• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Infantinova igra vatrom: Smenama stopirao istrage?

Autor mondo.rs

Britanski "Gardijan" objavio je opširan tekst u kome iznosi brojne optužbe na račun predsednika FIFA i njegovih saradnika...

 Infantinova igra vatrom: Smenama stopirao istrage? Izvor: MN PRESS

Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA), Švajcarac Đani Infantino, nalazio se pod istragom Etičke komisije FIFA za više slučajeva zloupotrebe službene dužnosti, kada je prošlog meseca organizovao iznenadne smene nekoliko ključnih istražitelja, objavio je "Gardijan".

Taj britanski list došao je do saznanja da je Švajcarac Kornel Borbelji, doskorašnji prvi čovek Istražnog odeljenja Etičke komisije FIFA, pre smene počeo da se bavi pritužbama afričkih fudbalskih zvaničnika, prema kojima su Infantino i generalni sekretar FIFA Fatma Samura na nedozvoljen način uticali na ishod predsedničkih izbora u Afričkoj fudbalskoj konfederaciji (CAF).

Navodno su Infantino i Samura na privatnim sastancima obećavali predsednicima nacionalnih saveza ubrzan priliv novca iz fonda FIFA za razvoj, ako budu glasali za Ahmada Ahmada sa Madagaskara umesto za Kamerunca Isu Hajatua.

Hajatu je na čelu CAF proveo 29 godina i bio je vršilac dužnosti predsednika FIFA pre Infantinovog dolaska na tu funkciju, dok je bivši predsednik Sep Blater bio suspendovan.

Sumnja se da je Infantino želeo da skloni Hajatua sa čela afričkog fudbala zato što je ovaj podržavao njegovog najozbiljnijeg protivkandidata Salmana bin Ibrahima Al-Kalifu (Bahrein).

Infantino je na vanrednom Kongresu FIFA u Cirihu, februara 2016. godine, ipak pobedio Al-Kalifu sa 115:88 u glasovima i tako postao njen novi predsednik.

Borbelji je, saznaje "Gardijan", radio na prikupljanju podataka u još nekim slučajevima kada je Đani Infantino kršio etički kodeks, da bi na majskom Kongresu FIFA u Bahreinu njegovo mesto zauzela Marija Klaudija Rohas iz Kolumbije.

Novi mandat takođe je - bez prethodne najave - uskraćen predsedniku Sudskog odeljenja Etičke komisije FIFA, Nemcu Hansu Joahimu Ekertu, čije zaduženje je bilo da u okviru tog odeljenja nadgleda istrage i izriče kazne.

Borbelji i Ekert zajedno su se bavili slučajevima zloupotrebe službene dužnosti od strane nemačkih funkcionera, tokom kampanje za dobijanje organizacije Mundijala 2006. godine.

"Gardijan" navodi da članovi Saveta FIFA, koji odlučuje o sastavu pomenutih komisija - koje su, inače, nezavisne u radu - nisu na Kongresu tražili nikakvo obrazloženje za izvršene kadrovske promene.


Na Kongresu FIFA u Bahreinu smenjen je posle samo osam meseci rada Miguel Maduro, predsednik FIFA Komisije za rukovođenje, nakon čega su tri člana te komisije podnela ostavke.

Madurov "greh" bile su presude protiv ulaska Rusa Vitalija Mutka i Sauda Al-Mohanadija iz Katara u Savet FIFA, telo koje broji 36 članova i bavi se strategijom svetskog fudbala.

Mutka je Komisija za rukovođenje FIFA ocenila neprikladnim kao čoveka iz politike (zamenik premijera Rusije), a Al-Mohanadija zbog toga što se nalazio pod istragom da je zloupotrebio službenu dužnost (u međuvremenu je oslobođen tih optužbi).

Izvori "Gardijana" iz FIFA navode da je Infantino lično zamerio Maduru, rekavši mu da ga dovodi u neprijatnu situaciju, s obzirom na to da je Rusija domaćin narednog Mundijala, a kompanija "Gazprom" sponzor FIFA.

Isto se može reći i u drugom slučaju, jer je Katar domaćin Svetskog prvenstva 2022, a "Katar Ervejz" novi sponzor FIFA.

Maduro je izjavio da se zbog pomenutih odluka nalazio pod pritiskom FIFA, iako su Etička komisija FIFA i njena odeljenja po definiciji nezavisne i trebalo bi da obavljaju svoj posao ne trpeći uticaje "sa vrha".

"Sada sam uveren da samo pritisak spolja, od strane vodećih ljudi SAD ili Evropske unije, može uticati na FIFA da sprovede suštinske reforme. Bez toga se ona neće promeniti, jer ima sistemski problem. Njenim čelnicima je važno da imaju moć i teško prihvataju kada ih neko nadgleda ili donosi nezavisne odluke koje se tiču FIFA. Iz takve atmosfere u jednoj organizaciji lako može da se izrodi korupcija", smatra Maduro.

Podsetimo da je Infantino došao na čelo FIFA upravo na antikorupcionom talasu, nakon što je Etička komisija FIFA u decembru 2015. godine suspendovala Blatera i predsednika UEFA Mišela Platinija, takođe zbog zloupotrebe službenog položaja, preciznije, zbog Blaterovog davanja novca Platiniju za navodne konsultantske usluge.

FIFA je odgovorila "Gardijanu" da su sve pobrojane promene u Etičkoj komisiji i Komisiji za rukovođenje obavljene u skladu sa propisima i procedurom, dok je navode o istragama protiv Infantina odbacila kao "plod neosnovanih spekulacija".

Iz brojnih iskustava sa Svetskom fudbalskom federacijom i njenim ranijim rukovodstvima, teško je poverovati da tamo gde "ima dima", ujedno nema i vatre. Jednostavno, FIFA je svojim dugogodišnjim činjenjem podsticala sumnje u poštenje njenih lidera i to se neće promeniti "preko noći".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC