• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Egipatski FARAON - Mohamed Salah

Autor mondo.rs

Nakon što je dao gol koji je odveo Egipat na Mundijal u Rusiju, fudbaler Liverpula u svojoj zemlji stekao status božanstva. Po njemu nazvana jedna škola.

Da živimo u vreme faraona, on bi, sasvim sigurno, mogao da počne da gradi svoju piramidu.

Mohamed Salah, fudbaler Liverpula, dao je odlučujući gol protiv Konga u oktobru, za pobedu Egipta od 2:1 i prvo svetsko prvenstvo te zemlje još od Italije 1990. godine.

Salah je dobio naslovne strane u egipatskoj štampi, a škola iz njegovog rodnog mesta, koji se nalazi na više od 100 kilometara od Kaira, promenila je ime. Sada se zove po njemu.

Rođen 1992. godine, Salah je dao nemerljiv doprinos uspehu Egipta i plasmanu u Rusiju. Postigao je sedam golova u kvalifikacijama, asistirao za dva.

"On je najzaslužniji što ćemo igrati na Mundijalu. Kada smo se mi kvalifikovali 1990. godine, to je bio timski napor, a ovo sada - to je isključivo njegova zasluga", kaže za BBC Hazem Emam, član egipatske reprezentacije koja je igrala na Mundijalu u Italiji pre 27 godina.

Egipat je misterija afričkog i svetskog fudbala. Reprezentacija ove zemlje jedna je od najdominantnijih na tom kontinentu. Do sada je osvojila rekordnih sedam titula prvaka Afrike, ali sve do ovih kvalifikacija nikako nije uspevala da trasira put na svetsku smotru.

Argentinac Ektor Kuper, selektor "faraona", našao je Salahu pravu ulogu u timu i on mu je vratio golovima i sjajnim partijama. Čak su navijači u šali "prekrstili" nacionalni tim u "Dodaj loptu Salahu".

Mohamed Salah je "procvetao" i u Liverpulu, a ovo njegovo "zlatno vreme", čak je dovelo do toga da mnogi izvedu zaključak - on je najbolji fudbaler u istoriji Egipta, bolji i od legendarnih Hosama Hasana, Mohameda Abutreke, Mahmuta el Katiba.

"Niko u istoriji egipatskog fudbala nije dosegao taj nivo u svetskom fudbalu i bio paralelno uspešan u nacionalnom timu", dodaje član egipatske reprezentacije iz 1990. godine Hazem Emam.

Mohamed Salah
Izvor: YouTube


Možda zvuči paradoksalno, ali jedan tragičan događaj u egipatskom fudbalu, bitno je uticao na karijeru Salaha.

Februara 2012. godine, dogodio se sukob navijača dva kluba, sa smrtnim ishodom, pa su egipatske vlasti suspendovale igranje domaćih utakmica. Dva meseca kasnije, Salah je otišao u švajcarski Bazel. Egipćani, željni domaćeg fudbala, počeli su masovno da prate njegove igre...

Još više na popularnosti, Salah je dobio kada se dve godine kasnije priključio londonskom Čelsiju, ali kod Žozea Murinja se i nije baš naigrao.

"Ključ njegovog uspeha u Evbropi je to što je uvek pravovremeno donosio dobre odluke. Nije mu bilo potrebno mnogo da uvidi da u Čelsiju neće dobiti pravu šansu i odlučio je da ode sa Stamford bridža", primećuje bivši egipatski fudbaler El Sajed.

Usledila je pozajmica u Fiorentinu, gde je Salah napravio potez koji je učvrstio njegovu poziciju u egipatskom narodu - izabrao je broj 74 na dresu, u znak poštovanja prema ubijenom navijaču Al Ahlija.

"To što je otišao u Italiju bila je najvažnija odluka u njegovoj karijeri. U Italiji se mnogo toga poklanja taktici i mogao je da nauči kako da se prilagođava raznim komplikovanim stilovima i formacijama. Nije mnogo vremena proveo u Fiorentini, ali je potom bio briljantan u Romi", ocenio je Emama, prvi Egipćanin koji je igrao u italijanskom fudbalu.

Igrama i golovima u Romi značajno je doprineo da Roma završi prvenstvo odmah iza neprikosnovenog Juventusa. Bio je proglašen za igrača godine u Italiji (sezona 2015/16).

Još dok je igrao za Fiorentinu, bio je presrećan kada je dao gol Totenhemu u meču odigranom februara 2015. godine.

"Sećam se te njegove proslave gola i pitao sam ga o čemu se radi. Odgovorio mi je: 'Srećan sam što sam dao gol jednoj premijerligaškoj ekipi", priseća se El Sajed.

Očigledno je da je Salahu bilo stalo da mu sledeća stanica u karijeri bude Premijer liga. I tu želju je ostvario dolaskom u Liverpul.

Čista fudbalska emocija iz Egipta (VIDEO)

Egipat gleda u Salaha kao u Boga pred nastup u Rusiji i nada se da će prvi put u istoriji doći do druge faze.

Milioni očiju Egipćana biće uprte u njega, pogotovo onih mladih koji nikada, poput njega nisu čuli da se intonira egipatska himna na Mundijalu. Ali, da li će Salah izdržati pritisak? 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC