• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Golman Australije: Vjerujemo u sebe

Mark Švarcer, najiskusniji igrač Australije, vjeruje da će "kenguri" i u Africi pokazati da imaju dobar tim.

 Golman Australije: Vjerujemo u sebe Izvor: MONDO

Koliko može Australija na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi? To će "kengurima" biti drugi Mundijal zaredom. Prije četiri godine u Njemačkoj, Australija je nesrećno eliminisana od Italije u osmini finala, jer su "azuri" pobjedonosni gol dali u posljednjem minutu.

Iskusni golman, 37-godišnji Mark Švarcer već godinama je nezamjenljiv među stativama gola australijske reprezentacije. Njegovim sjajnim odbranama penala protiv Urugvaja Australija je uspjela da se domogne Mundijala u Njemačkoj, a u kvalifikacijama za Južnu Afriku "kenguri" su primili samo četiri gola u 14 mečeva.

Švarcer je ime stekao u Engleskoj. Poslije 11 godina u Midlsborou, prešao je u londonski Fulam i već dvije godine je u londonskom klubu. Februara 2010. godine proglašen je za najboljeg igrača mjeseca u Premijer ligi.

Iza njegovog imena su impresivne brojke u Premijer ligi - odigrao je gotovo 400 mečeva u toj ligi, a ukupno u karijeri blizu 700. Za reprezentaciju Australije branio je 73 puta, a s obzirom na to da ne najavljuje skoro povlačenje "gađa" broj od 87 nastupa za nacionalni tim i samim tim obaranje rekorda.

Australija će na Mundijalu igrati u Grupi D sa Srbijom, Njemačkom i Ganom.

Švarcer je za sajt FIFA izjavio da cio australijski tim sa puno samopouzdanja odlazi na svjetski šampionat.

"Grupa je veoma, veoma jaka. Sličnu smo imali i u Njemačkoj. Opet smo u neku ruku autsajder, ali je sada razlika u tome što nismo nepoznat protivnik. Potpuno sam uvjeren da ćemo otići na Svjetsko prvenstvo potpuno spremni i da ćemo kao i na prethodnom prvenstvu biti pravi", rekao je Švarcer.

Golman Australije "vuče" korijene iz Njemačke, sa kojom je Australija u grupi na Mundijalu u Africi. Upitan šta za njega to znači, odgovorio je:

"Srećom, igrao sam u Njemačkoj prije četiri godine što je za mene bilo posebno, jer su tamo rođeni moja majka i moj deda. Osjećaj će biti isti u Africi. Nema ničeg značajnijeg u karijeri jednog fudbalera nego da igra na Svjetskom prvenstvu i predstavlja svoju zemlju. Igrate pred milionima ljudi...Utakmica protiv Njemačke i eventualna naša pobjeda, za mene bi bilo ostvarenje sna".

Švarcer je upitan i da li poznaje nekog igrača njemačke reprezentacije ili neke druge sa kojom je Australija u grupi.

"Prijatelj mi je Robert Hut, odbrambeni fudbaler Njemačke. Bilo bi sjajno ako bi i on igrao na Mundijalu i da mu odbranim jedan udarac. Naravno, sa Džonom Pentslom iz Gane, igram zajedno u Fulamu. Ali, ne pričamo mnogo o svjetskom prvenstvu. Ipak, rekli smo jedan drugom da bi bilo super kada bi Australija i Gana zauzeli prvo i drugo mjesto u grupi".

Naravno, Švarcer poznaje još neke igrače iz drugih reprezentacija, recimo Srbije - Nemanju Vidića (Mančester junajted) i Nenada Milijaša (Vulverhempton). Mančester junajted je 14. marta 2010. godine u Premijer ligi deklasirao Fulam 3:0. A i Vulverhempton je savladao Fulam u njihovom prvom duelu u sezoni dobio 2:1.

Odbrana Australije je bila granitna u kvalifikacijama. Samo četiri primljena gola u 14 mečeva.

Švarcer o tome kaže da je ključ u tome što je australijska reprezentacija vrlo dobro organizovana, disciplinovana i odlučna.

"Odbrana nam počinje od napada. Svi smo toliko željeli na Mundijal da smo od prvog dana kvalifikacijama bili usmjereni samo na taj cilj. Ako imate snažnu odbranu dobijate na samopouzdanju u ostalim linijama i lakše ostvarujete pobjede".

Jedna od najvećih prednosti australijskog tima u Africi biće to što je to gotovo ista ekipa kao prije četiri godine u Njemačkoj. Većina igrača je tu oko 30. godine, takoreći u punoj fizičkoj i mentalnoj snazi.

"Definitivno imamo više iskustva nego prije četiri godine i statistički gledano, iskustvo pomaže mnogo više nego bilo šta drugo", ocijenio je Švarcer.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC