• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Samuraji" su Srbi

Reprezentacija Srbije sastavljena od igrača Jelen Superlige deklasirala Japan u Osaki 3:0 golovima Mrđe (dva) i Tomića.

 "Samuraji" su Srbi Izvor: MONDO

"Orlovi" lete baš visoko. Kako god izgledalo jato, ko god im bio predvodnik, oni lete sve više i više.

Reprezentacija Srbije predvođena Radomirom Antićem je direktno obezbijedila plasman na Mundijal i značajno podigla rejting srpskog fudbala. Da se taj rejting ne snizi, pobrinula se selekcija sastavljena od igrača iz Jelen Superlige na čelu sa trenerom Javora, Radovanom Ćurčićem.

Igrači, od kojih će predstojećeg ljeta Južnu Afriku vidjeti jedan, dvojica ili najviše trojica, ubjedljivo su savladali Japance, oslabljenih neigranjem tek nekoliko standardnih članova "A" tima - 3:0 (2:0).



Antić je meč posmatrao iz lože... Možda se malo i zamislio...

Već na poluvremenu je pobjednik bio odlučen, jer je Dragan Mrđa sa dva pogotka razbio sve nade 50.000 bučnih navijača u Osaki da će se na kraju radovati. Na kraju, rastužio ih je i Nemanja Tomić, kome su morali da aplaudiraju na prelijepom golu za konačnih 3:0.

Nije se na izabranicima Radovana Ćurčića mogao vidjeti umor od dugog puta i kratkog perioda koji su imali za aklimatizaciju. Mogla se vidjeti samo koncentracija u svakom trenutku, ozbiljnost kojom se ušlo u meč i dosljedno sprovođenje taktičkih zadataka.

Fotogaleriju sa utakmice možete pogledati OVDJE.

Tako je domaćin bio opasan samo u 20. minutu, kada je Željko Brkić tri puta odlično intervenisao i gotovo izvjesno ovjerio sebi južnoafričku vizu, baš kao i u 59. kada sudija nije dosudio očigledan ofsajd poslije čega je golman Vojvodine izašao kao pobjednik i iz situacija "jedan na jedan" sa Išikavom.

Mogli su fudbaleri iz "zemlje izlazećeg sunca" da ublaže poraz u posljednjim trenucima, ali je Marko Lomić intervenisao na gol-liniji.

Sve je to malo od reprezentacije koja je kroz kvalifikacije prva obezbijedila učešće na Svjetskom prvenstvu. Ili je to u stvari bilo mnogo od srpskih "drugopozivaca".

Srbi su u borbu na Dalekom istoku ušli prepupštajući inicijativu domaćinu, ali ne dozvolivši mu da se previše približi golu. Istovremeno, iz kontranapada su opasno prijetili.

Takva taktika umalo nije urodila plodom već u četvrtom minutu kada je Pavle Ninkov "izbacio" Mrđu samog pred golmana Narazakija, ali se zatresla samo stativa. Doduše, kapiten Vojvodine je bio u ofsajdu koji nije dosuđen.

Međutim, Mrđa se iskupio u 15. minutu. Tada ga je odlično uposlio kapiten Radosav Petrović. Vošin napadač je krenuo sam ka golu, kada je ušao korak-dva u šesnaesterac sustigao ga je Nakazava, ali je Mrđa na vrijeme uputio udarac lijevom nogom u suprotan ugao - 0:1.

Samo osam minuta kasnije Mrđa je udvostručio prednost Srbije. Akciju je započeo Tomić, nastavio je Ninkov centaršutom sa desne strane, Dušan Tadić je "uhvatio" volej, Mrđa je sa dva metra pokušao da loptu sprovede u mrežu, Narazaki je odbranio, ali je srpski golgeter brzo ustao i iz drugog pokušaja pogodio metu - 0:2.

Mladi prvotimac Partizana, Nemanja Tomić, na isteku sata igre postavio je konačan rezultat. Izveo je slobodan udarac sa 30-ak metara, lopta je prošla kroz "živi zid" i spustila se u bliži ugao. Golman Japana se bacio kako bi je zaustavio, ali mu je ona prošla ispod ruke - 0:3.

Ipak, iz Osake je stigla i jedna loša vijest, naročito za beogradske crno-bijele. U 65. minutu Ljubomir Fejsa je povrijedio koljeno i za vezistu Partizana je utakmica bila završena. O kakvoj se povredi radi, biće poznato poslije naknadnih ljekarskih pregleda.



Radovan Ćurčić se opredijelio za sljedeći sastav: Brkić (od 86. Jovanić) - Ninkov (od 64. Vulićević), Milović, Stanković, Lomić - Fejsa (od 70. Mitrović), Petrović, Tomić (od 85. Beljić), Tadić (od 52. Davidov) - Lekić (od 79. Kaluđerović), Mrđa.

Takeši Okada će i na Mundijal voditi uglavnom igrače iz Džej lige, pa je sastav koji je suprotstavio Srbima u Osaki bio lišen pomoći samo Honde iz moskovskog CSKA, Hasebea iz Volfsburga i Morimota iz Katanije.

On je na teren izveo sljedeći tim: Narazaki - Nakazava, Kurihara, Tokunaga, Nagatomo - Nakamura, Inamoto, Endo, Abe - Okazaki, Koroki.

Igrali su i Išikava, Tamada, Makino, Jano.

Srbija će na Mundijalu igrati u grupi sa Njemačkom, Ganom i Australijom, a Japan sa Holandijom, Danskom i Kamerunom.

(MONDO, foto Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC