• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

582 dana kasnije...

Autor mondo.rs

Ako biste tražili trenere s kojima Zidan ima negativan skor morali biste da zakopate po statistici Segunde i pronađete Zulaiku i Cigandu. Trofej na svakih 97 dana i učinak od 85,71 odsto u takmičenjima koje je započeo.

Svojevremeno najbolji fudbaler sveta i verovatno jedan od najvećih igrača svih vremena, Zinedin Zidan, postavljen je za prvog trenera Real Madrida 5. januara 2016. godine u trenutku kada je pucalo po šavovima na Santijago Bernabeu stadionu.

Neprijatno sklonjeni Rafael Benitez ostavio je tadašnjem treneru "B" tima, Kastilje, čoveku bez dana radnog iskustva u seniorskom fudbalu u svojstvu prvog trenera, ekipu u kojoj su bili poremećeni odnosi, još uzdrmanu od poniženja u madridskom "El klasiku", sa nasleđenih pet bodova zaostatka za vodećom Barselonom.

Drugi je bio Atletiko Madrid, a Realu je uveliko pretila FIFA zabrana registrovanja novih fudbalera, koja je narednog leta i usledila.

Danas, 582 dana kasnije, Zidan je trener sa šest osvojenih trofeja sa Real Madridom, prvi stručnjak koji je odbranio titulu klupskog šampiona Evrope od legendarnog trenera Milana, Ariga Sakija, koji je to uspeo 1990. godine, a da je na tom putu bezbolno proveo klub kroz FIFA sankcije, zaradio na prodajama i kupovini fudbalera, drastično podmladio tim i u važne prvotimce promovisao igrače kakvi su - pre njega - uglavnom statirali na treninzima i dodavali lopte takozvanim "galaktikosima" koji su bili svedoci najveće dominacije Barselone u španskom fudbalu ikada.

U utorak uveče u Skoplju, Zidan je osvojio i peto finale u koje se plasirao, a pored Primere 2015/16, u koju se uključio na pola puta sa nasleđenih "minus 5", Real sa francuskim trenerom do danas nije osvojio samo jedno jedino takmičenje - Kup kralja iz sezone 2016/17, tako da će trener Selte Eduardo Berico do daljeg ostati jedini stručnjak koji je uspeo da eliminiše Zidana u nokaut fazi nekog takmičenja.

Trijumfom u UEFA Superkupu nad Mančester junajtedom, koji s klupe vodi bivši trener Reala, jedan od najvećih trenera svih vremena - Žoze Murinjo, Zidan je došao do proseka od osvojenog trofeja na svakih 97 dana, a uskoro će imati priliku u Superkupu Španije da trijumfom nad Barselonom dodatno popravi ovaj nikad viđeni skor.

Pošto smo već pomenuli moćne "rosonere" s kraja 90-ih, za koje su igrali Marko van Basten, Rud Gulit, Frank Rajkard, Franko Barezi, Paolo Maldini, Demetrio Albertini i ostali, red je da naglasimo da u međuvremenu, odnosno u prethodnih 27 godina, nijedan klub nije uspeo da osvoji UEFA Superkup dve godine zaredom - do pojave Zidana.

Sa osvojenih šest od sedam trofeja u takmičenjima koja je započeo, Zidan ima učinak od 85,71 odsto, mada je njegov Real bio najbolji tim i u toj "polovičnoj" Primeri u koju se uključio posle 18 kola. U trenutku njegove promocije, Barselona je imala 42, a Real 37 bodova, dok je na kraju sezone ta razlika iznosila dramatičnih 92-91.

Na večnoj listi najtrofejnijeg evropskog kluba, Zidan se pojavio u vrhu po osvojenim trofejima već posle sezone i po na klupi (6) i ispred njega su samo Visente del Boske (7) i Migel Munjoz (14).

Kako bismo ovu statistiku stavili u konteks do kraja, napomenućemo da je Munjoz vodio Real na 595 utakmica, Del Boske na 233, a Zidan na 88.

Trenutno, popularni Zi-Zu ima skor od 67 pobeda, 14 remija i sedam poraza, od kojih su samo dva upisana u evro-kupovima - jedan nije imao takmičarske posledice usled ubedljive pobede nad Atletiko Madridom u prvoj utakmici četvrtfinala Lige šampiona ove sezone (3:0, 1:2), a drugi je nadoknađen u revanšu četvrtfinala Lige šampiona prošle sezone sa Volfsburgom (0:2, 3:0).

Za sada, Volfsburg trenera Ditera Hakinga JEDINI je inostrani klub koji je pobedio Zidanov Real Madrid, a poraz na međunarodnoj sceni 45-godišnji trener ima samo od Dijega Simeonea i Atletiko Madrida u pomenutoj utakmici posle koje je izboren plasman dalje i osvojen trofej. Tačnije, odbranjen.

Real Madrid je od odlaska Munjoza sa mesta trenera prvog tima 1974. godine, bio šampion Evrope četiri puta za 42 godine (u proseku jednom u 10,5 godina), a onda dva puta za godinu i po dana pod Zidanovim vođstvom.

"Čolo" Simeone jedini je trener koji je pobedio Zidana dva puta, ali tu postoje dva "ali" - prvo se odnosi na njihov ukupan skor od 3-1-2 u korist Francuza, a drugo na činjenicu da je Zi-Zu, između ostalog, Argentinca pobeđivao u finalu Lige šampiona, a Argentinac njega, između ostalog, utakmici posle koje je Atletiko eliminisan.

Zapravo, jedini treneri koji imaju pozitivan skor sa Zidanom su njegovi rivali iz Segunde, Aitor Zulaika iz Real Sosijedada "B" (0-0-2) i Kućo Ciganda iz Atletik Bilbaoa "B" (0-1-1).

Zidanov skor sa "zvučnijim" imenima španskog i evropskog fudbala:

Euzebio 3-0-0
Ernesto Valverde 3-0-0
Dijego Simeone 3-1-2
Horhe Sampaoli 3-1-1
Eduardo Berico 3-1-1
Kike Flores 2-0-0
Lućano Spaleti 2-0-0
Maurisio Pelegrino 2-0-0
Karlo Anćeloti 2-0-0
Manuel Pelegrini 1-1-0
Žoze Murinjo 1-0-0
Unai Emeri 1-0-0
Marselinjo 1-0-0
Masimilijano Alegri 1-0-0

Do daljeg, Atletiko Madrid, Barselona, Valensija, Selta, Sevilja i Volfsburg ostaće JEDINI klubovi koji znaju šta znači pobediti Real Madrid sa Zinedinom Zidanom na klupi.

Jedini treneri vodećih španskih i evropskih klubova koji imaju nerešen skor sa Zidanom su:

Luis Enrike 1-1-1
Diter Haking 1-0-1
Tomas Tuhel 0-2-0

Ligu šampiona 2015/16 i 2016/17, La Ligu 2016/17, UEFA Superkup 2016 i 2017 i FIFA svetsko prvenstvo klubova 2016, Zidan je osvojio bez ijednog "galatičkog" pojačanja, uvodeći u prvi tim postepeno igrače koji su kod njegovih prethodnika slati na pozajmice ili držani u "B" timu, pa su tako sada ravnopravni i važni delovi Realove mašine momci poput Marka Asensija (21) koji je doveden iz Espanjola za osam miliona evra, Mateo Kovačić (23), koji je Interu plaćen 31 milion, ali koji se kod Beniteza i Murinja nije naigrao fudbala, zatim Kasemiro (25) koji je koštao šest ili Lukas Vaskez (26) koji je Espanjolu plaćen - milion evra!

Solidnu minutažu zabeležio je i Naćo Fernandez (27), jedan od zaista retkih igrača koji su avanzovali iz Kastilje u prvi tim.

Zidan je od pojačanja za tri prelazna roka doveo možemo slobodno reći "samo": Vinisijusa (17, Flamengo) za 45, Tea Ernandeza (19, Atletiko Madrid) za 30, Alvara Moratu (23, Juventus) za 30 i Danija Sebaljosa (20, Betis) za 17 miliona evra.

Iako se radi isključivo o kvalitetnim igračima, lako ćemo se složiti da ovi potezi nemaju veze sa "galaktičkom" idejom ekstravagantnog predsednika Florentina Pereza, koji je Gareta Bejla platio 101, Kristijana Ronalda 94, Džejmsa Rodrigeza 75, svojevremeno i Zidana 73,5, Kaku 65, Luisa Figa 60, Ronalda Nazarija Da Limu 40, Dejvida Bekama 37,5 miliona evra, itd.

Fudbaler koji je sa reprezentacijom Francuske 1998. postao šampion sveta uz dva postignuta gola u finalu sa Brazilom, a potom postao i prvak Evrope dve godine kasnije u Belgiji i Holandiji, osvojio je gotovo sve što je bilo u ponudi a da je u pomenuta tri prelazna roka (leto 2016, zima 2017, leto 2017) ostvario profit od 82,5 miliona evra (!?).

Rafael Benitez je na leto 2015. napravio deficit od 69,85 miliona evra na dolascima i odlascima, a Karlo Anćeloti, recimo, bio je u minusu 62 miliona evra na leto 2013. godine. Žoze Murinjo koštao je Real 47 miliona evra na "pijaci" 2011. godine, a 82,5 miliona godinu dana pre toga.

Šta tek reći za leto 2009. kada su privremeno postavljenom Pelegriniju u razmaku od nekoliko nedelja dovedeni Ronaldo, Kaka, Ćavi Alonso, Karim Benzema i još nekoliko igrača za minus od 169,9 miliona evra.

Moramo li da naglasimo da je Real od odlaska Bernda Šustera 2008. do dolaska Zidana 2016. samo jednom bio prvak Španije i jednom šampion Evrope?

U Zidanovo vreme, "Bernabeu" su napustili Morata za 65 (možda i 85), Danilo za 30, Hese Rodrigez za 25, Džejms Rodrigez za 10 (pozajmica), Marijano Dijaz za 8, Denis Čerišov za 7, Dijego Ljorente za 6, Burhui za 3, Alvaro Medran za 1,5 i Omar Maskarel za milion evra, a bez obeštećenja klub su napustili Alvaro Arbeloa i Pepe.

5-0

Zidan je u finalima, u kojima nije bilo popravnog, nije bilo bodova, niti revanša za nadoknadu minusa, pobedio Žozea Murinja i Mančester junajted, Masimilijana Alegrija i Juventus, Horhea Sampaolija i Sevilju, Masatadu Išija i Kašimu Antlers, odnosno Dijega Simeonea i Atletiko Madrid.

Prvi tim Reala sada čine igrači prosečne starosti 26,4 godine, a najstariji u timu je i najspremniji - Kristijano Ronaldo koji ima 32.

Ako bismo iz računice izuzeli golmane, 30-godišnjake Kejlora Navasa i Kika Kasilju, koji su takođe u zrelim godinama shodno poziciji u timu, prosečna starost fudbalera u polju bila bi još manja - odbrana 25 godina, sredina 24,86, napad 26 godina.

Tačno je da je Zidan od prethodnika nasledio fantastičnu i dugo skupljanu grupu fudbalera, ali i "razvaljenu" svlačionicu u kojoj su i dalje tinjale podele nastale u Murinjovoj i Anćelotijevoj eri, sa kojima Benitez nije uspeo da se izbori. Dovoljno je reći da ni dve najsnažnije figure na stadionu, Kristijano Ronaldo i Serhio Ramos, nisu bile u dobrim odnosima do Zidanovog dolaska, tako da konstatacije o tome da je Francuzu bilo lako da ubere plodove koje su mu ostavili Portugalac, Italijan i Španac "ne piju vodu".

"Večito drugog" iza Barselone, a povremeno i trećeg iza Barselone i Atletika, timčinu čiji je plafon bilo polufinale Lige šampiona, Zidan je za 382 dana pretvorio u vojsku sa kojom danas u fudbalu niko ne može da se nosi i koja bi mogla da nastavi strahovladu i u sezoni 2017/18 koja praktično "nije ni počela" a Zi-Zuov Real već ima trofej u vitrinama.


Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pan

Doktor fudbala. I kao igrac i kao trener

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC