• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sada se pita Roma!

Asocijacija sportiva Roma nalazi se na prvom mjestu Serije A poslije više od pet i po godina!

 Sada se pita Roma! Izvor: MONDO

Prvi put od 23. septembra 2004. godine, nema tima ispred "vučice" na tabeli kalča...  A, do kraja prvenstva 2009/10, ostalo je još pet kola.

"Skudeto je u našim rukama sada", rekao je trener Rome Klaudio Ranijeri, u nedjelju, poslije pobjede nad Atalantom (2:1), sa kojom je njegov tim konačno skinuo Inter sa liderske pozicije u prvenstvu.

Sa bodom više i serijom od 23 utakmice bez poraza u prvenstvu (!?), Roma dočekuje foto-finiš u kojem - čini se na prvo oko - ima rivale po mjeri, ali i gostovanje više od Intera.

Kada su posljednji put bili prvi na tabeli pet kola prije kraja, fudbaleri Rome su u sezoni 2000/01 uzeli posljednju od ukupno tri titule prvaka Italije. Čini se da je Roma najpopularniji klub na svijetu, u krugu onih timova koji nikad nisu bili šampioni Evrope, a nemaju ni više od pet nacionalnih titula prvaka.

Rimljani globalno imaju više navijača i od nekih evropskih timova, koji su po deset, 15 puta bili šampioni u svojim ligama. Taj fenomen leži najviše u Rominom napadačkom stilu igre, kojim je klub zaslužio nadimak "La Magica". Nije ljepota uvijek donosila Romi dobro, ali ove sezone izgleda da se sve poklopilo pod vođstvom osporavanog i omalovažavanog trenera, Ranijerija.

Čovjek, koji nije uspjevao da uzme titule sa Valensijom, Čelsijem i Juventusom, na korak je da postane tek četvrti trener od 1923. godine, koji je donio Romi skudeto.

"Igraćemo utakmicu po utakmicu. Ostalo ih je još pet i moramo da igramo kao da se na kraju puta ne krije ništa važno i istorijski. Moramo da ostanemo hladnokrvni", rekao je Ranijeri, koji je kaznio još jedan kiks u nizu četvorostrukog uzastopnog šampiona Intera (remi sa Fiorentinom 2:2).

Ranijeri je ekipu preuzeo od Lućana Spaletija, kada je Roma bila bliža dnu, nego vrhu tabele. Iz tog razloga, njegov uspjeh još je veći.

"Svaki meč do kraja lige biće nevjerovatno težak, ali pomaže nam činjenica što je skudeto sada u našim rukama. Do skoro, morali smo da zavisimo od ostalih rezultata, sada zavisimo samo od sebe", kaže trener, koji je Inter potisnuo sa vrha tabele prvi put od 4. oktobra 2009. godine.

S druge strane, nerazuri, jedini italijanski predstavnik u evro-kupovima, lagano gube korak u domaćem prvenstvu. Očekujući mečeve polufinala Lige šampiona sa stašnom Barselonom, momci Žozea Murinja sve češće gube koncentraciju u Seriji A. I ne samo koncentraciju, nego i bodove.

Ukoliko ne osvoje 18. skudeto ove sezone, veliki udio u tome imaće uspjeh u Ligi šampiona.

No, to nikoga u Rimu ne zanima.

Rimljanin Ranijeri iznenadio je mnoge kada je proti Atalante izveo Žeremija Menea kao podršku napadačima Mirku Vučiniću i Frančesku Totiju. Očekivalo se da će Luka Toni biti starter.

"Bio je taktički izbor, kako bi se raširila odbrana Atalante. Znao sam da su dobar tim i želio sam da ih probijemo po bokovima", objasnio je Ranijeri, a vođstvo od 2:0 u prvom poluvremenu jasan je pokazatelj da je trener bio u pravu, iako je za prvi gol Rome najzaslužniji golman Atalante Andrea Konsilji, kojem je lopta poslije solidnog šuta Vučinića prošla "kroz tijelo".

Naredni protivnik Rome je gradski rival - Lacio. Poslije navijača Intera, Lacijali su ti koji najviše žele loše Romi. Sve, sve, ali ne da Roma bude šampion.

Zna to i Ranijeri.

"Kada igrate sa Laciom, to je uvijek meč koji je izdvojen iz dešavanja u prvenstvu. Nije bitno da li se jedan tim bori za titulu, a drugi za opstanak. To je kao neko finale...", oprezan je Ranijeri.

ROMA (68): LACIO, Sampdorija, PARMA, Kaljari, KJEVO.

INTER (67): Juventus, Atalanta, LACIO, Kjevo, SIJENA.

MILAN (64): SAMPDORIJA, PALERMO, Fiorentina, ĐENOVA, Juventus.

*napomena: velikim slovima označena su gostovanja

(MONDO, foto: FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC