• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanac "Moneyball" softverom "buši" Jokanovića

Autor mondo.rs

Srpski trener razmišlja o odlasku iz Fulama, jer gubi kontrolu nad situacijom, a uticaj statističara Klajna sve je jači i jači.

Slaviša Jokanović imao je sjajnu sezonu u engleskom Fulamu, s kojim na kraju nije uspeo da se plasira u Premijer ligu eliminacijom u napetom plej-ofu sa ostalim timova iz vrha tabele.

Ali, kako su na "Krejven kotidžu" bili prezadovoljni načinom na koji je naš menadžer vodio ekipu, kako je ekipa igrala i kakva je atmosfera stovrena, dileme oko toga ko će biti na klupi naredne sezone nije bilo.

Ipak, ona se pojavila i to na insistiranje samo Jokanovića.

Engleski mediji pišu da je u Fulamu došlo do sukoba između Jokanovića, kao menadžera, a to u Engleskoj znači ne samo vođenje ekipe već i upravljanje transferima, i američkog data analitičara Krejga Klajna koji je klubu "prodao" čuveni "Moneyball" sistem rukovođenja transferima.

Sukob fudbalskog čoveka i statističkog maga mogao bi da dovede do ozbiljnih problema u klubu, a navodno je zbog toga Jokanović od vlasnika i ostalih članova top menadžmenta tražio podrušku u radu i autonomiju prilikom odlučivanja ko bi trebalo da ode, a ko da dođe.

Neka od Klajnovih pravila koja je Fulam prihvatio nakon što ga je postavio za asistenta direktora fudbalskih operacija, jeste da igrači stariji od 28 godina ne mogu da budu potpisivani.

To je Jokanović, navodno, bio spreman da prihvati, ali ne i insistiranje Klajna da bude uključen u sam sistem treninga i kao ravnopravan član bude prisutan na sastancima stručnog štaba.


Problemi su nastali kada je Jokanović bordu direktora izneo spisak od 15 igrača koje je sa saradnicima skautirao i za koje veruje da bi mogli da budu dobra pojačanja za Fulam, a jedna od osnovnih želja bio je Kameron Džerom iz Norič sitija, za kojeg je popularni Jokan uveren da bi iskustvom i kvalitetom bio vitalan deo tima u novom pohodu na Premijer ligu.

Međutim, od svih ponuđenih rešenja na poziciji napadača, a tu su bila još neka proverena ostrvska imena dobro upoznata u prilike u Čempionšipu, Fulam se odlučio za 23-godišnjeg Španca, Marsela Đaloa, iz drugoligaša Deportivo Lugo.

Na kraju, ispostavilo se da je Lugo izabran na osnovu jednačine u Klajnovom algoritmu, zbog čega je Jokanović figurativno rečeno "odlepio".

Jokanović sprema ekipu na put u Poljsku, a trenutno nema klasičnog centarfora, jer je "devetka" belo-crnih iz prošle sezone, Kris Martin, bila na pozajmici, a i dalje traju pregovori o produžetku saradnje sa tinejdž senzacijom, Rajanom Sesenjonom (17) i jednim od najboljih igrača tima, Tomom Karnijem (26), koji su u "ćor sokaku".

Na kraju, pozajmljeni su bili i Lukas Pjazon i Tomas Kalas, koje je Jokanović želeo i naredne sezone, ali ni tu mu nadređeni nisu uslišili želje…

Jokanović izgleda oseća da gubi kontrolu nad situacijom i, navodno je upozorio vlasnike da će otići ako se nešto hitno ne promeni uprkos tome što ima fenomenalnu reputaciju među navijačima Fulama.

Srbin je lojalnost klubu pokazao u situaciji kada je bio meta Kristal Palasa, ali mu se za sada to nije vratilo poverenjem "odozgo".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC