• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Kad će taj petak...

Barselona - Mančester junajted? CSKA Moskva - Bordo? Da, moguć je i takav ishod žrijeba u Nionu u petak u podne... Ostaje nam da sačekamo.

 LŠ: Kad će taj petak... Izvor: MONDO

Više nema pravila, preduslova, "zareza", dirigovanja i nemogućih ishoda. Od sada, žrijeb je potpuno slobodan... Osam preostalih timova u Ligi šampiona saznaće protivnike u četvrtfinalu i svi bi trebalo podjednako da strijepe.

Dosadašnji rezultati se bacaju u vodu, tako da bi eventualni ishod žrijebanja u Nionu, u petak od 12 časova, mogao da bude Barselona - Mančester junajted i CSKA Moskva - Bordo.

Tako je - kako je...

Ali, fudbalska Evropa će morati još da sačeka ishod žrijeba, koji ne samo da će odrediti parove četvrtfinala 55. elitnog evropskog takmičenja, već će poslije toga biti poznati i eventualni polufinalisti, prije nego takmičenje doživi svoj vrhunac, 22. maja na stadionu Santijago Bernabeu u Madridu.

Bajern Minhen, Barselona, Mančester junajted i Inter, u četvrtfinale ulaze kao bivši višestruki prvaci Evrope, a samo Barselona nosi nadimak - aktuelni.

Prošle godine, u finalu 17. izdanja Lige šampiona, Barsa je u Rimu očitala lekciju prvaku iz 2008, Mančester junajtedu.

Bajern je najtrofejniji od preostalih timova, sa četiri titule prvaka Evrope iz sedam finala. Posljednji put, Bavarci su osvojili Evropu 2001. godine na Đuzepe Meaci, kada su bolje izvodili penale od Valensije.

Po tri titule imaju Barselona i Mančester junajted, prvi iz šest finala, a drugi iz četiri. Jedino finale Kupa i Lige šampiona, koje je Junajted izgubio, bilo je prošlogodišnje na Olimpiku (0:2).

Ostali timovi, Arsenal, CSKA Moskva, Bordo i Lion ne mogu da se pohvale titulama prvaka Evrope, a najveći kontinentalni uspjesi dva francuska predstavnika su osvajanja ugašenog Intertoto kupa. Bordo je to učinio 1995. godine, pa stigao do finala Kupa UEFA, gdje je poražen od Bajerna, dok je Lion bio pobjednik Intertoto kupa 1997. godine.

Arsenal ima finale Lige šampiona iz 2006. godine, kada je sa igračem manje u Parizu vodio sa 1:0, ali izgubio od Barselone sa 2:1 zahvaljujući Henriku Larsonu. Tobdžije, kao treći najtrofejniji tim u engleskim okvirima, imaju samo Kup pobjednika Kupova.

CSKA iz Moskve, u Nion gleda kao tim koji je osvojio Kup UEFA u sezoni 2004/05.

Moskovljani, prema istoriji, nemaju baš neke šanse da postanu prvaci Evrope. Samo su Steaua iz Bukurešta i Crvena zvezda nosili "ušati" pehar istočno od Minhena. A, istorija takođe kaže da će prvak Evrope postati tim koji je to ranije već bio, jer je samo Borusija iz Dortmunda od Barija 1991. godine osvojila prvu titulu prvaka Starog kontinenta.

Osim Nijemaca, to su od Zvezdinog trijumfa činili samo timovi, koji su i prije 1991. godine osvajali najcjenjenije takmičenje.

Prvi četvrtfinalni dueli biće odigrani 30. i 31. marta, a revanši su zakazani za 6. i 7. mart. Ne postoji pravilo koje nekom timu garantuje da će prvo biti domaćin ili gost... Tako će biti i u polufinalnim mečevima, 20. i 21. aprila, odnosno, 27. i 28. aprila.

Santijago Bernabeu već je bio domaćin Kupa šampiona u tri navrata, 1957, 1969. i 1980. godine.

Mediji u Evropi slažu se da prošlogodišnji finalisti Barselona i Mančester junajted slove za favorite i ovog puta. Pobjede od 4:0 u revanšima osmine finala, prvih nad Štutgartom, a drugih nad Milanom, govore u prilog tome.

Efikasan je bio i Arsenal, koji je poslije 1:2 u Portou, demolirao dvostrukog prvaka Evrope na Emiratima sa 5:0, ali dok (i ako) jednom ne osvoje Ligu šampiona, tradicija neće biti na strani Arsenala i to se prethodnih sezona vidjelo u nekim velikim mečevima polufinala i jednog finala, 2006.

Iz sjenke šansu vreba Inter, koji očajnički želi da povrati atribut "Grande", koji je zaradio 1964. i 1965. godine, sa dvije uzastopne titule prvaka Evrope. Interisti od tada nisu osvajali Kup i Ligu šampiona, pa im se taj nadimak zagubio, ali je šampion Italije igrom u revanšu protiv Čelsija u Londonu, dokazao da može mnogo.

Trener Intera Žoze Murinjo osvajao je Evropu sa Portom, ali ne i Čelsijem, kojeg nije doveo do finala.

Statistički, kvalitet fudbala u Evropi ojačao je ove sezone, jer su prošle godine samo Engleska i Španija dale šest od osam četvrtfinalista, a ove će biti predstavnika šest zemalja: Engleska, Španija, Italija, Njemačka, Francuska i Rusija.

Englezi i Francuzi imaju dva tima, ostali po jedan.

U sezonama 2007/08 i 2008/09, učesnike polufinala davala je samo Premijer liga, uz prisustvo Barselone!

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC