• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nenad Mirosavljević - od A do Š (KOLUMNA)

Autor mondo.rs

Golgeter, čovek rođen sa instinktom "ubice golmana". Nenad Mirosavljević u novoj rubrici kolumniste MONDA Neše Petrovića - AZBUKA. Šta je izabrao za slova A, Ž, K, J, LJ, M, H... ?

 Nenad Mirosavljević - od A do Š (KOLUMNA) Izvor: MN PRESS

On je jedini sa dva trofeja u Kupu Srbije, a da ih nije osvojio u dresovima Zvezde i Partizana.

On je tresao mreže Čelsija i Atletika u Ligi šampiona.

On je postigao više od 140 golova u elitnom rangu srpskog fudbala.

On je ostao u srcima navijača svih klubova za koje je nastupao tokom karijere.

On je vanserijskom golgeterskom njuhu dodao neosporne ljudske kvalitete.

On je Nenad Mirosavljević. Jedna od najskromnijih i najvrednijih ličnosti srpskog fudbala i prvi učesnik nove rubrike kolumniste MONDA.

Slovo po slovo. Možda ih je 30 nedovoljno da obuhvate celu karijeru. Ali sasvim dovoljno da otkriju neku novu anegdotu.
...

A - Apoel

"Zar može nešto drugo da padne na pamet? Klub u kojem sam doživeo vrhunac i proveo najlepše trenutke karijere. Učešće u Ligi šampiona, golovi protiv Čelsja i Atletiko Madrida. Mečevi sa Portom. Za dlaku smo ostali bez plasmana u nokaut fazu. Atletiko je zauzeo treće mesto zahvaljujuću boljoj gol razlici i te sezone osvojio Ligu Evrope“.

Nenad Mirosavljević u dresu Apoela protiv Partizana u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2009. godine.
Izvor: MN PRESS


B - Bangor siti

"Velški amateri na koje sam naleteo sa Sartidom u kvalifikacijama za Ligu UEFA. Veče pre utakmice, igrali smo karte u hotelu i novinar Žurnala Zoran Stojadinović, koji je bio u našoj pratnji, pitao je neobavezno šta očekujemo. Odgovorio sam kao iz topa da sigurno pobeđujemo. On je to raspalio u novine sa podnaslovom ’Mirosavljević savetuje kladioce’ i naslovom ’Igrajte na Sartid’. Izgubili smo 1:0, u revanšu slavili sa 2:0 i prošli dalje. Dan kasnije stiglo je pismo u klub, adresirano na moje ime. Sa tiketom i isečkom iz novina u koverti. Čovek je samo tu utakmicu promašio za novac. Srećom, nije bila neka velika suma".

V - Vesindario

"Moj drugi klub u Španiji. Lični izbor da odem šest meseci na Kanarska ostrva. Spojio sam lepo i korisno".

G - Gol

"Opsesija celog života. Nisam imamo neke tajne. Čak ni specijalni ritual pre utakmice. Svaka nova utakmica bila je nešto posebno. Nema najdražeg gola. Ako bih morao da biram, onda taj na Stamford bridžu za 2:2 protiv Čelsija u grupnoj fazi Lige šampiona. Protiv Barse smo izgubili 3:1, ali gol Viktoru Valdezu ostaje urezan u sećanju. Dok su bili mali, sinovi su me često pitali kako je to radovati se pored Mesija, Etoa, Ronaldinja, Pujola, Deka...".

D - Derbi

"Svetkovina našeg fudbala. Duel dva najveća i najtrofejnija kluba u Srbiji. Vrhunac karijere. Odigrao sam samo jedan, ali ostaje za ceo život. Završen je 0:0 i pored šansi i uzbuđenja. Ne sećam se ko me je čuvao jer se nikada nisam opterećivao protivnikom. Znao sam otprilike koje su karakteristike direktnih čuvara, ali sam više bio posvećen igrom svog tima".

Nenad Mirosavljević u "večitom derbiju" 23. septembra 2006. godine
Izvor: MN PRESS



Đ - Đurđevdan

"Jedna od najvećih srpskih slava. Nije moja, ali jeste sa majčine strane. Ujaci slave i to su uvek prilike za prodična okupljanja".

E - Esparago.

"Hm, šta na ’E’? Može Esparago. Prvi trener u Kadizu. Nije bio strog. Imao je neke svoje metode. Često nas je vodio na roštilj koji je on lično spremao. Pomoćnik mu je bio Argentinac, pa je voleo da sprema to čuveno argentinsko meso".

Ž - Živan

"Moj otac. Preminuo je pre pet godina. Eto, baš danas je godišnjica smrti. Bio sam veoma vezan za njega".

Z - Zrenjanin

"Grad u koji sam došao ’91 i u kome sam proveo mladost. Najlepši period odrastanja. I danas imam kuću, sestra mi živi tamo. Može i Zlatibor. Obožavam da odem na srpsku planinsku lepoticu. Još jedno mesto gde se osećam kao domaćin".

I - Ipsvič

"Sjajno iskustvo. Stadion ’Portman Roud’, veličanstveni ambijent. Teren vrhunske klase, u to vreme jedan od najkvalitetnijih u Engleskoj. Jako dobra ekipa sa braćom Bent, Matom Holandom, Džordžom Finidijem. Dao sam vodeći gol, oni su izjednačili, ali smo u revanšu izgubili sa 1:0 i ispali. Bilo je još velikih utakmica sa Sartidom. Sarajevo, Dinamo Minsk, Dandi junajted, Slavija Prag... Ipak, Ipsvič je nešto posebno".

Nenad Mirosavljević u dresu Sartida protiv Ipsviča 2002. godine
Izvor: MN PRESS



J - Jovanović

"Trener koji je ispisao istoriju Apoela. Stigao je u klub sedam dana posle mene. Imali smo jako dobru saradnju, iako u početku nije bilo tako. Kao da je imao određenu dozu averzije prema igračima iz Srbije. Nakon šest meseci sve je došlo na svoje mesto. Najveći uspesi Apoela vezuju se za Ivicino ime. Ostavio je neizbrisiv trag. Prve sezone posle mog odlaska odveo ih je do četvrtfinala Lige šampiona. Ti susreti protiv Real Madrida zaslužuju počasno mesto u analima kluba iz Nikozije".

Mirosavljević protiv Partizana
Izvor: YouTube


K - Kadiz

"Prvo inostrano iskustvo. Španija je bila moja velika želja. Srećom, mogao sam da biram. Oduvek sam voleo španski fudbal i želeo sam da se oprobam u njemu. Kada je Smederevo tuklo Santa Huliju iz Andore sa 7:0, a ja postigao tri ili četiri gola, u loži je bio jedan menadžer koji se znao sa Gošom Bogdanovićem sa Majorke. Odmah je pitao za cenu i dogovor je postignut za pet minuta. Kadiz, Kanarska ostrva, Kipar. Sve na ’K’ i sve na moru. Obožavam egzotične destinacije. Da sam mogao da biram, ne bih izabrao bolje sredine. Uz Betis, Sevilju i Atletiko Madrid Kadiz ima najvernije navijače u Španiji".

L - Lov

"Ventil posle napornog rada. Već sedam godina način na koji provodim slobodno vreme. U početku, po malo. Na nagovor šuraka Miloša koji je već 14 godina strastveni lovac. Nisam smeo da nosim pušku, pa sam mu samo pravio društvo. Po povratku u Srbiju te seanse su postale redovnije. Prvi ulov se ne zaboravlja. Radi adrenalin, ushićenje veliko, tenzija na vhuncu... Kao i kod prvog gola".

Izvor: MN PRESS



Lj - Ljubav

"Nešto najlepše što može da se desi u životu. Kakva god bila. Ona mladalačka ili ova sada, porodična. Biljanu sam upoznao 2003, dve godine kasnije već smo bili pred matičarem. Tu su i naslednici, Matija i Ognjen. Vole fudbal, treniraju u Olimpiku. Ogi je ovih dana u Minhenu na velikom međunarodnom turniru i baš sada mi je javio da su osvojili treće mesto".

M - Matke (Igor Matić)

"Veliki igrač i veliki čovek. Završio je karijeru i sada je u rukovodećoj strukturi. Nije lako posle toliko godina stati sa fudbalom. Ja sam to osetio prošle godine. Sa druge strane, dobro je kad se odmah počne novi posao. Nema čovek vremena za razmišljanje. Matke će raditi kao skaut za sve selekcije. Zajedno smo, pomažem mu savetima. Mi smo i kućni prijatelji, ne postoje tajne. Vidim da je srećan i drago mi je zbog toga. Prija mu opušteniji režim posle toliko godina surovog profesionalizma".

N - Napredak

"Jedini klub u Srbiji sa kojim sam igrao Drugu ligu. Desile su se neke stvari, otac mi se osećao loše, Ognjen je bio pred polazak u školu... Sadašnji sportski direktor Čukaričkog Vladimir  Matijašević je ušao u pozitivnu priču sa Markom Miškovićem i ja sam pristao da im pomognem. Prvih šest meseci, nemoguća misija. Bili smo pretposlednji na tabeli, da ni nam na kraju za malo izmakao plasman u elitu. Već naredne sezone prošetali smo se kroz ligu i izborili superligaški status. Napredak kao klub i Kruševac kao sredina zaslužuju stabilnog i moćnog člana najkvalitetnijeg ranga srpskog fudbala".

Nenad Mirosavljević u dresu Napretka protiv Partizana 2013. godine
Izvor: MN PRESS



Nj - Njujork

"Nisam nikada bio u Njujorku, ali imam želju da ga posetim. Ako znate neki drugi pojam na to slovo, slobodno mi preporučite".

O - Obradović

"Čovek koga je veoma teško sresti u fudbalu. Najbolji predsednik koga sam imao u karijeri. Izdigao je klub iz pepela i doveo ga na evropski nivo. Možda se i kaje što je ušao u celu priču, ali sam siguran da se neće povući. Ima svoj plan koji ne podrazumeva život od danas do sutra. Rukovodi ozbiljnom firmom i zna kako se stiže do uspeha. Bilo je stvari koje su umele da ga izbace iz takta. Mnogo puta je zažalio što se prihvatio ’ćorava posla’, ali poznavajući ga, garantujem da će projekat izvesti do kraja".

P - Partizan

"Porodica je prva asocijacija, ali smo je apsolvirali pod pojmom ’ljubav’. Partizan, uz Zvezdu najveći klub u Srbiji. Ja sam za Vesindario debitovao protiv Kadiza, za Partizan protiv Banata iz Zrenjanina. Dakle, oba puta protiv bivšeg kluba. I na oba meča sam postigao gol. Život piše čudne priče. Odlazeći na Kipar, mislio sam da je to korak unazad u karijeri. Nisam ni sanjao da ću baš tamo dosegnuti zvezde. Neko za celu karijeru odigra par mečeva protiv Večitih, a ja odem u tamo neki Apoel i dve sezone zaredom dobijem Zvezdu i Partizan u žrebu. I izbacim i jedne i druge. Bilo je lepih izazova i sa Partizanom u Ligi Evrope. Dueli protiv Rendžersa, Oksera i Livorna. Pa ta nesrećna utakmica sa Livornom. Moj gol za 1:0 i onda nam njihov golman Amelija izjednači u poslednjem minutu. Neobjašnjivo".

R - Raka Drašković

"Trener koji me uveo u prvi tim Proletera. Moram da ga pomenem, iako je bilo mnogo trenera kojima dugujem zahvalnost. Raka mi je dao prvu šansu u seniorskoj konkurenciji i to mora da se poštuje".

S - Smederevo

"Duša me boli što se Proleter ugasio, a Smederevo našlo na rubu egzistencije. Moja generacije je obeležila najuspešniju epohu Sartida. Žilić, Zečević, Mudrinić, Draksi Radosavljević.. Dve godine zaredom finale Kupa protiv Zvezde. Poraz, pa pobeda onim fantastičnim golom Pantelića. Bili smo sjajan tandem. Sećam se njegove kifle ’spoljnom’ na Koševu, prečke i nastavka akcije koju ja krunišem golom protiv Sarajeva. Za nezaborav. Bili smo treći kluib u zemlji posle Zvezde i Partizana. Čujem se često sa Zekom, trenirao je Smederevo prošle sezone. Paun je takođe trener, kum Mudri je na klupi Zlatibora. Ide mu dobro, za tri godine su preskočili tri ranga. Žile je trener golmana negde u Nemačkoj, četvrta ili peta liga. Nisam siguran da li još brani. Kad ovako nabrajam, bio je to tim za velika dela".

T - Trofeji

"Rezultat svega onoga što postignete na terenu i čemu se mnogo obradujete. Mislim da sam jedini fudbaler u Srbiji sa dva trofeja u kupu, a da ih nisam osvojio sa Zvezdom ili Partizanom. Ponosim se tim rekordom. Da biste osvajali pehare, morate da igrate u dobrim ekipama. To je dokaz da su Sartid i Čukarički zaista imali kvalitetne timove. Uostalom, kako bi drugačije dobili Zvezdu i Partizan u finalu".

Fudbaleri Sartida iz Smedereva proslavljaju osvajanje Kupa Srbije i Crne Gore protiv Crvene zvezde na stadionu Partizana. Sa peharom Nenad Mirosavljević, pored njega Marko Pantelić.
Izvor: MN PRESS



Ć - Ćevapi

"Kad ste negde u inostranstvu, uželite se domaće kuhinje. Ćevapi u Španiji, to nema cenu. Može i ćufte".

U - Uzunidis

"Grčki trener koji je izričito zahtevao da dođem u Apoel. Pregovori su trajali šest meseci. Kada sam konačno stigao, on je posle pet dana dobio otkaz. Sudbina je još jednom umešala prste i poslala Srbina kao alternativu".

F - Fijasko

"Klub renomea Čukaričkog ne zaslužuje da igra u plej-autu. Prošla sezona je bila ispod svih očekivanja. Bilo je logično da dođe do pada u jednom trenutku, ali ne u toj razmeri. Jedan kiks može da dođe u obzir, dva bi bila previše. Zato ove sezone, plasman u vrhu tabele ni pod razno ne sme da dođe u pitanje".

MIROSAVLJEVIĆ - nespretni penal Čukarički - Radnički Niš

Mirosavljević penal
Izvor: YouTube


H - Hajduk

"Bili su zajedno sa nama u hotelu, spremali se za meč sa Levskim. Baksuzirali smo im da će Sutjeska napraviti iznenađenje, što bi im totalno poremetilo plan i organizaciju puta. Družili smo se i razgovarali. Žao mi je što su oni jedni od onih koji koče formiranje Regionalne lige. Mogu da ih razumem, imaju pritisak navijača. Svesni su i oni da je ta liga sve više realnost. Mnogo zaostajemo za Evropom, u svakom smislu. To je jedini način da se dobije nakvalitetu. Niko u toj ligi ne bi bio puki učesnik. Pored ogromnog nagradnog fonda, motiv bi bio i direktan plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Svi bi se pojačali, niko ne bi voleo da se bruka na velikoj sceni. Nije isto igrati protiv Dinama, Želje, Vardara, Sarajeva, Hajduka i protiv nekih klubova iz domaćeg prvenstva koji nikada nisu osetili draž one moćne jugoslovenske lige. Da ne govorim koliko bi to uticalo na interesovanje gledalaca, koje je rak rana fudbala u regionu".

C - Cipele

"Iz kopački u cipele. Bukvalno sam prkeo noći promenio obuću. Nije bilo udobno u početku, ali sam se navikao. Mnogo je lakše biti igrač. Tvoje je samo da daš maksimum i da odradiš dva sata treninga i 90 minuta utakmice. Ovako, razmišljaš svaki dan o svemu i svačemu".

Č - Češka

"Prvo, Čukarički. Nešto što se izdiglo iz sivila srpskog fudbala. Dodao bih i Češku, kao rivala u jedinoj utakmici za ’B’ tim Jugoslavije. Selektor je bio Milovan Đorić. Igrao sam još jednu, protiv Severne Irske u Belfastu. Našao sam se na spisku Ilije Petkovića, remizirali smo 1:1. Sećam se da je Veljko Paunović dao jedini gol. Bili smo konkurenti za mesto u špicu".

Funkcioneri Čukaričkog Nenad Mirosavljević i Vladimir Matijašević
Izvor: MN PRESS



- Džoging

"Posle 21 godine profesionalne karijere, neobično je odjednom izaći iz ritma. Nema obaveza, nema treninga, nema utakmica. Nešto te vuče i dalje da budeš aktivan jer je organizam navikao na fizičke napore. Trudim se da ostanem u formi. Džoging se često pretvori u nožni tenis sa Matićem. Pošto ga smatram velikim prijateljem, ni bih da govorim o rezultatu. Samo ću mu poručiti da sam uvek na raspolaganju za revanš. Možda me jednom i dobije dok se ne vratimo iz Slovenije. Nisam ja kriv što gađam linije. Ko gubi, ima pravo da se ljuti. Matke je majstor fudbala i svaka pobeda protiv njega predstavlja ogromno zadovoljstvo".

Š - Šetnja

"Šala, škola, šetnja... neka bude ovo poslednje. Prija mi u poslednje vreme. Najviše prepešačim dok sam u lovu. Pređe se ponekad i do 20 km. Po livadama, šumama, po prirodi... Španija, uvek asocijacija. Zemlja snova. Ispunjenje dečačke želje. Svaka čast Bundes i Premijer ligi, ali Primera je pravi spektakl".
--------------

SVE KOLUMNE NEŠE PETROVIĆA

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC