• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanova deca: Ma, kakvo more, pripreme su vrh

Autor mondo.rs

Na pripremama prvog tima Partizana je i 11 tinejdžera. Upoznajte Svetozara Markovića, Jovana Kokira, Strahinju Jovanovića, Lazara Vujanića, Armina Đerleka. "San mi je da nasledim Sašu Ilića, ali nemojte da mu kažete", izjavio Vujanić.

 Partizanova deca: Ma, kakvo more, pripreme su vrh Izvor: TV Partizan/MONDO/screenshot

U fudbalu odavno nema podela na "mlađe" i "starije". U Partizanu su, recimo, na pripremama za novu sezonu 39-godišnji Saša Ilić i trojica 17-godišnjaka Svetozar Marković, Jovan Kokir i Armin Đerlek.

Upravo trojica navedenih, kao i još nekoliko, poput 18-godišnjih Lazara Vujanića, Strahinje Jovanovića... žive svoj san. Novi trener prvog tima Partizana Miroslav Đukić pozvao je sve njih da budu na pripremama prvog tima, da osete kako je to raditi sa "matorijima", imati jače duele...

Naravno, tu su i starosedeoci po stažu u prvom timu, ne i po godinama - Dušan Vlahović, Đorđe Jovanović, Sava Petrov, Strahinja Bošnjak, Veljko Birmančević, pa i Jovan Nišić, koji je prošlog leta, kada je trener bio Ivan Tomić, bio na pripremama prvog tima.

Petorica prvonavedenih ushićeni su što su uopšte pozvani da treniraju sa prvim timom i svi ističu da su prezadovoljni kako su ih stariji dočekali, pogotovo Saša Ilić i Miroslav Vulićević, koji su im neka vrsta mentora i "zaštitnika" na Zlatiboru. Čak imaju tu privilegiju da za ručkom sede za istim stolom sa kapitenom i prvim zamenikom kapitena.

"Ja već pet, šest godina nisam bio na moru, nisam ni noge umočio, video sam more na kanalu National Geographic. Ali, ne žalim se uopšte, fudbal mi je prioritet. Ovo ne bih menjao ni za šta, menjati pripreme za more, pa to je besmisleno!", kaže vezista Lazar Vujanić u intervjuu za TV Partizan.

Duhoviti Lazar kaže da je do sada igrao "na svim pozicija, jedino nije bio golman", a san mu je da nasledi Sašu Ilića. Dodao je kroz smeh: "Ne smem to da mu kažem, naljutiće se".

Vujanić je počeo da se bavi fudbalom u Dinamu iz Pančeva, pa ga je u OFK Beograd odveo Kuzman Babeu, gde je ostao četiri godine. Na scenu je onda stupio poznati lovac na talente - Dušan Trbojević, koji je pozvao Lazarevu majku i ostalo je... istorija.

San mu je, kaže, da jednog dana dođe u priliku da Partizan uvede u Ligu šampiona, ili bar u Ligu Evrope, da oseti i evropski fudbal.

Ne zapostavlja školu, kaže da je redovan đak i da mu ništa ne pada teško. Oduševljen je kako su i njega i njegove vršnjake prihvatili u prvom timu.

"Nismo ovo očekivali, iskreno. Prihvatili su nas super, kao da smo sa njima duži period. U početku je bilo čudno... Kada su nas pozvali da idemo na pripreme sa prvim timom, nisam ni bio svestan. Tek ujutru kad sam se probudio shvatio sam šta se događa. Nisam mogao da verujem i stvarno je ovo neverovatno, deliti sobe, hotel sa ovim igračima... Ovo je neprocenjivo", kaže Lazar Vujanić.

Strahinja Jovanović (levo) i Lazar Vujanić
Izvor: TV Partizan/MONDO/screenshot

Nadovezao se krilni napadač Strahinja Jovanović, koji je rodom iz Leskovca.

"Sale pomaže svima, pogotovo nama mlađima, i on i Vulićević. Mnogo smo opušteniji uz njih".

Jovanović je prve fudbalske korake napravio uz svog oca u Leskovcu, a potom je igrao za selekciju Istoka, gde ga je primetio... naravno, Dušan Trbojević.

"Prvih godinu dana sam putovao iz Leskovca za Beograd, a u 7. razredu sam se preselio u glavni grad. Utisci sa priprema su mi fenomenalni", kaže on.

Godinu dana mlađi od Vujanića i Jovanovića su - Svetozar Marković, Kokir i Đerlek.

I oni su puni utisaka posle prvih dana rada sa trenerom Đukićem i starijim igračima su

"Ja sam bio na Patizanovom kampu 2009. godine na Jahorini i 2011. sam došao u Partizan. Igrao sam na raznim pozicijama, ali najviše na mestu štopera i zadnjeg veznog, s tim što mi pozicija štopera najviše odgovara", kaže Svetozar Marković.

Ni on, ni njegovi vršnjaci, najpre nisu verovali da su dobili poziv za pripreme sa prvim timopm.

"Šta da kažem - ovo je velika čast za nas da treniramo sa ovakvim igračima", rekao je Marković, čiji su uzori Tijago Silva i Žerom Boateng.

Levokrilni Jovan Kokir je počeo da se bavi fudbalom u Batajnici, da bi vrlo brzo došao među petliće Teleoptika, a potom i do Partizana.

"Trener MIlan Ristić me je pozvao i naravno da sam odmah prihvatio", kaže Kokir, a potom iznosi utiske sa priprema prvog tima:

"San nam je bio da počnemo da treniramo sa prvim timom i čast nam je što smo ovde. Sjajno su nas prihvatili, kao starija braća su prema nama".

O tome kako sada gledaju na grb Partizana i obaveze, Kokir i Marković uglas odgovaraju:

"Prvi tim je osvojio 'duplu krunu' i ovo je definitino najveći klub u Srbiji i tako ga shvatamo".

Armin Đerlek
Izvor: TV Partizan/MONDO/screenshot



Armin Đerlek je u samo nekoliko meseci potpisao profesionalni ugovor sa Partizanom, a potom je pozvan na pripreme prvog tima.

"Da mi je ovo neko pričao pre 6 meseci ne bih mu verovao. Osećam se fantastično", kaže Đerlek i dodaje da su pripreme sa seniorima, naravno, teže nego u mlađim kategorijama, jer su dueli jači, više se trči... Ali, izdržava!

Kondicioni trener Miša Filipović kaže da su omladinci došli na pripreme u pefrketnom fizičkom stanju i da sa lakoćom podnose sve napore.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC