• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

365 dana kasnije - Srbija vjeruje!

Autor mondo.rs

Tog 5. septembra 2016. godine Srbija je primila gol po navici, kada mu nije vreme, pred svega nešto više od sedam hiljada ljudi i publika se tiho razišla kućama. Danas, već...

 Kvalifikacije za SP najava Irska - Srbija Izvor: MN PRESS

Fudbalska reprezentacija Srbije, nakon što je propustila šest od prethodnih osam evropskih i svjetskih prvenstava, odigrala je 5. septembra 2016. godine, u Beogradu i pred samo 7.896 ljudi, prvu utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Meč je odigran i završen na manje-više sličan način kao u brojnim kampanjama prije toga - golom u 81. minutu Irci su stigli do remija 2:2 koji su burno proslavili sa bučnim navijačima na jugu Stadiona "Rajko Mitić" dok se domaća publika nemo razilazila kućama...

Okruglo godinu dana kasnije, 5. septembra 2017. godine, ta ista reprezentacija sa istim selektorom, Slavoljubom Muslinom, odigraće meč sa istim protivnikom, samo u Dablinu, uoči kojeg ima status lidera Grupe D koji je zaslužila serijom rezultata u kojoj nema nijednog poraza.

Još jedan takav "dvoznak" doveo bi "orlove" nadomak plasmana na Mundijal 2018, koji bi trebalo ovjeriti početkom oktobra na još jednom zahtevnom gostovanju u Beču, ekipi Austrije, poslije čega bi beogradski oproštaj od ovog ciklusa u meču sa Gruzijom trebalo da bude stvar rutine.

Iako šturo, sabijeno u četiri pasusa, sve ovo gore napisano zaista potvrđuje riječi jednog od lidera tima, Nemanje Matića, koji je meč na "Aviva stadionu" u prijestonici Republike Irske nazvao "možda i najvažnijom utakmicom u fudbalskoj istoriji Srbije".

Srbija nije bila učesnik nijednog evropskog prvenstva od 2000. godine, a kako je naredno tek za tri ljeta, "napuniće 20 godina" do naredne prilike da se pojavi tamo.

U međuvremenu, plasirala se na dva svjetska prvenstva, jednom kao Srbija i Crna Gora, drugi put kao Srbija, ali je i u Njemačkoj 2006. i u Južnoj Africi 2010. godine ispadali u prvoj rundi sa ukupno jednom pobjedom na dva turnira.

Gore od toga je vrijeme koje je prošlo u međuvremenu, pa skoro da nema aktivnih fudbalera koji su bili starteri prije sedam godina u Africi kada je selektor bio Radomir Antić.

Dakle - krajnje je vrijeme!

Grupa D

Parovi 8. kola:

Republika Irska – Srbija

Moldavija – Vels

Austrija – Gruzija

Tabela: Srbija 15, Irska 13, Vels 11, Austrija 8, Gruzija 4, Moldavija 2.

Tri kola prije kraja "orlovi" imaju dva boda više baš od Iraca i u direktom sudaru bi trijumfom jednom nogom zakoračili ka Rusiji, iako bi i remi odradio dobar dio posla.

Selektor Slavoljub Muslin vjeruje u pozitivan rezultat sa Ostrva.

"Nalazimo se u dobrom momentu, posljednja utakmica protiv Moldavije je pokazala da smo u formi. Znamo da će biti vrlo teško jer su Irci su pred moranjem i pred posljednjom šansom, dok mi možemo da riješimo plasman u Rusiju. Ne kažem da remi ne bi bio dobar, iako idemo na pobjedu", rekao je Muslin, koji je najavio povratak suspendovanog Vladimira Stojkovića na gol.

Srpski tim u subotu uveče rutinski je savladao Moldaviju po pljusku u Humskoj (3:0), a u odnosu na taj duel moguće je nekoliko izmjena u startnoj postavi za meč koji će prenositi RTS, a voditi turski sudija Cunejt Čakir.

Inače, i Srbi i Irci imaju samo poraze kada bi im sudio ovaj temperamentni Turčin, Srbiju su pobeđivali Hrvati 2:0 i Danci 1:3, a Irce Belgijanci 0:3, Poljaci 1:2 i Italijani 2:0.

Da tradicija bude prekinuta u korist Srbije vjerovatno će se potruditi ova postava: Stojković - Ivanović, Maksimović, Nastasić - Rukavina, Matić, Milivojević, Kolarov - Tadić, Kostić, Mitrović, mada bi trebalo ostati strpljiv i sačekati 19 časova kada će Muslin predati spisak delegatu FIFA.

Anketa

Koji rezultat očekujete u Dablinu?

  • Pobedu Irske

    0% (0)

  • Remi

    54.55% (6)

  • Pobedu Srbije

    45.45% (5)



Moguće je da će na njemu biti ime Vukovića umjesto Maksimovića ili čak Gudelja umjesto Milivojevća, što je manje vjerovatno s obzirom na to da je Gudelj preletio pola svijeta, odigrao 90 minuta prije tri dana umjesto suspendovanog Milivojevića i nastavio put kroz vremenske zone dalje ka Irskoj, što neminovno ostavi posljedice ako ste krenuli iz – Kine!



Jugoslavija i Srbija u mečevima sa Republikom Irskom imaju polovičan uspjeh 2-3-2, a u Dablinu konkretno nikada nismo pobijedili. Gubila je Srbija 1988. i 1999, a potom odigralia neriješeno 2012. u prijateljskoj utakmici kakva nikako neće biti večeras.


Džef Hendrik trebalo bi da se vrati u startnu postavu, koja bi mogla da izgleda ovako: Rendolf - Kristi, Dafi, Klark, Vard - Brejdi, Hendrik, Marfi, Meklin - Volters, Long.

Ova i slične O'Nilove postave u 2017. godini zabilježile su skor 1-3-2, ta jedna pobjeda ostvarena je u prijateljskoj utakmici sa Urugvajem, a u posljednja tri kola Grupe D "kelti" su vezali tri remija sa Velsom, Austrijom i Gruzijom.

Anketa

Da li će "orlovi" otići na Mundijal?

  • Hoće, kao pobednici grupe

    87.5% (7)

  • Da, ali kroz baraž

    0% (0)

  • Ispašćemo u baražu

    12.5% (1)

  • Nećemo se plasirati

    0% (0)



Djeluje da su domaćini zreli da budu "nokautirani" pred svojim navijačima, međutim jedna stvar presudna je u tom slučaju - Srbija se nije kroz istoriju, shodno našem temperamentu, nije dobro provodila kada su joj odgovarala dva ishoda.

Ali, Muslinov tim u dosadašnjem toku kvalifikacija nije igrao ziheraški, nije stajao pozadi i čekao da se nešto dogodi, već se branio napadajući što je bio i biće najbolji defanzivni pristup u ovoj igri koja ponovo kod Srba izaziva osmijeh i optimizam.

Dakle - u napad!


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC