• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bartra operisan, pronađeno pismo, napad planiran

Autor mondo.rs

Fudbaler Bartra povređen je u "planiranoj" eksploziji. Tragediju sprečila blindirana stakla. Hirurški zahvat trajao satima. Policija je saopštila da su se dogodile tri eksplozije. Meč sa Monakom je odložen. "Napad je bio pripreman".

Utakmica četvrtfinala Lige šampiona između Borusije i Monaka odložena je za sredu u 18.45, nakon što je evropska javnost ove večeri bila šokirana vestima iz Dortmunda.

Prema prvim izveštajima lokalne policije, tri eksplozije dogodile su se u utorak oko 19 časova ispred hotela iz kog je fudbaleri Borusije trebalo da krenu na stadion, od siline eksplozije popucala su stakna na klupskom autobusu koji je bio parkiran ispred, a upravo su delići prozora povredili fudbalera nemačkog tima, Marka Bartru, nanevši mu rasekotine po rukama zbog kojih je Španac hitno bio prebačen u bolnicu.

Kasnije uveče, zvaničnik Borusije saopštio je oko 23:30 da je hirurški zahvat i dalje u toku i da nije tačno da je Bartra u međuvremenu napustio bolnicu.

Na sreću, niko nije stradao u "unapred pripremljenom napadu", verovatno i zbog toga što je klupski autobus Borusije blindiran.

Ukratko i hronološki:

- Autobus sa fudbalerima Borusije napustio je timsku bazu oko 19:45;
- Nedaleko od hotela, u glavnoj ulici, dok je autobus bio u pokretu, dogodila se eksplozija;
- Stakla na busu, iako blindirana, nisu izdržala silinu udarca;
- Fudbaler Mark Bartra, koji je sedeo do prozora, zadobio je rasekotine i u 23:30 i dalje je trajala operacija;
- Golman Roman Burki, koji je sedeo pored Bartre, ispričao je svoju verziju događaja;
- Utakmica je odložena, a javnost se bavila mnogim glasinama i netačnim pretpostavkama;
- Kasnije u toku večeri, policija je saopštila da su se dogodile TRI odvojene i simultane eksplozije;
- Nije decidirano saopšteno, ali postoji verovanje da bi posledice po igrače Borusije bile fatalne da autobus nije bio blindiran;
- Pronađeni su ostaci eksplozivnih naprava, koje su označene kao "veoma ozbiljne";
- Jedna naprava, takođe pronađena, nije eksplodirala i predata je u ruke ekspertima;
- Javnost je isprva smirivana pozitivnim vestima o Bartrinom zdravstvenom stanju, a moglo je da se pročita i da je pušten kući;
- Kada je počela zvanična konferencija za medije policije i kluba, saopšteno je da je "napad na igrače Dortmunda bio pripreman";
- Zvaničnik policije tada je saopštio i da je nedaleko od mesta napada pronađeno i pismo, kao i da se njegova sadržina ispituje;
- Detalji napisani u pismu nisu saopšteni;
- Tek tada, zvaničnik Borusije rekao je da "hirurški zahvat" i dalje traje;

- Barta je zadobio posekotine na zglobu i podlaktici;

/tako se radi pod pritiskom: Fudbalski KLUB Borusija Dortmund/

Autobus sa igračima Borusije, potom, nije ni krenuo na "Vestfalen", na kojem su uveliko bili okupljeni navijači dva kluba, koji su u šoku pokušavali da saznaju šta se dogodilo. Od njih je traženo da ne napuštaju tribine, a u 20:30, 15 minuta pre zakazanog početka meča, glavni sudija Danijele Orsato u dogovoru sa delegatom UEFA, predstavnicima Borusije i Monaka, kao i policije, odlučio je da meč bude otkazan.

Odmah je određen i novi termin - sreda u 18.45.

/golman Borusije: Ovako je bilo.../

Pogledajte fotografije sa stadiona.



"Bild", "Marca", "Sky Sports" i ostali vodeći evropski mediji objavili su da je "šoferšajbna" autobusa, koja je povredila Bartru, pukla od siline eksplozije "povećeg upaljača", ali je ostalo nejasno da li je on tu postavljen, odnosno da li se radi o bombi ručne izrade. Kasnije je policija objavila da su se oko autobusa dogodile tri odvojene eksplozije, simultano.

"Bild" je pisao i o tome da se jedna eksplozivna naprava nalazila u žbunju pored parkiranog vozila.

U isto vreme, policija je predmet koji je oštetio autobus nazvali "ozbiljnom eksplozivnom napravom", ali je neimenovani zvaničnik gotovo u istoj rečenici istakao da "i dalje ne postoje dokazi da je eksplozija vezana za teroristički napad".

Ipak, kada je oko 23:20 počelo obraćanje predstavnika policije na televiziji, stvari su jasno povezane sa "unapred pripremljenim napadom na fudbalere Borusije".

Sve ovo odigralo se u odmaralištu Hešten, koje se nalazi na desetak kilometara od stadiona i u kom se igrači Borusije tradicionalno nalaze u karantinu pred velike mečeve.

U međuvremenu, utakmica u Torinu između Juventusa i Barselone uveliko je bila u toku, dok su se navijači polako razilazili kućama, a nebo iznad Dortmunda bilo puno helikoptera i dronova sa kamerama.




Ostanite uz MONDO!

IZ MINUTA U MINUT:

23:43 - Policija je posle ove konferencije za medije poručila da će se u potpunosti fokusirati na istragu i da neće dalje komentarisati ovaj slučaj, do njegovo rasvetljavanja.

23:34 - Jedna eksplozivna naprava, prema rečima zvaničnika policije, nije eksplodirala.

23:33 - Policija Severne Rajne Vestfalije saopštila je da je u istrazi pronađeno i - pismo! Nije saopšteno šta u njemu piše. Dodato je da su ostaci eksplozivnih naprava prepuštene stručnjacima na analizu i da je u ovom trenutku nemoguće reći nešto više o tome, osim da su one "veoma ozbiljne".

23:29 - Zvaničnik Borusije tada se obratio i demantovao napise da je Bartra pušten iz bolnice. Štaviše, on je rekao da, dok traje konferencija za štampu, i "dalje traje hirurški zahvat". Izgleda da povrede koje je Španac zadobio nisu bile tako naivne kako je u prvi mah saopšteno, verovatno da se ne bi širila panika. Nadamo se da će sledeće vesti o Bartri biti - dobre!

23:27 - Zvaničnik policije potvrdio je da su se dogodile TRI eksplozije u trenutku kada je autobus prolazio pored "ozbiljnih eksplozivnih naprava" i da sve to upućuje na zaključak da se radi o "pripremljenom napadu na fudbalere Borusije". Saopšteno je i da će sutrašnji meč biti obezbeđen kao nikada do sada.

23:24 - Izgleda da je, ipak, reč o planiranom napadu. U toku je obraćanje policije.



22:57 - Nemačka agencije DPA objavila je da "ne postoje indikacije da su tri eksplozije, koje su oštetile Borusijin autobus, bile posledica planiranog terorističkog napada. DPA piše i da se svi zvaničnici u izjavama, kao i u izveštajima policije, uzdržavaju od povezivanja ovog incidenta sa terorizmom. Jedan neimenovani izvor iz policije rekao je da "ne postoje elementi, koji bi jasno povezali eksploziju sa teroristima".

22:45 - Golman Borusije, Burki, ispričao je potom šta se događalo u autobusu kada se dogodila eksplozija.

22:13 - Izvršni direktor nemačkog fudbalskog kluba Borusija Dortmund Hans-Joakim Vacke saopštio je da je igrač tog tima Mark Bartra pretrpeo povrede ruke prilikom tri eksplozije koja su se dogodile u blizini autobusa tog tima.

Vacke je rekao da povreda koju je pretrpeo španski defanzivni igrač Bartra "nije opasna po život". Bartru je povredilo staklo koje je prasnulo usled eksplozije.

Portparolka dortmudske policije Nina Fogt rekla je da istražitelji za sada ne znaju šta je izvor eksplozije koja se dogodila dok se tim pripremao da napusti hotel i ode na utakmicu sa Monakom, prenosi AP.

Policija pokrajine Severna Rajna Vestfalija ranije je saopštila da su na licu mesta njihove snage i da su stigle i vatrogasne ekipe.

Portparol fudbalskog kluba rekao je za AP da na stadionu nema razloga za paniku.

Klub se zahvalio svojim protivnicima na "strpljenju i razumevanju".

(Tanjug)

21:04 - Nemačka policija saopštila je danas da su se dogodile tri eksplozije u blizini klupskog autobusa fudbalera Borusije iz Dortmunda.

Portparol policije severne Rajne-Vestfalije Gunar Vortman rekao je agenciji Asošiejted pres da su se dogodile "tri eksplozije" u blizini klupskog autobusa, kada je prevozeći igrače napuštao hotel i krenuo ka stadionu, gde je trebalo da se igra utakmica sa Monakom u Ligi šampiona.

On je dodao da je povređen jedan fudbaler i da su oštećeni prozori na autobusu. Španski mediji preneli su da je lakše povređen fudbaler Mark Bartra. Bild je naveo da se eksploziv nalazio u žbunju sa desne strane autobusa, na desetak kilometara od stadiona i da policija ispituje da li se radi o planiranom napadu.

(Beta)

20:40 - Utakmica će biti odigrana sutra, odnosno u sredu, ali od 18.45.



20:37 - Utakmica je ODLOŽENA!

20:23 - Policija: Postojale su TRI eksplozije.

Twitter Embed Code



20:33 - Krajnje nezvanično i nepouzdano, ali sveže - "Bild", "Marca" i ostali evropski mediji navode da je eksploziju, pucanje "šoferšajbne" i povrede Bartri naneo "poveći upaljač"!? Ovo je skoro neverovatno, s obzirom na to da je policija u istom trenutku saopštila da su postojale TRI eksplozije.

20:26 - Navijači Monaka, njih oko 5.500, skandiralo je: "Dortmund, Dortmund".



20:25 - Bartra, navodno, ima posekotine na ruci. Nije "ništa strašno".



20:19 - Prema šturim informacijama, Bartru je povredilo staklo "šoferšajbne" koja je pukla od siline eksplozije, mada se u produžetku teksta policija ograđuje od ocene da je eskplozija bila podmetnuta. Ostavljena je mogućnost da se i nešto dogodilo na samom autobusu.

"Um was es sich bei der Explosion genau gehandelt hat oder wo genau etwas explodiert ist, kann derzeit noch nicht gesagt werden".

20:18 - U šturom raportu policije, navodi se da se eksplozija dogodila oko 19 časova.

20:17 - Policija je saopštila da je dodatno pojačala svoje snage na ulicama grada i oko stadiona.

20:14 - Utakmice gotovo sigurno neće biti. Konačna odluka biće doneta u 20:30, svega 15 minuta pre predviđenog vremena za start meča.

20:12 - Španski mediji objavili su da je Bartra povređen, ali da je dobro. Navodno, iseklo ga je staklo koje je letelo naokolo od siline eksplozije.

20:08 - Borusija je navijačima na stadoinu saopštila šta se dogodilo i zamolila publiku da ostane na mestima.

20:03 - Evo novih informacija.

"Eksplozija bombe dogodila se kod autobusa, ispred timskog hotela. Igrač je zbrinut. Nema opasnosti na stadionu i oko njega. Uskoro opširnije..."



20:00 - Oni koji su u međuvremenu ušli na stadion, očekuju vesti...



19:59 - "Bild" navodi da postoji mogućnost da utakmica bude odložena.

19:58 - Prema saznanjima vodećeg nemačkog lista "Bild", ta jedna osoba koja je povređena je španski fudbaler Mark Bartra, defanzivac Borusije. Objavljeno je i da je prevezen u bolnicu.



19:55 - Lokalna policija objavila je da se dogodila eksplozija u Heštenu, na oko deset kilometara od "Vestfalen" stadiona. Da li to ima direktne veze sa kašnjenjem autobusa u kojem se nalaze igrači nemačkog kluba, teško je reći.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC