• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"FSRS postoji koliko i Republika Srpska"

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Svečanom Akademijom i nizom fudbalskih susreta ove godine se obilježava 25 godina postojanja Fudbalskog saveza Republike Srpske.

 Fudbalski savez Republike Srpske obilježavanje 25 godina postojanja Izvor: MONDO/Goran Arbutina
Izvor: MONDO/Goran Arbutina

  Fudbalski savez RS osnovan je 5. septembra 1992. godine i do danas je narastao na organizaciju koja okuplja 360 klubova sa preko 25.000 registrovanih fudbalera.

Svečanom Akademijom u Banjaluci sljedeće sedmice biće nastavljeno obilježavanje jubileja koje traje praktično tokom cijele godine.

Predsjednik FSRS Mile Kovačević istakao je da je ova organizacija jedan od simbola Republike Srpske.

"Ovo je vrlo značajan jubilej jer koliko postoji Republika Srpska toliko postoji i Fudbalski savez RS. Mi se gradimo u sjeni RS, i pokušavamo da pdignemo nivo kvaliteta, da to bude još bolje“, rekao je Kovačević .

On je rekao da obilježavanje jubileja traje tokom cijele godine.

"Počelo je manifestacijom ’Dan fudbala RS, okupljanjem koje je postalo tradiicionalno i proglašenjem zaslužnih sportskih radnika, kolektiva i pojedinaca. Nastavili smo izlascima naših selekcija u inostranstvo i učešćem na prestižnim turnira. Sada nastavljamo i Akademijom 5. septembra a onda i nakon toga. Cijela godina je u znaku 25 godina FSRS. U peonedjeljak 4. septembra u Banskom dvoru ćemo dodijeliti priznanja osnivačima FSRS i klubovima osvajačima titula, Kupa FSRS i prvacima Prve lige FSRS. Tu se radi o 45 laureata koji će biti pozvani i obilježićemo i dati priznanje onima bez kojih ne billo FSRS i koji su svojim rezultatima stvarali podlogu za poziciju na kojoj se nalazi FSRS", rekao je Kovačević.

On je rekao da će ova priznanja biti podijeljena dan ranije kako se ne bi opterećivao program Svečane Akademije.

U utorak 5. septembra u 10 časova u Administrativnom centru Vlade RS biće održan međunarodni simpozijum „Bezbjednost i sport – regionalna iskustva i perspektive“ , a publikacija radova sa ovog simpozijuma biće na engleskom i srpskom jeziku.

"U 18 časova u utorak centralna svečana Akademija povodom 25 godina FSRS. Biće oko 300 zvanica i mi ćemo u dobro osmišljenom programu pokušati da predstavimo priču koja se zove Fudbalski savez RS“, rekao je Kovačević.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Generalni sekretar FSRS Rodoljub Petković podsjetio je na nastupe selekcija FSRS tokom godine i najavio nove.

"Mi smo čitavu godinu posvetili jubileju proslave 25 godina FSRS. U junu naša kadetska reprezentacija učestvovala na tradicionalnom turniru „Stevan Nišlicki“ u Novom Sadu, a u isto vrijeme selekcija 2005. godište nastupila je na turniru „Dragan Mance“ u Beogradu. Krajem avgusta imali smo sjajan uspjeh naše selekcije 2005. u Jablonecu gdje naše selekcije već nekoliko godina postižu sjajne rezultate. Mi smo bili ubjedljivo najbolji i u finalu pobijedili ekipu Liberec sa 3:0 i mislimo da je to jedna od naših najperpektivnijih selekcija. Pored toga organizujemo okupljanje selekcije 2000. godište koja će odigrati utakmicu sa akademijom kluba Sankt Polten u četvrtak 31. avgusta. U periodu između 23. i 25. oktobra pionirska reprezentacija RS odigraće dva meča sa odgovarajućom selekcijom Crne Gore u Bileći i Trebinju. Posvetili smo pažnju i ovom segmentu i nadam se da će naši mladi fudbaleri osvjetlati obraz“, rekao je Petković.

Predsjednik FSRS Mile Kovačević istakao je da je meč pionirskih selekcija RS i Crne Gore vrlo značajan.

"Prvi put imamo situaciju da će jedna državna selekcija, to je selekcija Crne Gore igrati protiv selekcije FSRS. Do sada smo igrali samo sa klubovima, ali po prvi put jedna zvanična selekcija će igrati protiv nas. Imamo saglasnost FSBIH za te utakmice kao što imamo saglasnost i za utakmicu A selekcije“.

Kada je u pitanju taj dugo najavljivani prvi meč A selekcije FSRS protiv Srbije, Kovačević je rekao da je zastoj na strani FS Srbije.

"Željeli smo da taj ekskluzivitet damo selekciji Srbije i ono što je bilo do nas mi smo uradili, dobili smo i zeleno svjetlo od FSBIH, sada je lopta u dvorištu FS Srbije. Da li će se oni potruditi da tu priču pokušamo završiti ovdje u Banjaluci zavisi od njih.  Došlo je do otopljavanja odnosa, s tim da mi nikad nismo zahladaili te odnose, bilo je određenih nerazumijevanja od strane FS Srbije. To je prevaziđeno i ostvareni su kontakti i očekujemo sastanku na najvišem nivou gdje ćemo govoriti samo o budućnosti. Mi ćemo poštovati sva pravila FIFA i UEFa i nećemo napraviti bilo kakav korak koji bi imao posljedice po FSRS i FS Srbije", rekao je Kovačević.

"Imenovali smo novog selektora U21 selekcije i očekujemo da će to biti ekipa koja će da igra jednu takvu utakmicu. Mi smo spremni da uđemo u organizaciju takve utakmice, a u nju bi trebali da budu uključene i strukture entiteta i države, da zajedno organizujemo ovaj meč. Nema nikakvih naznaka da FIFA i UEFA imaju rezervi prema našim mogućnostim da ovo organizujemo“, dodao je Kovačević.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC