• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde će to i protiv koga Crvena zvezda?

Autor mondo.rs

Crveno-beli su se u julu 2015. "opekli" u Kazahstanu protiv Kairata. Sada će ponovo u Aziju, a rival u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope nimalo nije naivan i već ima dva jaka "skalpa" u Evropi.

 Gde će to i protiv koga Crvena zvezda? Izvor: MONDO

5.500 kilometara!

Toliko će otprilike preći fudbaleri Crvene zvezde da bi odmerili snage sa narednim rivalom u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Vicešampion Srbije će na istok Kazahstana, u Pavlodar!

Dom Irtiša, protivnika crveno-belih u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, nalazi se 500 kilometara istočno od glavnog grada Astane, a nešto udaljeniji su ruski gradovi Omsk na severu i Novosobirsk na istoku.

Florijana - Zvezda


Irtiš je osnovan 1965. godine i od tada je nekoliko puta menjao ime. Početno se zvao isto kao i danas, ali je ubrzo po osnivanju preimenovan u Traktor. To ime nosio je od 1968. do 1993. godine, kada je počeo da se zove Ansat.

Konačno, 1996. godine klub vraća izvorno ime.

Od samostalnosti Kazahstana, Irtiš je konstantno bio u vrhu domaćeg fudbala i od 1993. do 2003. osvojio je pet šampionskih titula. Od tada do danas nijednu.

Zanimljivo, u tom periodu klubovi iz Kazahstana učestvovali su u azijskim kupovima. Irtiš je 2000. stigao do četvrtfinala, a godinu dana kasnije i do polufinala azijskog Kupa kupova.

Irtiš čeka Zvezdu!

Od 2003. do 2016. najveći uspesi su dva druga mesta u Premijer ligi Kazahstana (2004. i 2012). Prošle sezone Irtiš je osvojio treće mesto, iza Kairata i Astane.

U aktuelnoj sezoni, tri kola pre kraja, Irtiš je trenutno četvrti, iza Astane, Kairata i Ordabasija, glavnim konkurektom za izlazak na evropsku scenu naredne sezone.

TABELA: Astana 48, Kairat 40, Ordabasi 35, Irtiš 31...

Skor u šampionatu je osam pobeda, sedam remija i četiri poraza.

Za ekipu iz Pavlodara ovo je treći put u istoriji da je uspela da stigne do drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Međutim, sve dosadašnje rivale poprilično su namučili. Nema puno učešća i utakmica, a već ima skalpove od ekipa kao što su Jagielonija iz Poljske i Levski iz Bugarske.

Liga šampiona

2003/2003 - Ominija Nikozija 1:2, 0:0

Liga Evrope

2009/2010 - Halasaš (Mađarska) 2:1, 0:1
2011/2012 - Jagielonija (Poljska) 2:0, 0:1
- Metalurg Rustavi (Gruzija) 0:2, 1:1
2013/2014 - Levski (Bugarska) 2:0, 0:0
- Široki Brijeg (BiH) 3:2, 0:2
2017/2018 - Dunav (Bugarska) 1:0, 2:0

SASTAV

Za Irtiš igraju i trojica srpskih igrača: To su nekadašnji poletarci Crvene zvezde Miloš Stamenković i Stefan Živković, kao i bivši fudbaler Vojvodine Mario Maslać.

U sastavu Kazahstanaca je još jedan fudbaler koga odlično poznaju u Beogradu i Srbiji - Ismael Beko Fofana. Napadač iz Obale Slonovače igrao je za Partizan i nedavno za Čukarički. U ekipi je i njegov daleko poznatiji zemljak Frank Đa Đeđe.

Ovog napadača navijači Crvene zvezde su dobro zapamtili iz duela sa ukrajinskim Černomorecom u avgustu 2013. Đa Đeđe je bio strelac jednog gola.

Od stranaca tu su još Portugalac Fonseka, Brazilac Rodrigo Antonio i Moldavac Igor Bugaiov.

Trener je Bugarin Dimitar Dimitrov.

U ekipi je i nekoliko reprezentativaca Kazahstana, što sadašnjih, što bivših: golman David Lorija (38 nastupa), Ilja Vorotnikov (6), Vladislav Černjišov (2, Aleksandar Kislicin (22), Kazbek Geterjev (5) i Pavel Šabalin (3).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC