• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pape: „Zmajevi“ mogu na Mundijal i sa prvog mjesta

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Safet Sušić, zvanično najbolji fudbaler Bosne i Hercegovine prošlog vijeka i do sada najuspješniji selektor nacionalnog tima sa kojim je izborio nastup na Mundijalu u Brazilu, proteklih mjeseci radi odličan posao i u Superligi Turske.

Krajem januara ove godine preuzeo je Alanjaspor sa kojim je dobio zadatak izboriti opstanak u društvu najboljih. Fantastičnom serijom sedam kola prije kraja šampionata Sušić je gotovo pa obavio posao jer je Alanjaspor 12. na tabeli sa 34 boda, 11 više od zone ispadanja.

”Cilj je bio opstanak. Međutim, malo su nam sada porasli apetiti. Voljeli bismo da ostanemo u sredini tabele i na kraju sezone. Ipak, ove sezone je najvažnije ostati u Superligi, a poslije ćemo vidjeti”, rekao je Pape.

Na pitanje da li će i poslije ljeta ostati trener Alanjaspora, odgovorio je:

”Imam ugovor na godinu i po dana, koji bi se prekinuo u slučaju da ispadnemo iz lige. Imam i klauzulu u ugovoru prema kojoj bi mogao biti slobodan u junu i ako ostanemo u ligi, ali ne vjerujem da ću igdje ići. Ovo je dobar klub, ekipa solidna, lijep grad”.

Sušićev asistent u stručnom štabu Alanjaspora je Elvir Baljić, nekadašnji proslavljeni reprezentativac BiH, kao i pomoćnik popularnog Papeta iz vremena dok je bio selektor ”zmajeva”.

”Bio je super fudbaler, sada je sjajan trener. Baljić je momak sa kojim sam pet godina radio u reprezentaciji BiH, u dva kluba bio sam mu i trener. On je izuzetno cijenjen ovdje u Turskoj. Kada šetamo gradom uglavnom njega ljudi zaustavljaju, pozdravljaju ga, žele se slikati”, istakao je Sušić.

Smatra da su Baljić i Elvir Bolić, bh. igrači koji su nekada harali stadionima i u Turskoj, dobili nasljednike iz svoje zemlje i u Superligi.

”Edin Višća je svjetska klasa. Briljantan je u dresu Istanbul Basaksehira i čudi me da već nije u nekoj velikoj turskoj ili evropskoj ekipi. To će se desiti u narednom periodu. U Konjasporu imamo trojicu dragulja, Rijada Bajića, Amira Hadžiahmetovića i Denija Miloševića. Pogotovo Bajić je dobar ove sezone. Jedan je od vodećih strijelaca Superlige. Oni su naš veliki potencijal i za njih bi se uskoro mogli otimati najveći turski klubovi. Potencijal su i za 'A' reprezentaciju BiH”, kazao je Sušić.

Smatra da je trka za prvaka Turske skoro pa riješena. Bešiktaš ima šest bodova više od Višćinog Basaksehira.

”Bešiktaš će biti šampion. Najjači su! Uz to imaju i armiju navijača za razliku od Basaksehira. Fenerbahče i Galatasaraj će završiti na trećem i četvrtom mjestu. Na moje iznenađenje i ne igraju nešto posebno ove godine”, smatra Sušić.

Bivši selektor svim srcem je uz reprezentaciju BiH. Planira i doći u Zenicu kako bi bodrio izabranike selektora Mehmeda Baždarevića 9. juna protiv Grčke, u jednoj od odlučujućih utakmica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018”.

”Imam u ekipi grčkog reprezentativca Jorgosa Cavelasa. On nam je dao gol u Atini u zadnjim sekundama utakmice i završilo je nažalost 1:1, iako smo ih nadigrali i trebali pobijediti. Srećom neće igrati zbog suspenzije u Zenici i to je dobro za nas. Oštar je, kvalitetan igrač, može biti štoper, bek”, pričao je Sušić, dodavši:

”Od utakmice sa Grcima mnogo nam zavisi. Ukoliko ih pobijedimo Bosna i Hercegovina može biti i prva u Grupi H i direktno se plasirati na SP u Rusiju. Belgijanci su favorit broj jedan, ali vjerujem da, ukoliko savladaju Grke, naši reprezentativci mogu se uključiti u bitku za prvu poziciju. Ako bi izgubili od Grka bili bi u problemima. No, o takvom ishodu ne želim ni razmišljati i nadam se da se neće ni desiti”.

Kaže, i danas često se sjeti trenutaka iz Brazila u ljeto 2014. godine kada je BiH vodio sa klupe prilikom jedinog nastupa fudbalske ”A” reprezentacije ove balkanske zemlje na nekom od velikih takmičenja.

”Nije mi ništa loše ostalo u sjećanju iz Brazila, osim čistog gola koji nam je poništio sudija u meču sa Nigerijom i zbog kojeg vjerovatno nismo prošli u narednu fazu takmičenja. Ofsajda nije bilo! I danas kažem, i to se jasno vidjelo. Ostalo je sve bilo u redu. Protiv Argentine časno smo izgubili na Marakani 1:2, protiv Irana odigrali korektno i pobijedili 3:1. Jedino poraz od Nigerije (0:1, op.a.) izbacio nas je iz ritma. Ipak, treba biti svjestan da je Nigerija za razliku od nas stalni učesnik svjetskih prvenstva i da su bili favoriti. Nekada mi kao narod u Bosni imamo običaj da precijenimo svoje mogućnosti, a potcijenimo protivnika”, mišljenja je Sušić.

Protekle subote putem interneta pratio je i vječiti bh. derbi u kojem su Željezničar i njegov bivši klub Sarajevo remizirali bez golova u četvrtom kolu Lige za prvaka BiH.

”Željo i Zrinjski sada su u prednosti nad Sarajevom u trci za titulu prvaka BiH, iako bih volio da šampion bude Sarajevo. U svakom slučaju bodom u derbiju mogu biti više zadovoljni u Željezničaru”, poručio je Sušić.

Sušić podržava odluku Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) da od Svjetskog prvenstva 2022. godine broj učenika Mundijala poveća na 48 reprezentacija.

”To je dobro, mada mi se ne sviđa sistem takmičenja, tj. grupe sa po tri ekipe. Igraš kvalifikacije, mučiš se i dođeš na SP, izgubiš jednu utakmicu i odmah faktički možeš doći u situaciju da ideš kući. Trebali su naći model da u grupama ostanu po četiri ekipe”, konstatovao je Sušić.

Teško mu je pao poraz PSŽ-a, kluba čiji je jedan od najboljih fudbalera ikada, u osmini finala Lige prvaka od Barselone - 1:6. Decidan je da Parižani na „Kamp Nou“ nisu smjeli prokockati pobjedu u prvom meču od 4:0, te ispasti.

”Volio bih da Barselona ove godine ne osvoji Ligu prvaka. Nije to zbog Pariza, nego nedopustivo je da jedna ekipa bude pobjednik tako velikog takmičenja a dozvoli sebi poraze od 0:4, pa sada u četvrtfinalu 0:3 u Torinu od Juventusa. Nije to ista Barselona kao proteklih godina. I Mesi je daleko slabiji, lošiji nego prije dvije godine. Poslije pobjede u Minhenu nad Bajernom Real ponovo vidim na tronu Evrope”, rekao je Sušić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC