• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trik ili "koincidencija": Novače, Endi na vama je!

Autor mondo.rs

Da li su Rodžer i Rafa postavili trend koji će im se u budućnosti vratiti kao bumerang - Federer hladnokrvno tvrdi da je to bila puka koincidencija, ali priznaje da bi njihovim putem mogli da krenu mnogi. Zapravo, krenuli su.

Da li su uspesi koje su dvojica najtrofejnijih tenisera svih vremena, Rodžer Federer i Rafael Nadal napravili ove godine, posle sušnog perioda ispunjenog porazima u polufinalima i finalima sa mlađima od sebe, Novakom Đokovićem i Endijem Marejem, "pelcer" za koji će se odlučtii sve veći broj tenisera u budućnosti?

O kakvom se "pelceru" radi?

Švajcarac i Španac osvojili su sva četiri gren slema u 2017. godini, po dva svako, ali i nekoliko zvučnih Masters turnira, nakon što su se povukli ranije od ostalih prethodne sezone, oporavljali od nakupljenih povreda i trenirali u tišini spremajući se za povratak na vrh gde ih nije bilo godinama unazad.

Konkretno, Federer je u periodu od 2010. do 2016. godine imao jednu gren slem titulu - onu s Vimbldona 2012. godine, dok je Nadal od trijumfa na US Openu 2013. godine, do ove sezone, imao samo jedan Ronal Garos – 2014.

Drugim rečima, u periodu od 2011. do 2016. godine, Đoković je osvojio 11 gren slem titula, Nadal pet, Marej i Sten Vavrinka tri, a Federer i Marin Čilić jednu.



Novinari su u Bazelu, Federerovom rodnom gradu, želeli da čuju mišljenje najtrofejnijeg svih vremena da li smatra da će - nakon što su se letos povukli sa ATP tura - i Novak i Endi, ali i još nekoliko igrača iz vrha, pokušati po istom principu da se odmore, napune baterije i onda krenu u dominaciju igrajući samo najprestižnije turnire i, poput Federera, preskačući one koji im ne odgovaraju.

Dobili su, naravno, diplomatski odgovor, koji je podrazumevao da Nadal i on tako nešto uopšte nisu ni uradili, već…

"To je verovatno samo koincidencija", rekao je hladnokrvno Federer (36).

Posle kraće pauze nadovezao se i priznao da bi takav princip mogao da postane sve popularniji na ATP turu, naročito kod starijih šampiona.

"Većina tih igrača (koji su se povukli pre kraja 2017. godine, prim. aut) nemaju više 22, već su oko 30. godine i igrali su mnogo u prethodnom periodu", između redova priznao je trofejni Švajcarac da se "nešto" u tom smislu događa i da je nemoguće reći da je drugačije.


Da li se zaista radi samo o koincidenciji, što je Nadalu i njemu uspelo prvi put od 2010. da osvoje sva četiri gren slema u sezoni po sistemu 2:2, saznaćemo kada se Đoković, Marej, ali i Vavrinka, Tomaš Berdih, Kei Nišikori i ostali igrači iz Top 10 koji su dugo odsutni vrate na ATP tur u januaru 2018. godine.

Njihovi rezutlati nedvosmisleno će pobiti ili potvrditi ovu Rodžerovu opasku da je sve, ipak, samo slučajnost.

"Dugačka pauza je nekada neophodna i mogla bi da postane trend kod starijih tenisera. Ali ne mislim da će mlađi tek tako napraviti pauzu u jeku sezone samo zato što misle da je to bolje za njih. Ako neko može da igra, onda neka igra. Nadam se da će u budućnosti više igrača biti u situaciji da pravi pauze u toku same sezone, odradi pripreme i izbegne da u drugi deo godine uđe bez trunke baruta u sebi", izjavio je Federer, i dalje odbijajući da se složi sa konstatacijom da su Nadal i on, možda, pokazali svima kako je moguće izaći iz krize igre i rezultata u kojoj su se nalazili.

Vreme će pokazati kakve su dugoročne posledice svega što se dogodilo u periodu između Vimbldona 2016. i Vimbldona 2017. godine...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC