• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Galaktikosi", da vas vidimo...

Pet godina Real Madrid nije uspio da prođe osminu finala Lige šampiona. Da se to ne bi dogodilo i šesti put, "Galaktikosi" će prvi put u istoriji morati da pobjede Lion i to ne bilo kojim rezultatom.

 "Galaktikosi", da vas vidimo... Izvor: MONDO

Svega 30 minuta bilo je potrebno fudbalerima Reala iz Madrida u subotu uveče da 0:2 protiv Sevilje pretvore u pobjedu od 3:2. To je bila derbi utakmica Primere.

Ipak, Liga šampiona je nešto drugo, ali i "Galaktikosi" Florentina Pereza imaće na raspolaganju 90 minuta da nadoknade 0:1 sa Žerlana od pre tri nedjelje.

Biće to teško, ne samo zato što je Lion jak tim. Na to upućuje i istorija...

Prvo, Real Madrid pre ove sezone, dva puta se sastajao sa Lionom, oba puta gubio je u gostima (3:0, 2:0), a nijednom nije dobio kod kuće (1:1, 2:2). Razlika je što su ti dueli bili odigrani u grupnoj fazi Lige šampiona, u sezonama 2005/06 i 2006/07.

U oba navrata, Lion je osvajao prvo mjesto u grupi, a Real drugo.

Takođe, najtrofejniji tim XX vijeka pošteno se brukao početkom novog milenijuma. Madriđani nisu uspjeli da prođu osminu finala Lige šampiona već pet godina!?

Prije četvrtfinala, od 2004. pa na ovamo, Real su redom izbacivali Juventus, Arsenal, Bajern, Roma i Liverpul.

Lion će upisati sebe u ovaj niz ukoliko pobjedi, odigra neriješeno i bude poražen rezultatima 2:1, 3:2, 4:3, itd.

Rezultat 1:0 u korist Reala znači produžetke, a svaka pobjeda sa dva gola razlike i konačan kraj crne serije.

"Sa svim skupim igračima koji su došli ljetos, Real mora na svakoj utakmici da pruži sto odsto. Dodatni motiv je što se finale Lige šampiona igra na našem stadionu. Bila bi prava katastrofa da nas eliminiše klub kakav je Lion. Imaju dobru ekipu, ali nisu među najboljima na svijetu", rekao je fudbaler Reala Hose Marija Gutijerez ili jednostavno Guti, koji će uskočiti u startnih 11 umesto Ćavija Alonsa.

Osim Alonsa, Manuel Pelegrini neće moći da računa na Marsela i Rojstona Drentea. Karim Benzema se oporavio, ali su svi izgledi da će Real početi sa jednim špicem, Gonzalom Iguainom, odnosno sa Kakom i Kristijanom Ronaldom iza njega.

"Siguran sam da će ekipa proći dalje. Od prvog do posljednjeg minuta ćemo se boriti", rekao je Kristijano Ronaldo, koji je najskuplje plaćeno pojačanje ljetos, ujedno i najskuplji fudbaler u istoriji sporta.

Na njega i ostale, Perez je letos potrošio 340 miliona evra. Kakav bi blam samo bila eliminacija u osmini finala? A, dodatni pritisak na Madriđanima je taj što će ovogodišnje finale biti odigrano na njihovom stadionu, Santijago Bernabeu.

Nije sve tako "istorijski" crno za "Galaktikose". Real Madrid je tim, koji je najviše puta u istoriji evro-kupova uspeo da nadoknadi poraz u prvom meču i plasira se dalje. Čak 20 puta uspjelo je to "kraljevićima", ali nijednom od sezone 2001/02, kada su u Minhenu bili poraženi sa 2:1, a onda u Madridu pobjedili Bajern sa 2:0.

I na to Lion ima odgovor, jer je francuski tim u 11 navrata putovao na revanš sa pobjedom u džepu i samo jednom je eliminisan.

Pelegrinijeve zvijezde dobile su 16 od poslednjih 17 mečeva u Madridu, a poraženi su samo u grupnoj fazi od Milana sa 3:2.

Za Lion, tim koji nije primio gol već 620 minuta neće igrati Mišel Fernandez Bastos, dok će u sastavu najvjerovatnije biti Lisandro Lopez i Ali Sisoko.

"Očekujem tešku utakmicu, sigurno su motivisani, pogotovo poslije onakve pobjede protiv Sevilje. Svaki igrač sanja da igra u Madridu pred punim stadionom. Ali, moramo da budemo pravi ratnici, da se borimo do kraja i sprečimo ih da postignu gol", rekao je fudbaler Liona Miralem Pjanić.

JUNAJTED NA POLA PUTA OD ISTORIJE



Na mjestu gde su 2003. godine osvojili šestu od sedam titula prvaka Evrope, fudbalerima Milana biće potrebna pobjede od 2:0, 3:1, 4:2 itd, ukoliko žele da se posle 90 minuta revanša plasiraju u četvrtfinale Lige šampiona za sezonu 2009/10.

Sa pobjedom Italijana od 3:2, meč sa Mančester junajtedom otićiće u produžetak, a gotovo svi ostali ishodi: poraz, remi i pobjede od 1:0 i 2:1, značiće eliminaciju za tim na čijem je čelu mladi trener Leonardo.

Poslije pobjede na San Siru od 3:2 prije tri nedjelje, prve poslije četiri poraza na tom stadionu u istoriji, igrači Mančester junajteda nalaze se pred nikad boljom prilikom da jednom već izbace Milan u dvomeču evropskih takmičenja. Prethodna četiri puta, dalje je išao italijanski klub...

Jedino što vremešnog, ali vječno pobjeda gladnog menadžera Mančester junajteda, Ser Aleksa Fergusona, treba da brine je podatak da je 23 meča duga serija nepobjedivosti njegovog tima na Old Trafordu prekinuta jesenas, u posljednjem kolu grupne faze takmičenja, kada je Bešiktaš slavio na "Teatru snova".

Pobjeda turskih autsajdera u Mančesteru bila je samo kulminacija loših igara "đavola" kod kuće ove sezone u Ligi šampiona. Oni su u posljednji čas uspjeli da pobjede Volfsburg, a u nadoknadi vremena nekako su izjednačili protiv CSKA iz Moskve.

Prije Voflsburga, posljednji tim koji je pobjedio Junajted na Trafordu bio je upravo - Milan.

Rosoneri su 2005. godine eliminisali Mančester junajted iz Lige šampiona sa dvije pobjede od po 1:0, a golove i na Trafordu i na San Siru postizao je Argentinac Ernan Krespo.

Milanisti mogu samo da se nadaju da ih Bešiktaš nije preduhitrio, jer Junajted kod kuće gubi dva puta zaredom "jednom u nikad".

"Ne plašimo se nijednog kluba na svijetu, pa ni Mančester junajteda. Naprotiv, svi ostali timovi bi trebalo da strahuju od Milana. Do posljednjeg minuta moramo da igramo dobro. Mislim da možemo do četvrtfinala, a Ronaldinjo bi mogao da odluči utakmicu svojim trikovima", rekao je predsjednik Milana, Silvio Berluskoni.

Prvi put od kada je 2003. godine, poslije nekoliko svađa sa Fergusonom, a pod pritiskom supruge Viktorije, napustio Junajted i prešao u Real Madrid, na Old Traford istrčaće Dejvid Bekam. Prvi put protiv kluba u kojem je kao dečak naučio da igra, potom kao tinejdžer debitovao 1992. godine i igrao više nego uspješno narednih 11 sezona.

Bekam je za Mančester junajted odigrao 294 meča i postigao 86 golova, a sada će biti u dresu suparničkog tima. Kao pozajmljeni igrač LA Galaksija, sa grbom Milana na grudima, jedan od najpoznatijih engleskih fudbalera svih vremena biće prepun emocija. U izjavama pred put u Mančester, Bekam je izrazio nadu da će ga domaći navijači dočekati aplauzima.

Bekam je igrao u prvom meču na San Siru i tada su mu Engleski navijači koji su doputovali

"Nisam nervozan, srećan sam što ću poslije sedam godina igrati na Old Trafordu. Ako budem u sastavu, neću se uplašiti. Veoma sam uzbuđen jer sam na tom stadionu dugo igrao i znam šta znači biti igrač Mančester junajteda", rekao je Bekam.

U timu Junajteda neće biti Rajana Gigsa, Majkla Ovena, Majkla Kerika i Vesa Brauna. Braun će zbog povrede stopala pauzirati do šest nedjelja. Iako je propustio prethodnu utakmicu Premijer lige sa Vulverhemptonom, gotovo sigurno u postavu Mančestera vratiće se najbolji igrač tima Vejn Runi, koji je postigao drugi i treći pogodak za pobjedu od 3:2 u Milanu.

Oba glavom.

S druge strane, Leonardno će moći da računa na sva zvučna imena iz svog pogona, pa i na oporavljene Alešandre Pata i Klarensa Sedorfa.
REZULTATI I PAROVI OSMINE FINALA:
Utorak, 9. mart (20.45)

Arsenal - Porto, prvi meč 1:2
Fiorentina - Bajern Minhen, prvi meč 1:2

Sreda, 10. mart (20.45)

Real Madrid - Lion, prvi meč 0:1
Mančester junajted - Milan, prvi meč 3:2

Utorak, 16. mart (20.45)

Sevilja - CSKA Moskva, prvi meč 1:1
Čelsi - Inter, prvi meč 1:2

Srijeda, 17. mart (20.45)

Barselona - Štutgart, prvi 1:1
Bordo - Olimpijakos, prvi meč 1:0

Prvi mečevi četvrtfinala igraju se 30. i 31. marta, a revanši su 6. i 7. aprila. Polufinala zakazana su za 20. i 21. april, odnosno 27. i 28. april, dok će finale biti odigrano na stadionu Santijago Bernabeu u Madridu, 22. maja.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC