično razume sa Filipom Kostićem i Aleksandrom Mitrovićem, što se videlo i u subotu.

Ne treba zaboraviti ni samopouzdanje, koje mnogo utiče na njegovu igru, a sve je veće!

Izvor: MN PRESS


VLADIMIR STOJKOVIĆ, DOBRE IZMENE I DISCIPLINA U NAŠOJ IGRI

Iskusni golman je jedan od onih retkih fudbalera koji su u dresu nacionalnog tima uvek više pružali nego na klupskom nivou, na kom je često imao neke probleme.

Sada je tako i u Notingem forestu, gde je prvo branio, pa postao rezerva, ali je sačuvao "jedinicu" kod "orlova" i opravdao je dobrim intervencijama protiv Gruzije kada je zaustavljao pokušaje iz daljine, a ostaće zaboravljena i odlična "refleks" odbrana posle kornera Gruzina kada je dosuđen ofsajd i kada je Stojković "izvukao" loptu iz gola.

Mnogo je priče i o tome da je prvi golman trebalo da bude Predrag Rajković, ali sve dok Vladimir Stojković ovako brani - teško da iko sme da prigovori na izboru.

Za razliku od nekih prethodnih mečeva, kada su naši igrači bili vrlo neoprezni i dobijali, možemo slobodno reći "glupave" žute kartone, ovoga puta je disciplina bila na visokom nivou i to u vrlo teškom meču, a teži (protiv Velsa) tek sledi.

RASPORED

11. jun Srbija – Vels

2. septembar Srbija – Moldavija

5. septembar Irska – Srbija

6. oktobar Austrija – Srbija

9. oktobar Srbija - Gruzija

Srbija je na kraju, ako statistika ne laže, napravila i više faulova od Gruzije, ali sve su to bili "mali prekršaji" na sredini terena, dozirani, koji se ne kažnjavaju žutim kartonima.

Nije ih bilo ni zbog prigovora, pa se nadamo da ovo nije samo faza, nego da su stvarno "orlovi" naučili da mogu samo sebi da naštete...

Slavoljub Muslin je možda pogrešio kada je Aleksandra Kolarova poslao kao štopera na teren u Tbilisiju, ali je na vreme registrovao grešku i iz igre povukao Ivana Obradovića koji je previše "bio napred" i ostavljao veliku rupu nazad, dok Kolarovu jednostavno nije legla ova uloga.

Navijači teško reaguju i na "defanzivne izmene", koje tako deluju na prvi pogled, kada je Nemanja Gudelj ušao u igru umesto jedinog napadača Aleksandra Mitrovića, ali čini se da je i tu dobro postupio selektor, jer je Srbija dobila igrača više na sredini terena umesto "Mitra" koji teško da je fudbaler koji može da pomogne u igri na kontru.

Po osvajanju lopte Srbija je bila opasnija, Gudelj se ubacivao unapred, a odlično je reagovao i Mijat Gaćinović koji je postigao gol po ulasku u igru.

IMAMO PLAN "A", IMAMO PLAN "B", ALI NAM JE POTREBAN I TREĆI!


Jasno je da će reprezentacija Srbije ostati na kursu i pokušavati da izvuče maksimum iz igre 3-4-3, jasno je i da će uvođenje dodatnog veznog fudbalera umesto napadača, ili jednog od dvojice ofanzivnijih igrača, biti praksa našeg selektora kada je na snazi pozitivan rezultat, ali je potrebno da vidimo i kako će tim izgledati kada juri zaostatak.

Istina, na tri od pet utakmica u kvalifikacijama smo prvi primali gol, i na kraju izborili pobedu ili remi, ali se mora priznati da su ti golovi došli dosta rano i da to nisu toliko blistave partije.

Selektor je zbog ograničenog vremena rastrzan između opcije "uigravanja" i opcije "stvaranja rezervnog plana" i pitanje je da li ćemo ga videti dok se "orlovi" ne nađu u takvoj situaciji, ali možda je potrebno da na klupi za rezerve imamo igrače drugačijeg tipa, koji se, po pravilu, ne uklapaju u aktuelnu formaciju u kojoj igra reprezentacija.

Možda bi baš fudbaleri poput Sergeja Milinkovića-Savića ili Adema Ljajića, koje je "nemoguće instalirati u 3-4-3", ti "džokeri" sa klupe koji bi mogli da promene igru kada ne ide, u drugačijoj postavci našeg tima na koju protivnik nije računao u pripremi meča.

U svakom slučaju, iz meča protiv Gruzije će sa pamtiti samo rezultat i tri postignuta gola iz tri šuta, ali i rečenice naših fudbalera koji su svesni da mogu, moraju i znaju bolje.

Pa neka tako bude!

(Milutin Vujičić - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC