• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Boginja" stigla u Beograd. Da se vrati...

Najvrijedniji sportski trofej - "Zlatna boginja" došla u Beograd. Želja je da se vrati ovog ljeta i ostane malo duže.

 "Boginja" stigla u Beograd. Da se vrati... Izvor: MONDO

Originalni FIFA trofej Svjetskog fudbalskog prvenstva stigao je u srijedu u Beograd u okviru svjetske turneje tokom koje će obići 84 države.

Trofej Svjetske fudbalske federacije će u Beogradu boraviti tri dana, a navijači će imati priliku da ga vide u petak, 2. aprila u Ekspo centru na Novom Beogradu.

Trofej je iz sjedišta FIFA u Cirihu na turneju krenuo 21. septembra 2009. godine, a tokom 225 dana preći će ukupno 138.902 kilometara.

Srbija je 74. zemlja, a Beograd 87. grad u koji je trofej stigao. Prethodno je bio u Sloveniji u kojoj je proveo dva dana.

Originalni trofej Svjetskog prvenstva je napravljen od 18-karatnog zlata, visok je 36,8 centimetara, težak šest kilograma, a mogu da ga dodirnu samo čelnici FIFA, predsjednici država, kraljevi i fudbaleri zemlje koja na Mundijalu osvoji titulu šampiona.

Fotografima i kamermanima je prema pravilima FIFA zabranjeno snimanje trofeja dok on nije na postolju, pa je na aerodrom "Nikola Tesla" donet prekriven crnim plaštom, koji su skinuli zvaničnici FIFA u rukavicama.

Predstavnica FIFA Karolina Lamačova rekla je da joj boravak u Srbiji pričinjava zadovoljstvo, pošto je trofej u zemlji koja voli sport i fudbal. "Uživajte u trofeju u naredna dva dana. Nadam se da će se vaš san ostvariti i da će se trofej vratiti u Srbiju", rekla je Lamačova.

Pomoćnik ministra omladine i sporta Srbije Goran Kreclović iznio je slično mišljenje. "Trofej je stigao u zemlju šampiona, gdje ništa osim prvog mjesta nije uspjeh", naveo je Kreclović.



Trofej je dočekao i sa njim se slikao i prvotimac aktuelnog šampiona Srbije Partizana Saša Ilić.

"Fantastičan je, nadam se da će ga u julu podići kapiten (fudbalske reprezentacije Srbije Dejan) Stanković", istakao je Ilić i u šali upitao da li može da trofej ponese kući.

FIFA trofej Svjetskog prvenstva se planetarnim šampionima dodjeljuje od Mundijala 1974. godine kada je zamijenio trofej Žila Rimea, koji se koristio od 1930.

(Beta - foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC