• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne postoji više "Prokletstvo Duleta Savića"

Arsenal se konačno, poslije 32 godine, oslobio "prokletstva Duleta Savića". I to na impresivan način...

 Ne postoji više "Prokletstvo Duleta Savića" Izvor: MONDO

Od kada je legendarni napadač Crvene zvezde postigao gol za 1:1 na Hajberiju u sezoni 1978/79, kojim su crveno-bijeli eliminisali Arsenal u Kupu UEFA, londonski klub do večeras, odnosno 9. marta 2010. godine nije uspio nikoga da izbaci kada bi gubio prvi meč u gostima...

Zvezda je u Beogradu slavila sa 1:0 golom Blagojevića, a onda je Savić sjajnim pogotkom šokirao "tobdžije" i eto, bar statistički, oni se od toga nisu oporavili sve do ove sezone, kada su demolirali Porto u revanš meču osmine finala Lige šampiona.

Poslije 2:1 za portugalskog šampiona na Dragau, uslijedila je surova osveta u Londonu - 5:0.

Od 1978. do 2010. godine osam puta je Arsenal gubio prvi meč evro-kupova u gostima i bio eliminisan posle revanša...

Arsenal je ponizio Porto i treću godinu zaredom plasirao se u četvrtfinale Lige šampiona.

Zvijezda večeri na Emiratima bio je trostruki strelac Niklas Bentdner, ali blistavu partiju prikazao je i Samir Nasri.

Mladi danski napadač sa dva hica u prvom poluvremenu nagovijestio je gostima kakva ih sudbina čeka. Pošto su Nasri i Emanuel Ebue za tri minuta (63. i 66) rasprišili i posljednje nade Portugalaca da mogu da spase "živu glavu", dokrajčio ih je Bentdner golom iz penala u posljednjim trenucima meča.

Prvi gol Dancu pripremili su Andrej Aršavin i Samir Nasri, a kod drugog mu je asistirao Rus, koji se prethodno poigrao sa trojicom defanzivaca Porta.

Najljepši gol djelo je Samira Nasrija, koji je "izmješao" gostujuću odbranu i, kada se našao u "mrtvom uglu", neodbranjivo je tukao u suprotni ugao.

Ebue se u strijelce upisao poslije kontranapada u koji ga je "izbacio" Aršavin, a potom je nad njim napravljen i penal koji je Bentnder pretvorio u 5:0.

Ovo je tek drugi put, iz deset pokušaja, da je Arsenal uspio da nadoknadi poraz u prvom meču u evrokupovima. Prethodni put "tobdžijama" je to pošlo za rukom u Kupu UEFA u sezoni 1978/79 (2:1 za Hajduk u Splitu, 1:0 za Arsenal u Londonu). Od tada, pa u naredne 32 godine trajalo je prokletstvo. Srušeno je upravo protiv Porta.

Porto je izgubio šesti put zaredom u Londonu, uključujući i neuspjeh (0:4) prošle sezone upravo od Arsenala. Ujedno, ovo je bio najteži poraz Porta u evro kupovima.

Portugalski tim nikada u 13 navrata nije pobjedio na tlu Engleske, ali mu je jednom remi bio dovoljan da prođe dalje (2003/04, Murinjov Porto je posle 2:1 u prvom meču, postigao gol u 86. minutu za 1:1 na Old Trafordu i prošao dalje, a kasnije postao prvak Evrope).

Portu je srušena lijepa tradicija - u prethodna 24 puta kada je pobjeđivao u prvim mečevima kod kuće, prolazio je dalje. Ali, ekipa Arsena Vengera, lišena pomoći kapitena Seska Fabregasa, stala mu je na put.

Uzalud je pogađao Stevan Jovetić...



U četvrtfinale će, manje ili više zasluženo i minhenski Bajern.

Poslije skandaloznog gola iz čistog ofsajda, za pobjedu u Minhenu od 2:1, fudbaleri Bajerna odolili su Fiorentini u ledenoj Firenci.

Dva puta golovima je Stevan Jovetić dovodio Violu do rezultata koji je značio prolaz dalje (2:0, 3:1), ali je posljednju riječ imao Arjen Roben. I govorio je glasno...

Bombom sa više od 25 metara, svega tridesetak sekundi od drugog Jovetićevog gola za 3:1, Roben je pocijepao mrežu Sebastiena Freja i postavio konačnih 3:2 za Fiorentinu.

Šok od Robenove golčine držao je momke Ćezare Prandelija do isteka meča. Do tog momenta bili su za klasu bolji i stvarali šanse u talasima, ali od 64. minuta djelovalo je kao da su jednostavno pustili da se meč završi...

Ukupno, rezultat je 4:4, ali je njemački tim postigao dva gola u gostima, tako da ide dalje... Dobrim dijelom zahvaljujući i norveškom sudiji Ovrebu, koji je sudio prvi duel na Alijanc Areni i koji je "aminovao" skandal pogodak.

A, malo je falilo da svi na Artemio Frankiju zaborave na omraženog Norvežanina.

Hoze Manuel Vargas je trkom ispratio šut Marka Markionija sa 25 metara po zemlji, koji je golman Bajerna Hans Jerg But trapavo samo odbio, iako svaki čuvar mreže sa grbom Bajerna na grudima takve udarce mora da hvata "žive". Neočekivani poklon, iskoristio je Peruanac, koji je bio brži od tromog i dekoncentrisanog Daniela Van Bujtena.

Udarcem iz prve, iz veoma "oštrog" ugla, Vargas je razgalio Franki - 1:0, 28. minut.

To je bio rezultat koji je Violu vodio dalje, a još ubjedljivije bilo je u 54. minutu kada je bivši kapiten Partizana Stevan Jovetić rutinski završio majstorsku akciju Markionija i Alberta Đilardina. Đila je petom prosljedio Jovetiću centaršut Markionija sa desnog krila, a Crnogorac iz prve probušio Buta - 2:0.

I rezultatski i taktički, Bajern je bio na putu da bude ponižen, ali... Njemci su to.

Šest minuta kasnije, poslije dvije veoma odlučne akcije ka golu Freja, Bajern je smanjio i postavio rezultat koji je značio produžetak. Tomas Miler je lukavo preskočio loptu, na koju je u punom trku natrčao kapiten Mark Van Bomel. Šut iz prve sa 18 metara, u Frejov donji desni ugao i - 2:1.

Taj gol nije narušio vjeru igrača Fiorentine da mogu da eliminišu slavnijeg i trofejnijeg protivnika iz Minhena. Na Van Bomelov gol, Viola je odgovorila novom dominacijom, a kruna takvog pristupa usljedila je u 64. minutu, kada je Jovetić primio loptu blizu lijeve aut linije, kao desnonogi fudbaler, krenuo je ka sredini terena, potom uz malo sreće dodao loptu do Đilardina, a kada mu je ovaj prosljedio nazad glavom, Jovetić je morao prvo da se "otrese" Van Bujtena, a potom da savlada Buta.

I jedno i drugo uradio je rutinski - 3:1, za delirijum...

Možda bi Fiorentina ove večeri izborila prvo četvrtfinale Lige šampiona u svojoj istoriji, ali je najveći problem bio taj što je gol primila već u prvom narednom napadu Bavaraca. Dok se na Frankiju orila pobjednička pjesma, Roben je uzeo loptu na desnom krilu, slično Jovetiću, stuštio se ka sredini i onda sa više od 25 metara udario iz sve snage ljevicom...

Lopta je završila u rakljama, a Fiorentina eliminisana - 3:2.

Još od plasmana u finale Kupa evropskih šampiona 1970. godine, Firenca ne zna za velike domete u društvu najboljih timova Lige šampiona. Ove godine, nisu samo "ljubičasti" odlučivali o tome.

Arsenal i Bajern su prvi od osam timova, koji će za plasman u četvrtfinale od UEFA dobiti premiju od 2,5 miliona evra.

REZULTATI I PAROVI OSMINE FINALA:



Arsenal - Porto 5:0 (2:0), prvi meč 1:2
/Bendtner 10, 25, pen 90+1 Nasri 63, Ebue 66/

Fiorentina - Bajern Minhen 3:2 (1:0), prvi meč 1:2
/Vargas 28, Jovetić 54, 64 - Van Bomel 60, Roben 65/

Srijeda, 10. mart (20.45)

Real Madrid - Lion, prvi meč 0:1
Mančester junajted - Milan, prvi meč 3:2

Utorak, 16. mart (20.45)

Sevilja - CSKA Moskva, prvi meč 1:1
Čelsi - Inter, prvi meč 1:2

Srijeda, 17. mart (20.45)

Barselona - Štutgart, prvi 1:1
Bordo - Olimpijakos, prvi meč 1:0

Prvi mečevi četvrtfinala igraju se 30. i 31. marta, a revanši su 6. i 7. aprila. Polufinala zakazana su za 20. i 21. april, odnosno 27. i 28. april, dok će finale biti odigrano na stadionu Santijago Bernabeu u Madridu, 22. maja.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC